Viss, kas jāzina par piena atgrūšanu

Viss, kas jāzina par piena atgrūšanu

25. Jan 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti ēšanas laikā apēsto pienu mazulis mēdz atgrūst. Ārste Irēna Putniņa Māmiņu Klubam skaidro, kādēļ tā notiek, kad tam būtu jāpāriet un kādā gadījumā bērnu ir vēlams atrādīt ārstam!

Kas veicina piena atgrūšanu?

Piena atgrūšana ir saistīta ar bērna adaptācijas periodu un mazuļa fizioloģiskajām īpatnībām.

Zīdaiņa vecumā mazulim vēl nav pilnībā izveidojies starp barības vadu un kuņģi esošais sfinkters un nedarbojas slēdzējmuskulis. Līdz ar to tikmēr, kamēr bērniņa kuņģī būs ēdiens, mazuli straujāk pakustinot, pastāv iespēja, ka viņš pieniņu atgrūdīs. Turklāt tas var notikt gan uzreiz pēc ēšanas, gan arī ilgāku laiku pēc tās!

Tāpat piena atgrūšanu var veicināt arī pārāk liels, bērna kuņģa ietilpībai neatbilstošs mākslīgā maisījuma daudzums, ko mazulis saņem vienā ēdienreizē.

Tā pāriet, bērnam vertikalizējoties!  

„Mazuļiem, kuri tiek ēdināti ar krūts pienu, šī problēma parasti ir mazāk izteikta. Savukārt tad, ja bērniņu baro ar mākslīgo piena maisījumu un viņš to atgrūž, nereti ārsti iesaka biezākas konsistences maisījumu,” stāsta Irēna Putniņa.

Biezāks papildēdiens piena atgrūšanu mazina, un tā pāriet.

Tāpat teorētiski tai vajadzētu beigties brīdī, kad bērns sāk vertikalizēties – sēdēt, stāvēt un vairāk uzturēties pus vertikālā stāvoklī.

Piena atgrūšana nedrīkstētu būt stipra un izteikta

Ārste uzsver, ka papildus uzmanība piena atgrūšanai būtu jāpievērš mazuļa pirmajos dzīves mēnešos. „Tad, ja bērns pienu atgrūž tikai nedaudz, tādēļ, ka pārāk daudz apēdis, vai arī tā iemesla dēļ, ka vecāki viņu neuzmanīgi cēluši vai pavēluši, par to nevajadzētu satraukties.  

Tomēr, ja piena atgrūšana ir stipra un izteikta, tad gan noteikti vajadzētu konsultēties ar pediatru, kurš mazuli izmeklēs un pārliecināsies, ka viņam nav nekādu iedzimtu problēmu,” skaidro Irēna Putniņa.

Tāpat ārstu vajadzētu apmeklēt arī gadījumā, ja šī problēma ir izteikta, bērniņam paaugoties!

„Ja spēcīga piena atgrūšana turpinās arī otrajā pusgadā, vecākiem mazuli vajadzētu aizvest uz konsultāciju pie neirologa un gastroenterologa, lai noskaidrotu, kādēļ šī problēma joprojām nav mitējusies. Iespējams, ka bērnam ir kāda nepanesība,” skaidro ārste.

Kopumā ir ļoti uzmanīgi jānovēro mazuļa vispārējais stāvoklis – to, kāds ir viņa svara pieaugums, kāda bijusi grūtniecības un dzemdību norise, un vai bērniņam nav kādas nelielas neiroloģiskas novirzes. To visu izvērtējot, var pateikt, vai piena atgrūšanu nepieciešams ārstēt, vai arī šo problēmu iespējams atrisināt ar piemērotu aprūpi.

Māmiņu Klubs

Vai arī tavs mazulis atgrūž pienu? Kā tu rīkojies, lai to mazinātu?