10 ikdienas aktivitātes, lai veicinātu bērna attīstību

10 ikdienas aktivitātes, lai veicinātu bērna attīstību

13. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kognitīvo un valodas attīstību bērnam iespējams veicināt ar pavisam vienkāršam ikdienas aktivitātēm! Mācāmies kopā!

Iesaistot bērnu radošās spēlēs, tiek uzlabots vārdu  krājums un vispārējās zināšanas. „Visas prasmes, kas bērnam jāpilnveido pirmsskolas vecumā, ir saistīts ar pasaules izzināšanu,” uzsver psiholoģe Diāna Zande. „Iekļaujot šīs nodarbes ikdienas aktivitātēs, bērns izklaidi apvieno ar izglītošanos,līdz ar to iegūstot vairāk.”

Izmēģini dažādas tekstūras

Pirmsskolas vecuma bērni mācās caur dažādām maņām – viņiem patīk pieskarties, pasmaržot, pagaršot, lai saprastu pasauli sev apkārt. Tekstūras var ieviest ikvienā ikdienas nodarbē. Piemēram, mācoties burtiņus, uzraksti burtus ar treknāku marķieri, pēc tam uz šiem burtiem virsū liec sīkus priekšmetus ar tekstūru- smilšpapīru, vates piciņas, zirņus, pupas, makaronus, rīsus, dzijas gabaliņus. Pieskaroties šādi veidotiem burtiem bērns izprot, kas tas ir par burtu un apgūst jaunas tekstūras. Mācoties burtiņus vai ciparus šādā veidā, nosauc skaļi, kas tas ir par burtu vai ciparu- bērns šādā veidā ātrāk apgūs tos un pavisam drīz viņš jau spēs tos atpzīt no plakātiem, uzrakstiem ārpus mājām.

Māci skaitīt un izmērīt

Apkārtējā pasaulē ir tik daudz lietu,ko izskaitīt un izmērīt. Lai gan lineāls ir biežāk lietotais mērīšanas rīks, eksperimentēt var arī ar citām lietām. Piemēram, ar āboliem- lai bērns noguļas uz grīdas un saliec ābolus tik daudz, lai būtu no bērna galvgala līdz kājām. Pēc tam kopīgi varat izskaitīt, cik ābolu garumā ir bērns.  Tāpat šādā veidā var izmērīt, cik klucīšu platumā ir bērna gulta vai cik soļu platumā ir bērna istaba. Jautri, vai ne? Bērns uzskatīs tieši tāpat! Neaizmirsti skaļi skaitīt līdzi, cik priekšmetu esat saskaitījuši un drīz vien bērns būs iemācījies skaitīt un darīt to dažādos veidos!

Liec zīmītes pie zināmiem priekšmetiem

Izvēlies divus vai trīs priekšmetus mājās, piemēram, ledusskapi, logu, krēslu un ik pēc pāris mēnešiem maini šos izvēlētos priekšmetus.  Uzraksti ar drukātiem burtiem, kas šis ir par priekšmetu un šādā veidā bērns mācīsies, kāds izskatās konkrēts vārdiņš.  Šādā veidā izgatavojot zīmītes/ etiķetes, bērns iemācās, ka katrai lietai ir savs simbols un tas ir identificējams. Ja bērns jau pazīst burtus, aicini viņu parādīt vārdus, kurā ir kāds noteiks burts. Nepārspīlējot katru dienu ar burtu mācīšanos, bērns pats ātri vien sāks atcerēties, kas tas ir par vārdu vai burtu.

Iepazīstini ar kārtību

Veicini savā bērna izpalīdzību, kopīgi ieviešot kārtību savās mājās. Vecākiem noteikti nevajadzētu atteikt bērnam, ja viņš izteicis vēlmi palīdzēt, pat tad, ja šāda kopīga darbošanās var palēlināt izpildes laiku. Atvēlot katrai lietai konkrētu vietu- piemēram, galda piederumi virtuves skapīša labajā atvilktnē, palīdz bērnam saprast lietu kārtību un jau pavisam drīz viņš patstāvīgi spēs sakārtot.

Bērni būs sajūsmā, ja spēlēsiet minēšanas spēli:  „Kur ir Tavas bikses?” vai „Kur ir Tava krūzīte?” un bērns jutīsies lepns, ka viņš zina,  kur tās atrodas un nākamajā reizē jau pats spēs tās nolikt attiecīgajā vietā.

Dodieties izpētes gājienos

Bērni ir īsti pētnieki un to var pārvērst aizraujošās nodarbēs. Piemēram, lielveikalā meklējiet pārtikas produktus, kuru etiķetes ir noteiktā krāsa, piemēram, zilas, vai meklējiet priekšmetus, kas ir vienādas formas. Ja bērnam ir vajadzīga palīdzība, paņem trīs priekšmetus un aicini viņu izvēlēties īstu: "Kurš priekšmets ir zilā krāsā? Kurš ir apaļš?" Mājās šādas pētnieku medības var veikt pat grāmatplauktā, meklējot grāmatas, kuru nosaukumi sākas ar vienu un to pašu burtu. Var lūgt arī bērnam īpašu uzdevumu- saki,ka nevari atrast viņa rotaļlietu sunīti un lūdz to atrast.

Iepazīsti vietējo pilsētu

Arī pilsētā ir tik daudz ko redzēt un iepazīt! Dodieties ārpus mājām un apskatiet, kur ir autobusa pietura, kur ir veikals, kur ir pasts. Dodoties garām šīm vietām, pastāsti,kas strādā šajā vietā, kāpēc cilvēki turp dodas. Atnākot mājās, izgrieziet kartiņas ar šo vietu attēliem un nākamajā reizē, kad dosieties ārpus mājām, bērns jau pats varēs mēģināt nosaukt šīs vietas un pastāstīt ko vairāk.

Izdziediet alfabētu, ciparus, nedēļas dienas

Bērniem patīk ritms un mūzika, tāpēc arī caur to var apgūt dažādas prasmes. Dziedod alfabēta dziesmiņu- pašu komponētu vai citu komponistu radītu, bērns ātri vien iemācās alfabētu, iemācīsies skaitīt vai pazīt nedēļas dienas. Tas patiesi strādā!

Skaitiet mēneša dienas

Lai apgūtu mēneša dienas vai izprastu,cik garš īsti ir viens mēnesis, izveidojiet paši savu kalendāru. Izveidojiet 31 kastīti un sagādājiet uzlīmītes no 1 līdz 31 katram mēnesim. Katru rītu pamostoties, ielīmējiet uzlīmīti un noskaidrojiet, kas tas ir par ciparu un kāda šodien ir diena. Šādā veidā bērns apgūs kalendāru un skaitlisko sistēmu. Turklāt, varat arī noskaidrot, kam konkrētajā dienā ir vārda diena un ja bērnam grupiņas biedrs bērnudārzā ir jubilārs, aiznesiet kādu nieciņu dāvanā.

Veidojiet ciltskoku

Māsīcas, brālēni, tantes, krustmāte, vecmāmiņas...Tik daudz radu,kas jāatceras un jāiepazīst. Veidojiet ciltskoku ar radu bildītēm un apakšā pierakstiet, kas šis ir par radinieku- tante, onkulis, māsīca. Un pierakstiet klāt arī vārdu. Pavisam drīz bērns varēs bez pūlēm nosaukt, kāda radniecības pakāpe viņam ir ar Agnesi vai kā sauc viņa māsīcu.

Izveidojiet laikapstākļu sienu

Ir bērni, kuriem īpaši saistoši šķiet laikapstākļi un to novērošana. Šo vēlmi vajadzētu atbalstīt, tāpēc par prieku bērnam izveido laikapstākļu sienu. Ņem A3 formāta lapu un uzzīmē kalendāra tabuliņu ar 31 iedaļu katrai mēneša dienai,un katru rītu ar krītiņiem, zīmuļiem vai uzlīmītēm atzīmējiet, kāds laiks ir bijis konkrētajā dienā- saulains, lietains, sniegots vai mākoņains. Šāda laikapstākļu vērošana sniegs iespēju salīdzināt laikapstākļus konkrētā periodā!

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kā jūsu ģimenē notiek mācīšanās process!