Avārijas kontracepcijas iegāde bez receptes neveicina riska uzvedību

Avārijas kontracepcijas iegāde bez receptes neveicina riska uzvedību

21. Aug 2010, 03:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Eiropas Kontracepcijas un Reproduktīvās veselības aprūpes žurnāla 2009. gada oktobra numurā publicēts pētījums "Avārijas hormonālā kontracepcija Šveicē: lietotāju profila salīdzinājums - pirms regulējuma atcelšanas un trīs gadus pēc tam."

 

Pētījumā, kurā piedalījās 729 sievietes, netika rasts pamatojums bažām, ka avārijas kontracepcijas (AK) pieejamība bez receptes varētu mainīt personu kontracepcijas izvēli un liktu sievietēm pāriet no ikdienas kontraceptīvajām tabletēm uz avārijas kontracepciju, tādējādi it kā izvēloties paaugstināta riska seksuālas uzvedības modeli.

 

Kopš 2002. gada 4. novembra Šveicē sievietēm avārijas kontracepcijas tabletes (AKT) ir pieejamas aptiekās bez receptes. Šveices reglamentējošā iestāde (Swissmedic) noteica trīs ierobežojumus:

-          medikamentu drīkst izplatīt vienīgi aptiekās;

-          pirms medikamenta pārdošanas farmaceitam diskrēti nepieciešams veikt izglītojošu un informējošu sarunu

-          sievietei jābūt vismaz 16 gadu vecumā.

 

Jaunākām sievietēm ir jāvēršas pie ārsta. Pirms regulējuma atcelšanas farmaceitiem tika nodrošināta līdz tam nebijusi valsts mēroga izglītojoša programma. Pētījums tika veikts ar mērķi novērtēt laika periodu starp dzimumattiecībām un AK pieprasījumu aptiekās, analizēt AK lietotāju profilu īsi pēc regulējuma atcelšanas un trīs gadus pēc tam, pieņemot, ka AK ir kļuvusi pazīstamāka un pieejamāka.

 

Latvijā avārijas kontracepcijas medikamentiem bez receptūras medikamentu statuss ir piešķirts kopš 2003.gada 5.maija. T.s. "avārijas" situācijās diagnozes noteikšana nav nepieciešama un pacientiem nav jādodas pie ārsta uz konsultāciju pirms avārijas kontracepcijas iegādes. Tas ir būtiski, jo avārijas kontracepcijas lietošanas efektivitāte ir tieši atkarīga no tās savlaicīgas pielietošanas (pirmajās 12h efektivitāte ir 95%, pēc 24h - 84%). Avārijas kontracepcija negarantē 100% iedarbību, taču ievērojami samazina neplānotas grūtniecības iestāšanās risku, attiecīgi arī aborta risku.

 

Šveicē veiktais pētījums parāda, ka vidējais laika periods, kurā AK tika pieprasīta, bija 12 h 2003. gadā un 14 h 2006. gadā. Gandrīz 50 % sieviešu aptiekā griezās 12 h laikā pēc dzimumattiecībām bez izsargāšanās un vairāk nekā 80 % - 24 h laikā.

 

Pētījuma dati parāda, ka pastāv saikne starp pieprasījuma laiku un izmantoto kontracepcijas līdzekli - personas, kuras izmanto vīriešu prezervatīvu, pēc dzimumakta bez izsargāšanās devās uz aptieku visātrāk, nākamā grupa bija personas, kas lieto pretapaugļošanās tabletes un visbeidzot - sievietes, kuras nelieto nekādu kontracepciju.

 

Kopumā 2003. gada grupā 43,5 % aptaujāto sieviešu atzina, ka AK lieto atkārtoti, bet 2006. gada grupā šis rādītājs bija 50,3 % . Atkārtota AK lietošana bija pieaugusi vecuma grupā no 18 - 21 gadiem.

 

PVO vadlīnijas

 

Šībrīža Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas par galveno avārijas kontracepcijas metodi rekomendē 1,5 mg levonorgestrelu. Kā avārijas kontracepcija tika izmantota arī spirāle un Yuspe metode (ikdienas hormonālo tablešu kombinācija), tomēr par visefektīvāko un visdrošāko sievietei un viņas veselībai ir atzīti levonorgestrelu saturoši medikamenti.

 

Levonorgestrela tablešu lietošanas shēma laika gaitā ir mainījusies - no divām tabletēm ar 12 stundu intervālu, divām kopā lietotām tabletēm, līdz levonorgestrela devai vienā tabletē.

 

Allaž ir ticis uzsvērts, ka avārijas kontracepcija ir jālieto jo ātrāk, jo labāk, īpaši aktuāli tas bija laikā, kad avārijas kontracepcija tika lietota kā 2 tabletes - pirmā 72 h laikā, otrā pēc 12 stundām. Jaunākie pētījumi pierāda, ka avārijas kontracepcijas lietošanas shēma var tikt mainīta lietošanas intervālu pagarinot līdz pat 120h. Vienlaikus atkārtoti ir jāuzsver - jo ātrāk tiks lietota avārijas kontracepcija, jo efektīvāka tā būs. Mainoties avārijas kontracepcijas ieņemšanas laikam pēc neaizsargātā dzimumakta, tās efektivitāte var kristies no 95% pirmo 12h laikā līdz pat 68% 120h laikā.

 

Biežāk uzdotie jautājumi par avārijas kontracepciju

 

• Kāda ir hormona darbība sievietes organismā? Atšķirība starp avārijas kontracepciju un ikdienā lietojamo hormonālo kontracepciju.

 

Gestagēnais hormons levonorgestrels ir sintētisks hormons, pēc savas struktūras atgādina sievietes pašas organismā ražoto hormonu - tādējādi uz īso darbības brīdi sievietes dabīgais hormons "tiek aizvietots" ar mākslīgi uzņemto, un organisms saņem "ziņu", ka viss ir kārtībā - "levonorgestrela pietiek, jaunu progesteronu neražo". Ja organisms neveido progesteronu, tas ietekmē vairākus procesus: olšūnas nobriešana tiek kavēta, tādejādi nenotiek ovulācija, ja olšūna tomēr ir apaugļota, tā nevar nostiprināties dzemdes sieniņā, t.i. ieligzdoties. Protams, ka regulāri šādi maldinot organismu ar relatīvi lielu hormona devu, t.i. avārijas kontracepciju, tas var sākt "kurnēt" un "protestēt"……Lietojot ikdienas kontracepciju, divu nedēļu laikā sieviete uzņem tādu hormonu devu, kas līdzinās vienai devai avārijas kontracepcijas, tālab jāatceras, ka avārijas kontracepcija ir palīdzība ārkārtas situācijā, nevis regulāras kontracepcijas aizstājējs.

 

Ikdienas kontracepcijas lietošanas laikā organisms pierod pie jaunajiem apstākļiem - mazākas hormonu devas, kas neļauj notikt ovulācijai. Galvenais pluss šajās "attiecībās" starp organismu un ikdienas hormonālo kontracepciju ir stabilitāte - regulāras, nelielas mēnešreizes un drošība.

 

• Cik bieži "avārija" drīkst gadīties?

 

Mēs nevaram plānot avāriju skaitu. Tai nevajadzētu atkārtoties, ja mēs veicam attiecīgus pasākumus, lai no tās izvairītos nākotnē. Protams, var gadīties "ciest avārijā" pat 2 reizes vienas nedēļas laikā, bet tad acīm redzot kaut kas nav kārtībā - jāmaina auto riepas (lasi - jāizvēlas kāds cits kontracepcijas veids), jāpilnveido braukšanas prasme (prezervatīvu uzvilkt un novilkt pareizi, vispār to lietot, nevis tikai uzglabāt atvilknē) utt.

 

• Vai avārijas kontracepcijas lietošana pielīdzināma aborta veikšanai?

 

Nē, avārijas kontracepcija nevar pārtraukt grūtniecību, kas jau "ieligzdojusies"- piestiprinājusies  dzemdes sienai un konkrētajā vietā jau sākusi veidoties par embriju.

 

• Kāda ir avārijas kontracepcijas efektivitāte?

 

Avārijas kontracepcija novērš grūtniecības iestāšanos 84% gadījumu. Visaugstākā AK efektivitāte ir tad, ja tablete iedzerta pirmajās 12 stundās pēc dzimumakta - 95%. Ja triju stundu laikā pēc AK iedzeršanas ir bijusi vemšana vai caureja (neatkarīgi kādu apstākļu dēļ), nekavējoties jāiedzer vēl viena deva, jo tablete vēl nebūs paspējusi uzsūkties un iedarboties.

30. Nov 2009, 19:38

Jebkura veida hormoni ar laiku var izsaukt ļaundabīgu audzēju. Ārsti hormonālo kontracepciju neiesaka lietot ilgāk par gadu un pēc 30 gadu vecuma-tieši šīs ļaundabīgās blaknes dēļ.
Es esmu par spirālēm un tā tomēr šobrīd ir vismazāk kaitīgā metode.

30. Nov 2009, 12:03

Nu vispār jau katra gudra sieviete laikus padomā par šīm lietām. Bet dzīvē mēdz gadīties visādi-nu tad labāk šāda avārijas metode nekā negribēts mazulis...