Bērna ēšanas režīma veidošana

Bērna ēšanas režīma veidošana

30. Dec 2009, 10:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Domājot par bērniem un ēšanu, nereti galvā ataust aina ar apaļīgiem un veselīgiem mazuļiem, kas to vien dara kā štopē omes vai mammas vārīto putru. Taču Māmiņu Klubs bieži vien saņem vēstules no māmiņām un tētiem, kuri ir norūpējušies par mazuļiem, jo viņi ēd nelabprāt.

 

Kā uzskata bērnu dietoloģe Diana Lagzdiņa, bērniem ap 2- 3 gadu vecumu ir sarežģīts vecums, kad mazie ir neprognozējami – var būt mēnešiem ilgs periods, kad ēd tikai kaut ko vienu. Mazais ķipars tik strauji nepieaug, attīstās valoda un citas prasmes.

 

Zinot, cik daudzveidīga ir pārtikas pasaule, apmulst mazais un arī viņa vecāki.

 

Izrādās, ir arī pāris viltības, kā mazēdājājus pierunāt uz ēšanu. Ap 2 gadu vecumu bērniņš sāk ēst normāli, jo zina, cik un ko viņam vajag. Bērns paēdīs tad, kad pats to gribēs, tātad– galvenais ir neko neuzspiest.

 

Bērnu dieoloģe Diāna Lagzdiņa iesaka novietot galdiņu vēdera līmenī, kur bērniņš viegli var paņem uzkodas – sieriņu, cepumu vai viegli apvārītu burkānu. Šādi mazais nemanot būs jau paēdis un ar veselīgiem našķiem uzņēmis vajadzīgo kaloriju daudzumu.

 

Iegaumē! Pārliecinies, vai ēdiens ir pietiekami silts un nav pārāk karsts. Nereti bērns atsakās ēst tieši šī iemesla dēļ!

 

Bērniņam pa dienu ir jāuzņem 1300 kcal pa dienu, kur

-          130 gramus sastāda ogļhihidrāti, piemēram, kartupeļi, brokastu pārslas, cepumi;

-          13- 16 gramus sastāda olbaltumvielas - apmēram 1 grams uz vienu bērna kilogramu. 1/2 vajadzētu būt dzīvnieku valsts produktiem, jo tie labi uzsūcas organismā. Ja olbaltumvielu rezerve izveidosies pilnvērtīga, tad ziemā būs pietiekamas aizsargspējas pret infekcijām.

 

Mazajam ir jāiemāca dzert ūdens. Protams, arī piens un sula ir šķidrumi, taču slāpes būtu jāveldzē tieši ar ūdeni, jo tajā nav kalorijas.

 

Ēdiena dekorēšana


Bērniņā lielu interesi izraisa dažādas palīglietas, kas var būt vienreizīgs palīgs, lai cīnītos ar mazēdājiem. Mazais, tāpat kā pieaugušie “ēd ar acīm”, kas nozīmē, ka liela loma ir arī ēdiena vizuālajam izskatam. Piemēram, ja auzu putru dekorēs ar ogām vai jogurtu, tā būs krāsaina un interesanta – tātad lielāka iespējamība, ka bērns to nogaršos.

  

Vecāku loma bērna ēšanas paradumu veidošanā


Gan māmiņa, gan tētis ir vistiešākie piemēri bērnam, ko un kā  ēst. Piemēram, ja vecāki regulāri pusdieno ātro uzkodu restorānos, būs grūti mazajam iemācīt ēst veselīgu uzturu. Tātad vecākiem vajadzētu ik dienu sniegt ieskatu sarežģītajā pārtikas pasaulē.

 

Arī ēšanas režīma veidošana lielā mērā atkarīga no pieaugušajiem. Ja bērns redzēs, ka ēdienreizes ir noteiktos laikos, tad ar laiku šajos laikos mazajam radīsies vēlēšanās ēst un radīsies izsalkums.

 

Un kā ar našķiem? Bērnu dietoloģe uzsver, ka noteikti vajadzētu ik dienu būt 3 pamatēdienreizēm un ne vairāk kā 3 uzkodu reizēm, kad var ieturēties ar veselīgiem našķiem, piemēram, jau iepriekš minēto sieru, dārzeņiem, augļiem.

  

Svarīgi! Bērniņu nevajadzētu “sēdināt uz diētas” vai likt badoties, jo viņš attīstās un tas var radīt problēmas vielmaiņā.

 

Māmiņas un tēti! Jau nākamajā ēdienreizē padomājiet par vizuālo ēdiena izskatu, kas varētu mudināt mazēdāju kārtīgi paēst! Ja nu tas neizdodas, salieciet katru ēdienu uz sava šķīvīša. Šādi bērns redzēs katru sastāvdaļu un, iespējams, spēs vieglāk izvēlēties, ko īsti kurā mirklī gribas apēst.

 

***

Pastāsti, kā Tu gatavo pašgatavotus ēdienus savam mazulim un pastāsti, kāds ir Tava mazuļa ēšanas ritms, iesūtot ziņu šeit!

Tāpat gaidām jautājumus par bērnu ēdināšanu uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

 

Piedalies arī Tu projektā "Gatavojam bērnu pārtiku pašas!" un saņem jaukas balvas katru nedēļu!

2