10 jautājumi, uz kuriem jāatbild izvēloties jaundzimušā gultiņu

12. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gultiņas izvēle topošajiem vecākiem ir nopietns uzdevums, jo šim pirkumam jābūt ļoti pārdomātam, lai mazulīša guļvieta netiktu sarūpēta emociju uzplūdā – skaista, tātad ņemam, tai jābūt arī praktiskai.

Konsultē BebiCentra galvenā pārdevēja Karina Martinovska.

Kur gultiņa atradīsies? 

Pirms izvēlēties gultiņu gaidāmajam bēbītim, māmiņai un tētim ir jāsaprot, kādas īsti ir vēlmes, lai pārvedot gultiņu mājās, tai atrastos īstā vieta. Vai gultiņai ir ierobežota atrašanās vietas platība? Vai gultiņas veļas kaste tiks izmantota arī kā vieta, kur novietot autiņbiksītes, gultas veļu un dvieļus?

Kāda izmēra gultiņai vajadzētu būt?

Tā kā gultiņu bēbītim ir iespējams atrast teju katras ģimenes gaumei, taču piedāvājums var šķist pat pārāk plašs, tad ierodoties veikalā vislabāk lūgt padomu pārdevējai – konsultantei, jo svarīgi noskaidrot visu, gan par gultiņu materiāliem, gan izmēriem.

Bēbīšu gultiņām ir divi standarta izmēri: viens izmērs ir 120/60, otrs 140/70 cm.

No kāda materiāla būs ražota gultiņa?

Arī pašas gultiņas tiek ražotas no dažādiem materiāliem – lielākoties no bērza un priedes, taču ļoti labs materiāls, kas reizē ir arī ļoti izturīgs un ilgdzīvojošs ir dižskābardis.

Kādā krāsā būs gultiņa?

Noteikti pirms gultiņas iegādes uzmanība ir jāpievērš gultiņas krāsojumam. Principā visām gultām pašreiz tiek izmantotas eko krāsas, kas ir pārbaudītas, lai bērna veselībai krāsojums nebūtu kaitīgs.

Vai gultu iegādāsies kopā ar citām pieskaņotām mēbelēm?

Ja rocība un vieta bērnistabā atļauj, tad veikalos ir iegādājami bērnistabas mēbeļu komplekti, kuros ietilpst skapītis, kumode un gulta. Turklāt katram no šiem komplektiem parasti ir savs krāsu toni- tumšākas, gaišākas mēbeles vai pavisam baltas, tādējādi arī bērnistabas mēbeles var pieskaņot visa mājokļa dizainam.

Vai ir vajadzīgas izņemamas redeles?

Tā kā arī mūsdienās mazulīšu gultiņas lielākoties ir ar redelītēm, tad jāņem vērā atstarpe starp tām, tā nedrīkst būt mazāka par 10 centimetriem, lai bērniņš sevi nesavainotu.

Ja ir plānots, ka mazulis gultu izmantos ilgāku laiku, tad izņemamas redeles var būt veids, kā paildzināt gultas mūžu,jo mazulis pats ar laiku varēs ierāpties un izrāpties no gultas.

Vai gultai ir regulējami augstuma līmeņi? 

Lielākajai daļai gultiņu ir noņemamas sānu maliņas, tāpat lielākajai daļai gultu matraci var novietot trīs vai četros augstuma līmeņos,ko var pielāgot mazuļa vajadzībām, bērniņam augot, piemēram, kad mazulītis ir pavisam mazs, matracītis atrodas augstākajā pozīcijā, ar laiku laižot to zemāk.

Kādu matracīti izvēlēties?

Visbiežāk, iegādājoties bērna gultiņu, matracītis līdzi netiek dots, tas jāmeklē atsevišķi. To ražošanā tiek izmantoti dažadi materiāli, taču, jo dabiskāki, jo labāk.

Vispopulārākie matrači pašreiz ir tie, kur no vienas puses ir kokosa šķiedras, no otras puses- griķi, turklāt ir iespējams izvēlēties arī matrača cietību.

Varbūt šūpulīti?  

Varam apdomāt iespēju arī par šūpulīti kā mazulīša guļvietu pirmajiem dzīves mēnešiem.Šūpulīti mazulītis var gulēt gan pa nakti, gan pa dienu līdz aptuveni 4-5 mēnešu vecumam, kad mazulītis kļuvis aktīvāks.

Vai ģimenei vajadzīga ceļojumu gultiņa?

Tāpat iespējams der apdomāt ideju par ceļojumu gultiņu, kas varētu būt noderīga gan izbraucienos, gan dodoties nakšņot pie mazulīša vecvecākiem, turklāt tās ir saliekamas un izjaucamas ļoti ātri, burtiski minūtes laikā.

Atceramies, ka gultiņa mazulītim paredzēta tikai un vienīgi gulēšanai, tāpēc bērniņa drošības labad, tajā neliekam mīsktās mantiņas un neko tādu, ko mazulis varētu sev uzraut virsū. Arī spilventiņš pirmajā dzīves gadā bērniņam nebūs nepieciešams.

Tātad, lai atrastu ideālo gultiņu savam bēbītim, ir jāmeklē un tas nav nemaz tik sarežģīti, vienkārši ir jātiek skaidrībā ar to, ko tad mēs īsti meklējam un tad jau arī īstā gultiņa tiks uzieta.

Māmiņu Klubs

20131031100626-50203.jpg