Mazuļa svars un ēdināšana pirmajā dzīves gadā

Mazuļa svars un ēdināšana pirmajā dzīves gadā

19. Sep 2018, 12:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim piedzimstot, piedzimst arī mamma. Tas ir jauns sākums visai ģimenei, sevišķi tad, ja pasaulē tiek sagaidīts pirmais bērniņš.

Viens no lielākajiem satraukumiem, kas nomāc jaunās māmiņas ir krūts ēdināšana. Ik dienas, dažādās nodarbībās arī Māmiņu kluba Vecāku skolā, speciālisti atkal un atkal uzsver to, ka krūts ēdināšana ir dabisks process un, jo vairāk jaunā māmiņa tam ļausies, jo vieglāk tas izdosies.

Protams, pieredzes ir dažādas, arī iemesli, kāpēc reizēm nenotiek kā gribētos, mēdz atšķirties, tāpēc, rubrikas “Dabiska mazuļa attīstība” ietvaros, Kristīne Virstnīte, Māmiņu kluba raidījumā skaidroja svarīgo par mazuļa svaru. Kādam tam ir jābūt, ja mazulis saņem mammas pienu, kādam svaram jābūt, ja bērniņš ēd piena maisījumu, kurā brīdī mums vajadzētu ieklausīties tajā, ko mums saka ģimenes ārsts, ja mazuļa svars ir nepietiekams.

Pediatre Daira Brenča  stāsta par bērna svara pieauguma nozīmīgumu: “Bērna svarā slēpjas, tāpat kā daudzos citos sīkumos, mazulīša veselība. Stārķis atnes mazo, katram ir savs svars. Šobrīd bērniņi piedzimst vidēji 3.5kg smagi un garumā ap 50cm. Pirmajā dzīves gadā mazuļa augšanas straujums ir vislielākais, jo jau 5 mēnešos tas dubulto savu dzimšanas svaru.  Gada vecumā svars jau ir trīskāršojies, sasniedzot vismaz 10 kg svaru”

Ļoti bieži vecāki pamana un arī ārsti uzsver, ka pirmajās dzīves dienās mazulis svaru zaudē. Un robeža, kas tiek uzskatīta par normu ir 7 līdz 10% svara, pirmajās 3-4 dienās pēc dzimšanas.

Tātad, pēc mazuļa nākšanas pasaulē, tā svars var nokristies par 250 līdz 400 gramiem 

Pediatre uzsver, ka dabā nav izdomāts nekas labāks par mammas pienu: ”Piens ne tikai ar mīlestību, bet visām nepieciešamajām uzturvielām pirmajā pusgadā pilnībā nosedz mazuļa vajadzības pēc būvmateriāla, lai augtu vesels, laimīgs, lai spētu veikt savus pirmos soļus – velties un celties.”

Mazulim, saņemot mammas pienu, ik mēnesi vajadzētu pieņemties svarā:

  • 1.dzīves pusgadā svara pieaugums menesī +/- 800 g
  • 2.dzīves pusgadā svara pieaugums mēnesī  +/- 500 g

Jaundzimušo periodā, kas ilgst vienu mēnesi pēc dzemdībām, mazulis pieņemsies apmēram 900 - 1kg mēnesī. Vairāk nav nepieciešams. Turpmāk svara pieaugums būs nedaudz zemāks, ap 850 gramiem, tad 800g, līdz otrajā dzīves pusgadā svara pieaugums būs ap 500 gramiem, ik mēnesi. Par normālu svara pieaugumu liecina tas, ja mazulis pieņemas kā minimums 500g ik mēnesi. Ja ir mazāk, tad jau ārsts sāk domāt un skatīties, kur ir problēma.

Pediatre, mierinot māmiņas, kurām neizdodas bērniņu pilnvērtīgi barot ar krūti stāsta, ka ir situācijas, kurās ar māmiņas pienu var būt par maz. Parasti tie ir gadījumi, kad māmiņai ir tik liels stress, ka tas spēj bloķēt piena izdalīšanos. Tāpat, mēdz būt situācijas, kad māmiņai ir jālieto medikamenti, kuru lietošanas laikā bērniņu zīdīt nedrīkst.

Ja kādu iemeslu dēļ ar mammas pieniņu nepietiek – ārsts, ģimene pieņem lēmumu, piebarot bērniņu ar mākslīgo piena maisījumu.

Piebarojuma daudzums un ēšanas laiki un biežums ir atkarīgi no bērniņa vecuma, bet ja šāds lēmums ir pieņemts, tad noteikti, vizītē pie ārsta ir jāizrunā tas, cik bieži un cik daudz piena maisījuma mēs bērniņam dienā piedāvājam.

Ja mazulītis no krūts ēdināšanas pāriet uz piena maisījuma ēšanu, tad vidējais piena maisījuma daudzums mazulim diennaktī ir:

  • 1 mēnesis = 600 ml
  • 2 mēneši = 700 ml
  • 3 mēneši = 800 ml
  • 4 mēneši = 900 ml
  • 5-6 mēneši = 1000 ml
  • 7-12 mēneši = 1000 ml

Daira Brenča skaidro, ka būtiski ir ņemt vērā to, ka dažādos vecumos arī mazulīša kuņģa tilpums ir atšķirīgs un, ja piedzimstot mazulītim pietiek ar pāris mililitriem piena vai maisījuma, tad divu nedēļu vecumā būs nepieciešami jau 100ml. Jo mazulītis aug lielāks, jo tilpums palielinās, tomēr, kuņģi nevajag pārslogot, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanīgu gan ārsta ieteikumiem, gan vadlīnijām par to, cik ēdienreizes mazulītim ik dienas ir jānodrošina un cik daudz pieniņa vai piena maisījuma tam ir jāapēd.

Par dabisku mazuļu attīstību, kopā ar HIPP! 

 

 

Māmiņu klubs, 2018

 

 

16. septembris Dabiska mazuļa attīstība - Hipp from Māmiņu Klubs on Vimeo.

Eksperts

Daira Brenča

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre
Daira Brenča Vecāku skolā