Pirmās 24 stundas: vannojam mazuli

Pirmās 24 stundas: vannojam mazuli

10. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visdrīzāk pirmās 24 stundas tev paies iepazīstoties tuvāk ar mazuli, viņa ēdināšanu, miega režīmu, kā arī - pierodot pie jaunās māmiņas lomas. Neraizējies par vannošanu, jo tai laiks pienāks vēlāk. Uzreiz pēc dzimšanas mazuli noskalo un saved kārtībā. Pēc tam tev pašai jāseko līdzi viņa ķermenīša augšdaļai un apakšdaļai. Tātad - rūpīgi ik dienu jānotīra mazuļa sejiņa, un jāpārliecinās par to, ka arī viņa dupsis ir tīrs.

Konsultē neonatologs Dina Krūze.

Nabassaites atlieka sadzīs un nokritīs pirmās dzīves nedēļas laikā. Tieši tāpēc pirmo vannošanos vēlams atlikt uz laiku, kad nabiņa būs sadzijusi. Ja mazuļa nabiņa tomēr samitrināta, rūpīgi un uzmanīgi nosusini to ar tīru dvielīti. Nebaidies, ja ieraudzīsi mazliet sakaltušas asinis bērniņa autiņbiksīšu iekšpusē nabas rajonā. Tas ir pilnīgi normāli un nesagādā neērtības bērniņam. Vienkārši pārliecinies par to, vai nav vēl kādas infekcijas rašanās pazīmes: tūska vai nepatīkams aromāts.

Kad sāksi mazuli vannot, esi gatava tam, ka viņa āda nebūs pati pilnība. Un nav jau arī nekāds brīnums, jo mazulis veselus 9 mēnešus ir pavadījis peldoties augļūdenī. Tagad, kad viņa āda nepārtraukti ir saskarē ar gaisu, āda var sākt lobīties, uz tās var parādīties pleķīši. Ja mazulim ir sausa āda, pēc mazgāšanās ādu var ieziest ar dažām lāsēm eļļas vai mitrinoša losjona.

Mazuli sākam vannot ar ķermeņa augšdaļu

Ielej mazuļa vanniņā siltu ūdeni. Neaizmirsti sagatavot tīru dvielīti, apģērbu un autiņbiksītes. Noģērb mazuli un uzliec uz pārtinamās virsmas, kas pārklāta ar vienreizlietojamo autiņu vai dvielīti. Tur tev būs ērti mazuli nosusināt arī pēc mazgāšanās. Pieturi viņa galviņu un kakliņu katru reizi, kad pacel viņu.

Sākam mazgāt mazuli ar viņa ķermeņa augšdaļu: seju, kaklu un rociņām. Pirmās jāizmazgā actiņas ar ūdenī samitrinātu vates plāksnīti.

Atceries, ka tīra vatīte jālieto katrai actiņai. Ja mazulītim ir izdalījumi no plakstiņiem, tas nenozīmē, ka tie biežāk jāmazgā. Pietiek ar divām reizēm dienā. Ja no actiņām izdalījumu ir ļoti daudz, tās pastāvīgi līp ciet, pastāsti to bērna pediatram.

Tāpat ar ūdenī samitrinātu vatīti jāiztīra arī mazuļa austiņas, atceroties, ka tajās nekas iekšā nav jābāž! Pēc tam jātīra aiz mazuļa austiņām, kur ātri sakrājas sviedri un netīrumi. Ņem tīru vatīti un notīri mazuļa sejiņu, kakla krociņas un rokas.

Nākošais: rūpīgi jānoskalo arī mazuļa dzimumorgāni un dibentiņš. Tas jādara katru reizi, kad mazuli mazgā, skalo vai vienkārši maini viņa autiņbiksītes.

Pēc mazuļa vannošanas rūpīgi un uzmanīgi jānosusina viņa āda, īpašu uzmanību jāatceras pievērst ādas krokām. Pēc tam, kad mazulis nosusināts ar maigu, siltu dvielīti, viņš jāapģērbj tīrās drēbītēs, jāuzvelk tīras autiņbiksītes.

Nekautrējies lūgt palīdzību mazuļa vannošanā

Mazuļa vannošanas procesā tev var noderēt kāda palīdzība, jo sākumā vecākiem mēdz būt bailes turēt mazuli, ir bailes, ka viņš var izslīdēt, turklāt - nav nemaz tik viegli ar vienu roku turēt mazuli un ar otru viņu mazgāt. Turi mazuli stingri, bet uzmanīgi, īpaši, kad laid viņa ķermenīti ūdenī.

Uzreiz pēc dzemdībām tev jāsaudzē mugura. Daudzas māmiņas jaundzimušos vanno aizbāžamā izlietnē vai vanniņā, kas uzlikta uz galda.

Ņem vērā, ka dažiem mazuļiem ne visai patīk, ka viņus izģērbj un liek ūdenī. Citiem tieši otrādi, izdodas ūdenī atslābināties vislabāk. Tādus bērnus vannošanās process parasti nomierina. Līdz nesāksi vannot, nezināsi, kā pret ūdeni un vannošanos attiecas tavs bērniņš. Galvenais jāatceras, ka arī telpā, kurā mazuli vanno, tāpat kā telpā, kurā viņu noģērb, jābūt siltam gaisam.

Nabiņai jābūt tīrai

Ja vannošanās laikā nabiņa saslapināta, tā pēc tam rūpīgi jānosusina. Ūdens nepalēnina nabiņas sadzīšanas procesu, kā arī nepalielina infekcijas rašanās risku. Diezvai tev būs jātīra mazuļa nabiņa pirmajās 24 stundās pēc mazuļa dzimšanas.

Turklāt, mūsdienās šis nabiņas tīrīšanas process nav ieteicams vairs ar briljantzaļo šķīdumu, jo tieši šis šķīdums tā iekrāso mazuļa ādu, ka infekcijas gadījumā zem zaļās krāsas tūska nav redzama, tāpat arī ādas apsārtums. Galvenais noteikums - ādai jābūt tīrai un sausai.

Nākošais svarīgais aspekts - meklē autiņbiksītes, kas nekairina lieki mazuļa nabiņas ādu!

Māmiņu Klubs

20151113210432-28524.jpg

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā