Pirmās 24 stundas: jaundzimušā miegs

Pirmās 24 stundas: jaundzimušā miegs

05. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik daudz guļ jaundzimušais?

Jaundzimušajiem jāguļ daudz. Mazulis iztērējis daudz spēka dzemdībās. Viņam jāpierod ne tikai pie jaunās vides, bet jāsāk arī aktīvi augt, un tas prasa daudz miega. Jūs taču esat dzirdējušas teicienu par to, ka mazuļi miegā aug?

Jaundzimušais var nogulēt 18 stundas no visām 24 diennakts stundām. Un šķiet, ka tas ir daudz, bet tas nenozīmē, ka tev izdosies izgulēties pirmajās dienās pēc mazulīša ierašanās tavā dzīvē.

Bērniņš no vietas nevar nogulēt vairāk kā 3 stundas, viņš modīsies regulāri, lai paēstu. Viņa kuņģītis ir pavisam mazs. Tas pārstrādā samērā ātri krūts pienu, tāpēc mazulītim gribēsies bieži ēst.

Bērniņam tava klātbūtne ir nepieciešama, viņš vēl neatšķir dienu no nakts. Dienā mazulis var gulēt tikpat daudz, cik naktī, un tev būs savs miegs jāpakārto viņa miega režīmam. Atpūties pa dienu arī tu, tev arī jāatjauno spēki.

Bezmiegs. Tas ir normāli?

Bezmiega naktis nav iedalītas tev uz visiem laikiem. Pirmajās dienās pēc mazuļa dzimšanas, sapratīsi, ka esi tiešām nogurusi. Un visi vecāki tam iet cauri. Vērsies pēc palīdzības, ja tev ir grūti tikt ar visu galā. Mājas lietas atliec un pēc iespējas vairāk velti laika sev un mazulim. Arī ciemiņu uzņemšanu atliec uz laiciņu.

Vai jaundzimušie guļ labi?

Tev būs jāpierod pie tā, kā guļ bērniņš. Centies nesatraukties, ja tev viņa elpošanas ritms šķiet pārāk nevienmērīgs vai skaļš. Viņa elpceļi pie jaunajiem apstākļiem vēl tikai pierod.

Mazulis var elpot ātri, pēc tam ieturēt dažas sekundes garu pauzīti, lai ievilktu elpu atkal. Tas ir normāli, lai arī reizēm šķiet biedējoši. Neuztraucies, ja tevi māc kādas šaubas vai ir jautājumi par mazuļa miegu, vērsies pie ārsta.

Labā ziņa ir tā, ka jaundzimušais var iemigt praktiski jebkur. Mazulis gulēs gan autokrēsliņā ceļā no dzemdību iestādes uz mājām, gan ratos, gan gultiņā. Mazulis ar prieku iemigs arī tavās rokās. Un viņu nomierināt varēs, piemēram, veļas mašīnas vai trauku mazgājamās mašīnas radītais troksnis.

Bērniem patīk justies pasargātiem, tāpēc būs mazuļi, kam ļoti patiks ietīšana, galu galā, mazulis ļoti ciešā saiknē bijis ar tevi jau tavā puncītī. Mazulis, kas ir ietīts, nepamodīsies pats no savu roku un kāju kustībām.

Mazuļi visvairāk laika pavada ātrā miega fāzē, tas nav dziļš miegs, tāpēc šajā miega fāzē cilvēku ir viegli pamodināt. Mazuļi spēj gulēt pat ar līdz galam neaizvērtām acīm. Visu šo laiku mazuļa smadzenes aktīvi attīstas.

Visi mazuļi pēc dzimšanas iet cauri intensīvam attīstības periodam, tā laikā smadzenes ātri palielinās. Kad mazulis guļ, no malas šķiet, ka nekas nenotiek, bet patiesībā, viņa organisms nemitīgi mainās.

Kur vislabāk gulēt jaundzimušajam?

Naktī vislabāk mazuli likt gulēt tajā istabā, kurā guļ vecāki. Liec viņa gultiņu vai šūpulīti blakus savai gultai. Tā būs ērtāk mazuli pieskatīt. Ja baidies pati iemigt nakts ēdināšanas laikā, parūpējies par mazuļa drošību savlaicīgi.

Istabā, kurā guļ mazulis, jābūt viņam piemērotai telpas temperatūrai, kas ir robežās no 16 līdz 20 grādiem. Tiek uzskatīts, ka pārkaršana palielina bērnu pēkšņās nāves sindroma rašanās risku.

Ieskauj mazuļa kājiņas ar pakaviņu vai sarullētu dvielīti, pārklāj viņu ar plānu sedziņu, lai bērniņš nesapītos gultasveļā. Nesedz mazuli augstāk par viņa plecu līniju.

Neatkarīgi no tā, kur un kad guļ mazulis, vienmēr liec viņu gulēt uz muguriņas. Seko līdzi tam, lai gultiņā nebūtu lieku sedziņu, spilventiņu vai rotaļlietu, lai samazinātu zīdaiņu pēkšņās nāves risku. Nekat neatstāj gulošu mazuli bez pieskatīšanas lielajā gultā vai dīvānā.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā