Kāpēc sarunāties ar mazuli, kamēr tiek mainītas autiņbiksītes?

Kāpēc sarunāties ar mazuli, kamēr tiek mainītas autiņbiksītes?

28. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa vannošana, barošana un autiņbiksīšu maiņa ir rituāli, kurus atkārtojam dienu no dienas, bieži vien tos paveicot mehāniski. Tomēr zini, ka tā ir lieliska iespēja pavadīt pilnvērtīgi laiku ar savu bērniņu un sarunāties ar viņu.

NODARBĪBAS PAR JAUNDZIMUŠĀ APRŪPI

Mazuļa autiņbiksīšu nomaiņu bieži uztveram kā uzdevumu, kas jāpaveic pēc iespējas ātrāk, lai varētu atgriezties pie citiem darbiem, taču rūpes par jaundzimušo nav ikdienas rutīna, bet gan brīnišķīga iespēja veidot attiecības ar savu bērniņu. Šī ir iespēja ne tikai darīt kaut ko viņa labā, bet arī darīt kopā ar viņu.

Vissvarīgākais noteikums bērna aprūpē ir rutīna un paredzamība. Mazulis jutīsies droši, zinot, kas ar viņu notiks tālāk, un labprāt iesaistīsies. Kādus priekšnosacījumus ievērot, veicot mazuļa ikdienas aprūpi?

Laikus sagatavojies

Mazgājot bērniņu, mainot autiņbiksītes, visai tavai uzmanībai jābūt veltītai tikai mazulim. Tāpēc jau iepriekš sagatavo visu šim nolūkam nepieciešamo. Pārliecinies, ka blakus ir salvetes, tīras autiņbiksītes, blakus vanniņai jau atrodas mazgāšanas līdzeklis, dvielis.

Nesteidzies

Dod iespēju mazulim koncentrēties uz notiekošo un izveidot ar tevi acu kontaktu. Lai mazulis justos mierīgi un droši, tavām kustībām jābūt lēnām. Stress, cenšanās visu izdarīt pēc iespējas ātrāk, šajā gadījumā ir pilnīgi nevietā. Mazulis atcerēsies katru tavu kustību, darbību secību un turpmāk jutīsies mierīgi, jo zinās, kas viņu sagaida tālāk.

Sarunājies

Sarunājies ar mazulīti par to, ko tagad dari, plāno darīt tālāk. Tas ir svarīgi vairāku iemeslu dēļ – tas palīdzēs tev pašai koncentrēties uz bērniņu un pārslēgties no ikdienas problēmām, kā arī palīdzēs attīstīt paša mazuļa uzticību apkārtējai pasaulei. Sarunājoties ar bērniņu, viņš no tevis mācīsies arī pirmās skaņas, vārdus, to nozīmi.

Sniedz iespēju uztvert notiekošo

Mainot autiņbiksītes, barojot bērniņu vai arī vannojot, sniedz mazulim brīdi pārdomām. Pirms pārej uz nākamo darbību, mazajam ir jāsaprot un jāatceras, kas ar viņu tiek darīts.

100% pievērsies mazulim

Barošanas laikā neatbildi uz tālruņa zvaniem, nepārskati citu bildes Instagram, kā arī lūdz pārējiem mājiniekiem nenovērst tavu uzmanību šajā laikā. Jau iepriekš parūpējies, lai neviens tevi netraucētu un neiejauktos. Uztver bērna aprūpes laiku kā īpašu brīdi kopā, jo bērniņš aug ļoti strauji, un jau pēc pāris mēnešiem viņam mammas uzmanība vairs nebūs tik ļoti svarīga katrā viņa darbībā kā šobrīd.

NODARBĪBAS PAR JAUNDZIMUŠĀ APRŪPI