Ieteikumi zīdaiņu rotaļām: no 0 līdz 3 mēnešiem

Ieteikumi zīdaiņu rotaļām: no 0 līdz 3 mēnešiem

16. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jums šķiet, ka jaundzimušais ir pilnīgi bezpalīdzīgs un spējīgs tikai ēst un gulēt? Patiesībā, tas tā nav. 

Vērojam

Kādas rotaļlietas var noderēt šajā vecumā? Prakse rāda, ka bērniem patīk auduma lellītes. Bērnus iepriecina to košā krāsa, izteiktie sejas vaibsti, kā arī maigā, melodiskā skaņa. Tādas rotaļlietas - lellītes parasti ir piekarināmas pie gultiņas vai ratiem. Parādi mazulim, kā lellīti var pakustināt, lai tā skanētu. Pēc tam, kad mazulim būs jau 3-4 mēneši, piesien pie lellītes lentu, bērniņam būs interesanti ar lentu to virzīt uz priekšu. Starp citu, tā nav tikai aizraušanās, tādā veidā mazulis mācās sekot līdzi ar actiņām lellītes kustībai, kā arī bērns sāk izprast saistību starp rīcību un rezultātu.

Mammas rotaļlietas var izgatavot arī pašas. Noderīgs var būt pat hēlija balons vai pašu tamborēta bumbiņa, kurā iekšā ir kinderola, kas pildīta ar akmentiņiem vai pērlītēm. Tāpat mammas ļoti vienkāršā veidā var uztamborēt grabulīšus, uzšūt rotaļu kubus.

Vispār, centieties darīt visu, lai bērnam šajā vecumā blakus būtu košas, vienkrāsainas rotaļlietas, rotaļlietu nedrīkst būt daudz. Parādiet bērnam priekšmetus pa vienam, lai bērna uzmanība nebūtu izkliedēta, nosauciet katru priekšmetu.

Bet visvairāk bērniem patīk pieaugušo sejas. Pie mazuļa gultiņas var pielikt kādu ģimenes locekļa bildīti. Kad turēsiet mazuli rokās, rādiet viņam dažādas grimases - acis vaļā, acis ciet utt. Mazuļiem ļoti patīk vecāku aktieru dotības, viņi tās ļoti novērtē. Kad bērni paaugas, viņi vecākus atdarina.

Attīstām taktilās sajūtas

Tās ir ļoti nepieciešamas sīkās motorikas attīstībai. Ļaujiet bērniņam pieskarties pie dažādiem materiāliem, nosauciet tos - māmiņas zīda blūze, akmens siena. Lai bērna rociņas aptausta ne tikai standarta plastmasas grabulīšus! Var pataustīt, starp citu,  - ne tikai ar rociņām, bet arī ar kājiņām, koka dobumu, pulētu rakstāmgaldu, dažādus audumus (no maiga šifona un gluda atlasa līdz raupjam velvetam vai velūram).  No dažādiem auduma gabaliņiem var uzšūt bērnam gan rotaļu sedziņu, gan rotaļu kubu. Taktilās sajūtas dažādos pogas, pērles, koka detaļas, apjomīgas aplikācijas.

Grabulīti mājās var pagatavot arī bez adīšanas vai tamborēšanas iemaņām, pietiks, ja kādā krēma trauciņā, fotofilmiņas trauciņā vai kādā zāļu pudelītē (plastmasas) sabērsi grabošas detaļas (grūbas, pērlītes, bumbiņas, mazus akmentiņus) un apvilksi rotaļlietu ar auduma gabaliņu, kas stingri jāsašuj.

Taktilās sajūtas attīstas arī masāžas laikā, īpaši, ja neaprobežojamies ar tradicionālo paglāstīšanu un parīvēšanu, bet izmantojam dažādus masāžas materiālus - viegli paglāstot mazuļa maigo ķermenīti ar pūkainu auduma gabaliņu vai švammīti, tāpat izmantot var arī masāžas ezīšus. Bērniņam tās būs jaunas sajūtas, tās attīstīs viņā aktivitāti un dāvās viņam jaunus iespaidus.

Pavasarī var doties ārā un vērot, kā plaukst pumturi. Mazulis paglāstīs ar saviem mazajiem pirkstiņiem nupat kā izspraukušās, lipīgās lapiņas. Un tas attīstīs ne tikai viņa sīko motoriku, bet tas būs kā pieskāriens jaunai dzīvei.

Klausāmies

Mūsdienās nevienam nav noslēpums, ka mazuļa dzirde attīstas jau tad, kad viņš atrodas māmiņas puncītī. Lai stimulētu tālāko dzirdes attīstību, pieradini mazuli pie dažādu kontrastu skaņām. Piemēram, sākumā vari viņam ļaut paklausīties kā skan kāds mazs zvaniņš, vēlāk - kā skan lielāks. Virtuvē parādi, kāda skaņa rodas, ja ar karoti pasit pa glāzīti vai galdu, parādi arī, kāda skaņa rodas, ja ar karoti sit pa katlu. Jebkurš no vecākiem vienmēr atradīs kādu veidu, kā radīt interesantu skaņu. Paspēlējieties ar skaņām tā, lai bērns neredzētu skaņas avotu. Viņš ieklausīsies un mēģinās to atrast.

Radiet dažādas skaņas ar balsi, dziediet dziesmas - ne tikai šūpuļdziesmas, bet arī citas dziesmiņas.

Uz ielas var pievērst mazuļa uzmanību putnu balsīm, mašīnu rūkoņai vai sirēnu skaņām - tas viss bagātinās viņa dzirdes iespaidu bagāžu. Lieliski, ja ir iespēja dzirdēt dzīvnieku balsis. Starp citu, senākos laikos auklītes mazuļus nesa uz vistu kūti. Vistiņas lai arī ir mazi, skaņas izdodoši putni, spēj nomierināt jebkuru mazuli ar sevis radīto troksni. Protams, bērniem patīk arī monotonas skaņas, tādas kā putekļu sūcēja rūkoņa, veļas mašīnas skaņa.

Nedrīkst aizmirst arī par mūziku, arī tai jābūt daudzveidīgai. Vairums zīdaiņu mīl klasisko mūziku: Mocarts, Bēthovens, Vivaldi, Čaikovskis. Var klausīties gan vīriešu, gan sieviešu balsis, galvenais, lai mūzikā nebūtu kliegšanas, kas bērnu var nobiedēt.

Apbrīnojami, bet bērns viena mēneša vecumā atšķirīgi reaģē uz jautras un bēdīgas melodijas skaņām: bēdīgas melodijas pavadībā mazulis pieklust, kļūst tā kā domīgāks, bet, izdzirdot jautru mūziku, atdzīvojas, dažkārt pat kustina rociņas un kājiņas. Tā attīstas vienlaikus gan bērniņa dzirde, gan kustību aktivitāte. Mazulis mācās koordinēt sava ķermeņa kustības.

Bērniņš pirmajos trijos dzīves mēnešos krietni instinktīvāk uztver apkārt notiekošo, kā mēs mēdzam domāt. Tāpēc lai viņa pirmie iespaidi ir tie interesantākie!