Krūšturu ieliktnīši

Krūšturu ieliktnīši

05. Nov 2018, 13:58 Mamm.mamm Mamm.mamm

Zīdot bērniņu aktualizējas jautājums arī par krūšturu ieliktnīšiem. It īpaši, ja zīdīšanu uzsāk pirmo reizi un pirmajā posmā, līdz “pieniņa padeve” noregulējās. Labprāt padalīšos ar savu krūšturu ieliktnīšu novērtējumu.

Vispirms, ir jānodala vienreizlietojamie un vairākkārt lietojamie krūšturu ieliktnīši. Pirmkārt, cenu atšķirības, otrkārt, lietošanas atšķirību dēļ. Pieredze man ir ar abiem.

Vienreizlietojamie krūšturu ieliktnīši, kurus esmu lietojusi ir CanpolBabies, Philips Avent, Chicco, Medela no “parastā” klāsta un Natracere, Masmi, Organyc, Naty no “eko” piedāvājuma. Godīgi sakot, tik maigai zonai kā krūtis viennozīmīgi priekšroku dodu mīkstiem, dabīgiem un iespējami elopjošiem materiāliem. Protams, jāsaprot, ka, lai nodrošinātu mitruma (piena) necaurlaidību, kaut kāds, visticamāk, plastmasas slānis tajos būs.

Naty un Natracare krūšturu ielktnīši man šķiet vispatīkamākie, viselpojošākie. Taču, to lielākais mīnuss ir to biezums. Pieguļošāks krekliņš vai kleita ārpus mājas nebūtu velkama.

Otrajā vietā ierindotu Medela krūšturu ieliktnīšus. Tie ir vienīgie no “parastajiem”, kas nav kairinoši, plastmasīgi, bet šķiet “elpojoši”. To lielākais pluss ir pieguļošā forma, iestrādātās gumijiņas, kas ieliktnīšus dara nemanāmus.

Trešajā vietā ierindotu Organyc un Masmi ieliktnīšus to dabīguma dēļ. To trūkums ir mazā uzsūktspēja. Dienās, kad no pirmpiena “pāriet” uz parasto pienu, šie ieliktnīši nebūtu noderīgi. Pēc tam gan. Krietni plānāki par Naty un Natracare ieliktnīšiem. Ar organisko kokvilnu (pārklājums un uzsūcošais slānis), tātad, jūtīgajā zonā nav mākslīgi kairinātāji.

Ceturtajā vietā ierindotu Philips Avent, Chicco un CanpolBabies ieliktnīšus. Jāatzīst, ka labāk tos nelietotu vispār. Pat sausi tie kairina krūtis, mikli ir neizturami. Plastmasas virskārta dažkārt mēdz atdalīties no paša ieliktnīša. Uzsūcošā daļa uzdevumu pilda lieliski, taču noteikti satur kādas ķīmiski radītas vielas, kas MAN ļoti nepatīk, rada diskomfortu, niezi.

Vairākkārt lietojamie ieliktnīši būs daudz prakstiskāki un ilgtermiņā “maciņam draudzīgāki”. To lielākais mīnuss ir nepieciešamība tos atbilstoši kopt, mazgāt, uzglabāt. Tāpat, to izskata dēļ, visticamāk tie izmantojami mājās.

Esmu iepazinusi divu veidu vairākkārt lietojamos ieliktnīšus – auduma un “trauciņ-tipa” (šis vārds ir mans izdomāts apzīmējums šiem ieliktnīšiem). :)

Auduma ieliktnīšu doma ir viens pret viens aizstāt vienreizējos. Tie pēc izskata un formas atgādina vienreizlietojamos ieliktnīšus. Tie gan ir biezāki, lai spētu dabīgi uzsūkt mitrumu (pieniņu). Domāju, ka vērtīgāk ir izmantot tādus mazgājamos krūštura ieliktnīšus, kuriem ir vēl kāda “pievienotā vērtība”, ne tikai iespēja ilgtermiņā ietaupīt. Tā esmu iegādājusies un ar sajūsmu lietoju zīda, vilnas, zīda ieliktnīšus. Sajūta tos lietojot ir fantastiska. Zīds nodrošina tieši to – svaiguma, maiguma sajūtu krūtīm, kamēr vilnas slānis uzsūc un “nelaiž cauri” mitrumu. Kā jau minēju, grūta ir kopšana. Šiem tā ir vēl sarežģītāka (lai tie savu izskatu un funkcionalitāti nezaudētu). Mazgāšana ar rokām, susināšana dvielī un žāvēšana izklāti, taču ne uz radiatoriem. Bet, ziniet, tas ir tā vērts. :)

Un, visbeidzot, “trauciņ-tipa” ieliktnīši. Mīkstas plastmasas daļa, ko pieliek krūtij (bet, kas neskarās kllāt krūtsgalam) un cietas plastmasas daļa, kurā uzkrājās pieniņš. Ideāli, ja vēlās veidot ļoti mazu piena banku bez piena atslaukšanas, vai arī izmantot nelielu sava piena daudzumu citur (piemēram, pievienot biezenītim, putrai). Izmantojot to, ka, barojot ar vienu krūti, nedaudz pieniņš tek no otras (vismaz barošanas sākumā), var šo otras krūts pieniņu sakrāt, sataupīt tā, ka to droši var dot mazulim. :) Bez tam, šis ir lielisks risinājums tām, kurām ir daudz pieniņa. Kopšana, manuprāt, krietni vienkāršāka kā auduma ieliktnīšiem. Šos izskalo ar aukstu ūdeni (kā jebko, ko mazgā, kam ir bijusi saskare ar pienu) un nomazgā ar putūdeni. Var sterilizēt, kas ir svarīgi, ja grib pieniņu dot pēc tam mazulim.

Latvijas “tirgū” esmu redzējusi un arī izmēģinājusi PhilipsAvent un Medela ražotāju šādus krūšturu ieliktnīšus. PhilipsAvent ir krietni lielāki (nepieciešams ļoti liels krūšturis vai ļoti staipīgs krekliņš), taču tiem ir “fīča” – trauciņi, kuros var savākt pieniņu un trauciņi, kurus uzliekot var “vēdināt krūtis” arī ar krekliņu vai krūšturi mugurā. Varētu būt lietderīgi tām, kurām plaisā krūtis, kurām nepieciešamas vairāk “gaisa peldes” krūtīm.

Medela ir krietni plānāki, mīksā plastmasas (visticamāk, silikona) daļa ir mīkstāka par PhilipsAvent variantu. Izskatā vienkāršāki. (Man personīgi patīk labāk.)

Ceru, ka kādai noderēs mana pieredze. :)

 

Titulattēls: momlovesbest.com

Mamm.mamm Mamm.mamm 05. Nov 2018, 13:59

Diemžēl sabildētās pašas bildes pievienot vairākkārt neizdevās.