Kas ikvienai mammai būtu jāzina par jaundzimušā ādu

Kas ikvienai mammai būtu jāzina par jaundzimušā ādu

18. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurai sievietei gan negribētos, lai viņai tiktu veltīts apzīmējums “āda kā jaundzimušajam”? Ar šādu apzīmējumu iztēlojamies maigu, gludu ādu. Tas, protams, ideālā gadījumā, taču katra mamma no pieredzes zina, ka realitāte dažkārt ir savādāka.

Cilvēkam ir trīs ādas slāņi – epiderma jeb virsāda, pamatāda, kuras sastāvā ir saistaudi, un zemāda, kura sastāv no taukaudiem. Ja līdz šim uzskatīji, ka ādas vienīgā funkcija ir ķermeņa aizsardzība, tad pastāstīsim, ka tas ir tikai viens no vairākiem uzdevumiem, ar kuriem dienu no dienas jātiek galā mūsu ādai.

Kādas ir ādas funkcijas?

  • Aizsargfunkcija. Āda pasargā cilvēka ķermeni no baktērijām, sēnītēm, vīrusiem, UV starojuma;
  • Ķermeņa temperatūras regulēšana;
  • Vielu sintēze – D vitamīna, keratīna sintēze;
  • Imunoloģiska funkcija;
  • Vielmaiņas produktu izdalīšana – piemēram, ar sviedriem no ķermeņa tiek izdalīta urīnviela;
  • Sensorā recepcija, kurai pateicoties varam sajust sāpes, karstumu, aukstumu;
  • Elpošana, jo, kā zināms, gaiss organismā nonāk ne tikai caur plaušām.

Iepriekš nosauktās funkcijas ir raksturīgas gan bērna, gan pieaugušā ādai, taču bērna ādai piemīt vairākas īpašības, kas to padara daudz ievainojamāku un neaizsargātu, tāpēc vecākiem būtu jānodrošina rūpīga bērnu, jo sevišķi jaundzimušo, ādas aprūpe.

Jaundzimušā āda ir piecas reizes plānāka nekā pieauguša cilvēka āda, tāpēc tā ir īpaši jutīga pret ārējiem kairinājumiem ar tendenci asi reaģēt uz jebkurām izmaiņām organismā. Piedevām, tikko dzimuša bērniņa āda nenodrošina pietiekamu termoregulāciju, tāpēc tā mēdz strauji atdzist un pārkarst. Tā visa ietekmē jaundzimušā ādai ir izteikta nosliece uz dažādu infekciju izplatīšanos.

LEKCIJAS PIE ELITAS SVARENIECES MĀMIŅU KLUBĀ

Mazuļa ādā ir ļoti attīstīts asins kapilāru tīkls, kas no vienas puses palielina iespējamību infekciju izplatībai, bet no otras puses – veicina ādas elpošanu. Šī iemesla dēļ patiess ir apgalvojums, ka bēbīša āda elpo pat līdz astoņām reizēm vairāk nekā pieauguša cilvēka āda. Sertificēta bērnu māsa, Latvijas Māsu asociācijas valdes locekle Elita Svareniece norāda, ka tā kā mazuļa āda ir plānāka, mazulis caur ādu ne tikai elpo, bet arī “apēd” visus krēmus, kurus vecāki uzklāj viņam uz ādas.

Atšķirībā no pieauguša cilvēka ādas, bērna āda ir ļoti piesātināta ar ūdeni – jaundzimušā āda satur 80 – 90% ūdens, kamēr pieaugušā āda aptuveni 65%. Ņemot  vērā, ka mazuļa āda ir ļoti plāna,tās mitruma līmenis var samazināties straujāk nekā pieaugušā ādā, kā rezultātā mazuļa āda var kļūt sausa. Šī iemesla dēļ vecākiem ir pastāvīgi jārūpējas, lai saglabātu bērna ādas mitrumu nemainīgu.

Atšķirībā no pieauguša cilvēka ādas, jaundzimušā āda vēl neizstrādā melanīnu, tāpēc mazulis nedrīkst atrasties tiešos saules staros.

Kā rūpēties par jaundzimušā ādu, lai tā būtu vesela?

  • Nodrošini mazulim optimālu gaisa temperatūru, kurā tam nebūs ne par karstu, ne par aukstu, jo mazulim vēl nav attīstīta termoregulācija un bērns nespēj sevi pats pasargāt no pārkaršanas vai pārmērīgas atdzišanas.
  • Peldes. Mazuli katru dienu vannot nav nepieciešams, jo tas var sausināt ādu. Tāpat arī katrā reizē nav nepieciešams lietot ziepes, jo tās sausinās plāno ādiņu.
  • Mitrini mazuļa ādu. Katru dienu pārbaudi mazuļa ādu un, ja pamani apsārtumu vai arī ādas sausumu, rīkojies – apsārtumiem izmanto kartupeļu cieti vai cinku saturošu ziedi, savukārt vietām, kur āda kļuvusi sausāka – mitrinošu krēmu, kas paredzēts mazuļa ādai.
  • Īpaši aprūpē ādas krociņas. Tās tīrot neberz, bet gan nosusini ar viegliem pieskārieniem.
  • Ļauj mazulim baudīt gaisa peldes.
  • Rūpējies, lai mazuļa autiņbiksītes būtu no mīksta un elpojoša materiāla, kas ļaus mazuļa ādai elpot un bēbītim justies komfortabli visas dienas garumā.