Pirmās 24 stundas: jaundzimušā elpošana

Pirmās 24 stundas: jaundzimušā elpošana

21. Nov 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis veselus 9 mēnešus pavadījis augļūdenī. Tagad viņam jāpieliek ļoti daudz spēka, lai pierastu pie dzīves ārpus tava puncīša. Ja tu salecies katru reizi, kad šķiet, ka mazulis krākuļo vai mazliet žagojas, nepārdzīvo, tā ir normāla jaunās māmiņas reakcija. Bet neaizmirsti, ka mazulim ir spēcīgi instinkti, kas palīdz viņam adaptēties jaunajiem apstākļiem.

Konsultē neonatologs Dina Krūze.

Paši spēcīgākie instinkti bērniņam - nepieciešamība ēst, nepieciešamība pēc māmiņas tuvības, prasme pievērst uzmanību ar kliedziena palīdzību. Mazulis pats meklēs krūti, lai paēstu. Un, ja ieliksi savu pirkstu viņa plaukstā, viņš to satvers un turēs.

Vai jāuztraucas par jaundzimušā elpošanu?

Ja jaundzimušais laiku pa laikam sēc, pīkst vai krākuļo, tas ir normāli, un tam nav jāpievērš pastiprināta uzmanība. Neskatoties uz to, daudzas māmiņas pastāvīgi uztraucas par mauzļa elpošanu. Daudzas arī godīgi atzīst, ka vispār nav gulējušas pirmajā naktī pēc atgriešanās no slimnīcas, jo visu laiku ieklausījušās mazuļa elpošanā.

Centies neuztraukties, ja mazulis sēc vai pīkst. Viņa deguntiņš un plaušas ir tikai nesen sākušas iepazīties ar gaisu. Un gaiss ir diezgan sauss, salīdzinot ar to vidi, kurā mazulis atradies līdz savai dzimšanai.

Mazuļi bieži krākuļo, jo elpo caur degunu. Šis elpošanas veids ir ļoti svarīgs, jo ļauj elpot un ēst vienlaicīgi.

Mazulis neprot izšņaukt deguntiņu, tāpēc gļotāda paliek viņa degunā un izraisa dažādas skaņas, - svilpošanu, sēkšānu, čīkstēšanu un pat krākšanu. Ja gļotāda ietek kaklā, var izklausīties, ka mazulis pat burbuļo.

Un, ja gļotāda nokļūst vēl zemāk - balss saišu rajonā un kakla elpceļos, mazulis var elpot ar svilpienu. Ja uzliksi roku uz mazuļa krūtīm, sajutīsi vieglu vibrāciju. Parasti tas nav nekas ļauns. Mazuļa elpošana tāda var būt vairākas nedēļas. Bez tam, mazuļiem nevienmērīga elpošana ir normāla. Protams, ja tevi tomēr mazuļa elpošanas paradumi uztrauc, parunā ar bērniņa pediatru vai neonatologu.

Kāpēc mazulis žagojas?

Žagas mazulim nesagādā pilnīgi nekādas neērtības. Mazulis žagojas vēl mammas puncī dzīvojot. Un ir pilnīgi normāli, ja viņš žagojas arī pēc dzimšanas, tāpat ir normāli arī, ja viņam atnāk daļa no apēstā "atpakaļ".

Daži bērni atraugā ēdienu refleksa dēļ. Barības vada galā ir tāds kā uzgalis jeb vārstulis, kam jānotur pieniņš kuņģītī. Mazuļiem šis mehānisms ir visai vājš, un mazulis nespēj pietiekoši efektīvi tikt galā ar šo darbiņu. Pakāpeniski mehānisma darbība uzlabojas. Ar laiku nobriest mazuļa kuņģītis un barības vads kļūst garāks, mazulis "izaug" no šī refleksa.

Sākumā mazulis var atraugāt nelielu piena daudzumu, dažkārt tas var šķist patiešām maz, bet dažkārt šķiet, ka atnācis atpakaļ pilnīgi viss apēstais. Katrā gadījumā, autiņam vai kādam dvielītim vienmēr jābūt pa rokai. Ar laiku sapratīsi, kas tieši tavam bērniņam ir normāli, kas nē. Un pieradīsi likt uz pleca autiņu vai dvielīti, lai nenosmērētu apģērbu.

Vai bērniņam jāpalīdz sagaidīt atraudziņu?

Visbiežāk mazulim zīdaiņa vecumā nebūtu regulāri jāatraugājas, jo viņa kuņģītis ir pavisam mazs. Pirmās 24 stundas māmiņas krūtis izdala vien pirmpienu, treknu ēdienu, kas piesātināts ar barības vielām un antiķermenīšiem, kas nodrošina jaundzimušā aizsardzību.

Ja pirmpienu atslauksi, šķitīs, ka tā ir ļoti maz. Bet patiesībā, tas ir normāli. Mazuliem tiek tieši tik, cik viņam vajadzīgs. Pārtikas apjoms palielināsies līdz ar pieniņa pieplūdumu. Pirmpienu nomainīs piens dažas dienas pēc dzemdībām.

Vienā reizē mazulis var izdzert pavisam nedaudz pirmpiena. VIņam bieži jāatpūšas, jo mutes muskuļi un žoklis vēl nav pieraduši pie šī sarežģītā darbiņa, ko saudz par zīšanu. Pirmā ēdienreize var aizņemt pat 40 minūtes laika.

Kamēr tu un mazulis cenšaties pierast pie ēdināšanas, gaisa burbulīši kopā ar pieniņu var nokļūt arī mazuļa puncī. Ja ēdini mazuli ar pudelīti, pastāv vēl lielāka iespēja, ka viņš sarīsies gaisu ēdienreizes laikā.

Ja mazuļa puncī nokļūst gaiss, viņš jutīsies labāk, ja sagaidīsi atraudziņu. Atraudziņa ir atbrīvošanās no liekā gaisa puncī. Dažiem mazuļiem vajadzīga palīdzība, viņi jāuzliek uz pleca pēc ēdienreizes, mazulim jāatrodas vertikālā stāvoklī. Bet daži mazuļi atraugājas paši.

Māmiņu Klubs

20151028132959-33598.jpg

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā