Nabiņa nav jāapstrādā ar briljantzaļo šķīdumu

Nabiņa nav jāapstrādā ar briljantzaļo šķīdumu

18. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārvalstīs ne ar ko nekādā veidā nabassaites atlieka netiek apstrādāta. Uzlikta tiek klemme un visu atstāj tā, kā ir, ne ar ko neieziež, neapstrādā. Vai pašiem vajadzētu apstrādāt mazuļa nabassaites atlieku vai nabiņu, kad atlieka jau nokritusi?

Tāds jautājums izskanēja Māmiņu Kluba un Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidentes Elitas Svarenieces tiešraides intervijas laikā. Viņa ļoti nopriecājās, izdzirdot šo jautājumu, jo tā ir vēl viena iespēja izstāstīt par jaunākajām rekomendācijām šajā jomā. Diemžēl gan jāsaka, ne visi mediķi tās ievēro.

"Medicīnā pastāvīgi viss mainās, jo regulāri tiek veikti dažādi klīniskie pētījumi, tajā skaitā arī par to, kā maksimāli labāk aprūpēt jaundzimušo", - stāsta E.Svareniece. 

Viņa stāsta, ka, kopš 2006.gada Latvijā eksistē rekomendācijas, saskaņā ar kurām, ar vesela jaundzimušā nabiņu nekādas manipulācijas nav jāveic, izņēmums ir gadījumi, kad eksistē infekcijas iespējamība, piemēram, ja mammai bijuši zaļi augļūdeņi utml. 

"Ja bērns ir piedzimis vesels, mediķi nabassaitei liek speciālu klemmi virsū, atstājot 2-3cm, un 7-14 dienu laikā tur neko nevajag aiztikt, nabassaites atlieka nokrīt pati. Nekādu izdalījumu no rētas nav. Ne ar ko neapstrādājam, tikai notīram, ja vannojam mazo, lai nabiņa būtu sausa", - stāsta speciāliste. 

Šajās 7.-14 dienās nabiņa var būt mazliet smakojoša, lipīga. Baidīties nevajag - tas ir normāls process. 

Patiesībā, kā gan jaunie vecāki lai neuztraucas, ja uztraucas paši mediķi. Daudzi no viņiem, kā stāsta Elita Svareniece, tiklīdz ierauga dzeltenus izdalījumus vai sajūt smaku, taisa klemmi vaļā.

Ja tas notiek vardarbīgi, tas ir - nabas atlieka nenokrīt pati, tad to tūliņ dezinficē. Tādā gadījumā var turpināt to darīt līdz pat mazuļa 21.dzīves dienai 2 reizes dienā. Šajā laikā var būt rozā krāsas izdalījumi no nabiņas. 

Ir vēl viena jauna rekomendācija: kopš 2009.gada nolemts neizmantot dezinfekcijai nekādas krāsvielas, tai skaitā arī briljantzaļo šķīdumu. 

"Un tomēr pārliecināt cilvēkus, kas praktizē jau vairāk kā 30 gadus un vienmēr ir darījuši tā, nevis citādāk, ir sarežģīti. Tā, ka pagaidām Latvijā ir pārejas periods, kad daudzi mediķi joprojām pieturas pie vecajiem normatīviem, tas ir, attin nabas atlieku, apstrādā to ar briljantzaļo šķīdumu", - atzīst Latvijas neonataloģijas māsu apvienības prezidente. 

Tādā gadījumā vecāki var izrādīt iniciatīvu un savlaicīgi izrunāt ar medicīnas personālu šo jautājumu, pastāstot, ka nevēlas, lai nabiņu ar kaut ko apstrādā. "Bet daudzi jaunie vecāki baidās iebilst, domā - lai ārsts dara, kas jādara. Izlemiet, protams, paši, bet ir jāzina arī savas tiesības", - uzver Elita Svareniece. 

Viņa iesaka rūpīgi izturēties pret aprūpi, kas attiecas arī uz ādu ap nabiņu, gadījumā, ja ap nabiņu parādās apsārtums. Un tas, kas ir obligāti tādā reizē jādara - jākonsultējas ar bērna pediatru. 

Māmiņu Klubs

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā
DivuMeituMamma DivuMeituMamma 21. Feb 2016, 13:48

Arī mēs, salasoties šīs rekomendācijas, pirmajās dienās kopš izrakstīšanas neapstrādājām ar briljantzaļo šķidrumu, bet brūcīte sāka iekaist.. Kā rezultātā mēs nopirkām šo šķidrumu un pēc 2-3 dienām ar nabiņu viss bija kārtībā. Turklāt to izdarīt mums ieteica arī pediatre. Bet nu tas, kā jau parasti, ir individuāli.

S A N T A S A N T A 19. Feb 2016, 10:46

Mums slimnīcā teica ka nevajg zeļonku, bet ģimenes daktere teica ka vajag, un es liku to zeļonku un ātri sadzija un viss ok. 😀