Termoregulācija bērniem - ķermeņa pārkaršana un atdzišana

Termoregulācija bērniem - ķermeņa pārkaršana un atdzišana

22. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulis deviņu grūtniecības mēnešu garumā atrodas siltā un tumšā vietā, viņam nav nepieciešamības uzturēt kādu noteiktu ķermeņa temperatūru, jo viņa vietā šo uzdevumu paveic mamma. Bet, kad mazulis piedzimst, viņš nokļūst citā pasaulē - no siltās dzemdes un augļūdeņiem viņš nokļūst gaisa telpā.

Tagad mazulim pašam jāuztur ķermeņa temperatūra. Ar to viņa organismā nodarbojas termoregulācijas sistēma. Pavisam maziem bērniņiem termoregulācija ar vāja. Tāpēc ir jārada īpaši aprūpes apstākļi pēc mazuļa dzimšanas un jānodrošina mazulis ar tiem pirmajos viņa dzīves mēnešos. Kas par termoregulāciju jāzina jaundzimušā vecākiem, tūliņ uzzināsi!

Kā strādā termoregulācija

Termoregulācija darbojas samērā vienkārši - ķermeņa atdzišanas gadījumā aktivizējas tauku un ogļhidrātu sašķelšanās process, kā rezultātā veidojas enerģija un siltums, ja bērniņam ir ļoti auksti, viņa ādu klāj "zosāda", kas, patiesībā, ļauj sasilt ātrāk. Ja notiek ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, asinis pieplūst ādai, notiek ādas šūnu paplašināšanās liekais siltums caur ādu nokļūst atmosfērā. Ātrāk atdzist ķermenim palīdz arī svīšana - mitra āda pēc fizikas likumiem atdziest ātrāk. Uz šī mehānisma rēķina ķermenis uztur pastāvīgi vajadzīgo temperatūru bez straujām svārstībām, ko rada pārģērbšanās vai ārējās vides nosacījumu maiņa.

Un tomēr bērnam tas viss nav tik vienkārši - viņa siltuma uzturēšanas mehānismi vēl nav pilnvērtīgi, bērniņš var ātri atdzist vēsā telpā un ātri pārkarst pat it kā parastos apstākļos, ja ir pārāk silti saģērbts. Un, ja par nosalšanu rūpējas visi mazuļa radi, velkot vairākas cepurītes bērniņam pat siltā laikā, tad par to, ka pastāv reāla iespēja pārkarst, daudzi bieži vien aizmirst.

Kāpēc atdzišana un pārkaršana ir slikta?

Mazuli slikti ietekmēs gan pārkaršana, gan ķermeņa atdzišana. Atdzišanas gadījumā mazulis nespēj adekvāti uzturēt ķermeņa temperatūru ilgstoši, viņa ķermenis salst. Atdzišanas dēļ pasliktinās arī organisma aizsargspējas.

Bet mazuļa pārkaršana ir samērā bieži novērojama ģimenēs, kurās vecāki un vecvecāki pārlieku rūpējas par mazuļa ķermeņa siltumu.Pārkaršana sākas samērā ātri un diezgan nemanāmi, vecāki nereti pirmās pārkaršanas pazīmes pat nepamana, un ir ļoti izbrīnīti par sekām. Ja atdzišanas gadījumā mazulis var sākt raudāt un censties ar aktīvu kustību palīdzību sasildīties, tad pārkaršanas gadījumā viņš nekādi pats nevar uzlabot savu pašsajūtu. Pārkaršana ir bīstama, jo organisma aizsargspējas ir traucētas, bērna imūnsistēma pasliktinās, tā nespēj cīnīties ar infekcijām. Vecāki brīnās "ģērbjamies silti, plikām kājām nestaigājam, bet slimojam katru mēnesi!". Pārkaršanas rezultātā tieši bērni visbiežāk arī slimo. Organisms ir jātrenē, tam jāpierod pie temperatūras svārstībām, un pastāvīgos siltumnīcas efekta apstākļos, kad bērnam ir vairākas jaciņas, imūnsistēma vienkārši atslēdzas. Bez tam, mitrs ķermenis nosalst ātrāk, satuntulēts un mūžam sasvīdis mazulis pat dēļ viegla vējiņa ātri var atdzist un saslimt.

Bērniem, kas bieži cīnās ar pārkaršanu rodas arī ādas problēmas - dermatīts, sviedrene, infekcijas slimības un alerģijas, bērni atpaliek attīstībā dēļ nepietiekošas ādas taktilās stimulācijas un gaisa kairinātājiem - bērni visu laiku ir apģērbā, viņu āda negūst jaunas sajūtas, ko sniedz telpa un gaiss. Bez tam, šie bērni apģērba dēļ neiegūst nepieciešamo ultravioleto staru un D vitamīna daudzumu, kas var izraisīt pat rahītu.

Kas jāzina vecākiem?

Termoregulācijas sistēma bērniem ir nepilnīga, un tā nobriest bērniņa pirmo dzīves gadu laikā. Vecākiem ir svarīgi iemācīt bērnam ātri un pareizi pierast pie mainīgajiem laikapstākļiem un temperatūras svārstībām. Tas palīdzēs termoregulācijas sistēmai tikt galā ar savu darbu, kā arī vēlāk tā funkcionēs pareizi. Sākt treniņu var jau no pirmajām dzīves minūtēm. Lai pareizi trenētu termoregulāciju, jāzina pārkaršanas un ķermeņa atdzišanas pazīmes, un vadoties pēc šīm zin''sanām, pareizi jāorganizē mazuļa aprūpe.

Vispirms nedrīkst pieļaut termoregulācijas sistēmu traucējumu rašanos, ir jāuztur bērnistabā optimālā temperatūra. Pirmajā dzīves mēnesī tā var būt vidēji 24-25°С augsta, bet pakāpeniski šie rādītāji jāsamazina, optimālā istabas temperatūra uz gulētiešanas laiku ir 18-20 grādi. Dienā temperatūra var būt 20-22°С. Tādā temperatūrā mazulis jutīsies ērti, gulēs labi un ar prieku būs nomodā. Bet jāatceras, ka istabas temperatūrai jābūt atkarīgai arī no tā, kas bērniņam ir mugurā.

Mājās nav nepieciešami cimdiņi un cepurītes. Mazulim pietiks ar vienu kostīmiņu, kas sastāv, piemēram, no bodija un rāpulīša. Mazulis nav jāietin. Apģērbu skaitam jābūt aptuveni tādam pašam, kāds ir jums. Ja mazulim uzvelk bodiju, jaciņu un sedz viņu vēl ar sedziņu, kā arī galvā tiek vilkta pat plāna cepurīte, viņš var pārkarst arī 20 grādu temperatūrā.

Pārkaršanas un atdzišanas pazīmes

Pārkaršanas laikā mazulis var atteikties no krūts, kļūt nervozāks, satrauktāks, viņš var būt apsārtis, viņš var kliegt, viņa āda var būt karsta un mitra. Pārkaršanas gadījumā viņa ķermeņa temperatūra var būt 38°С un pat vairāk. Ja pārkaršana netiek ņemta vērā, vecāki ignorē bērna signālus, viņš var nokļūt slimīga, dziļa miega stāvoklī, bērniņš var gulēt ilgi. Ja pamanāt pirmos pārkaršanas simptomus, mazulis ir jāatģērbj, jāpieliek pie krūts, jāpiesedz vien ar plānu autiņu. Ja mazulis ikdienā ēd mākslīgā piena maisījumu, viņam var iedot padzerties ūdentiņu. Pēc pusstundas mazulim atkal jāmēra ķermeņa temperatūra, ja tā joprojām ir paaugstināta, jāizsauc ārsts vai neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Atdzišanas gadījumā bērniņš var kļūt bāls, var būt zilgani riņķi ap mutīgi, mazulis var būt satraukts, viņš var kustināt rociņas un kājiņas un skaļi raudāt. Aukstas rociņas un kājiņas pašas par sevi neliecina par pārkaršanu, tā ir normāla parādība jaundzimušajiem, tāpēc vienmēr, lai pārliecinātos par atdzišanas vai pārkaršanas faktu, ir jāizmēra mazuļa ķermeņa temperatūra ar termometra palīdzību. Mazulis ir jāliek pie krūts, jāsasilda ar jūsu ķermeņa siltumu, jāuzvelk viņam sausas, siltas drēbītes, ja viņš ir sasvīdis un pēc tam nosalis.

Bet kā lai pastaigas laikā nosaka - vai mazulis nav nosalis, ja viņa deguntiņš un rociņas nav īstais atdzišanas rādītājs? Patiesībā viss ir vienkārši - pieliec roku mazulim pie pakauša vai pie kakla, pēc tā tad arī viegli var noteikt, vai mazulim ir silti. Ja kakliņš un pakausis ir mitrs, esat pārcentusies ar apģērbu un mazulis var pārkarst, viņš jāatģērbj mazliet. Ja pakausis ir vēss, uzvelciet vēl kādu jaciņu vai piesedziet mazuli ar sedziņu. Optimālas temperatūras gadījumā mazuļa pakausis ir silts un sauss.

Praktiski ieteikumi jaunajiem vecākiem

  • Ja istabas temperatūra ir augstāka par +18°С, mazulim nav nepieciešama cepurīte vai cimdiņi, kā arī nav nepieciešamības pēc zeķītēm. Mazuļa ādai ir jāelpo.
  • Dodoties pastaigā mazuli ģērb vienu kārtu apģērba vairāk nekā sev. Vējainā laikā mazulim labāk uzvilkt galvā plānu cepurīti un kapuci, lai galva nesvīst.
  • Mazuļa ķermeņa termoregulācija jāstimulē ar rūdīšanās procedūrām. Var apmeklēt baseinu, apslacīt mazuli pēc vannošanās ar vēsāku ūdeni, lielākiem bērniem jāļauj skriet basām kājām pa grīdu.
  • Dodieties ar mazuli pastaigā katru dienu, neatkarīgi no laikapstākļiem, tāpat arī ziemā, kaut vai uz īsu brītiņu.

Atcerieties: mazuļa veselība ir vecāku rokās, un ir ļoti svarīgi iemācīt mazuļa organismam pareizi reaģēt uz apkārtējās vides temperatūras maiņu.

Māmiņu Klubs