Kāpēc jaundzimušajam ir tik ļoti svarīgi māmiņas pieskārieni

Kāpēc jaundzimušajam ir tik ļoti svarīgi māmiņas pieskārieni

05. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi kādreiz aizdomājusies, cik reižu dienā tu pieskaries savam bērniņam?

Ja jaundzimušais prastu runāt, viņš noteikti pastāstītu, ka māmiņas maigie pieskārieni un apskāvieni ir viņa dienas īpašākie un mīļākie mirkļi. Mazulis tik ļoti labprāt vēlētos sajust māmiņas glāstus vēl biežāk! Kā teic Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla, mazulis iemācās glāstus saprast un ar glāstu, pieskārienu starpniecību bērniņš saprot, ka viņš ir tā vērts, lai kāds viņam mīļi pieskartos.

Nebaidies, ka ar pieskārieniem un ņemšanu rokā, aijāšanu tu varētu izlutināt mazuli. Tas nav iespējams, tāpēc, cik vien bieži iespējams, velti mazulim savus glāstus, nebaidies ņemt rokās.

Speciālisti bieži runā par grūtniecības ceturto trimestri – bērniņa pirmajiem trīs dzīves mēnešiem. Šajā laikā kontakts ar mammu mazulim ir ļoti svarīgs, tāpēc ņem viņu rokās, aijā, jo tad, kad mazais jau būs paaudzies lielāks, viņš dosies izzināt pasauli un pastāvīga māmiņas klātbūtne vairs nebūs vajadzīga.

Pieskaršanās bērniņam ikdienas rituālu laikā

Dienas laikā tu vairākkārt maini autiņbiksītes bērniņam, viņu pārģērb. Uztver šo procesu nevis kā pienākumu, bet gan kā procesu, kuru pārvērst par foršu ikdienas rituālu, un kuru mazulis uztver kā kaut ko patīkamu.

  • Katru reizi, kad maini autiņbiksītes vai arī maini mazulim drēbītes, nesteidzies! Izģērb mazo, ļauj viņam izbaudīt gaisa peldi.
  • Velti mazulim glāstus, viegli pamasē pulksteņrādītāja virzienā bērniņa puncīti.
  • Pieskaroties un glāstot mazulīti, vienlaikus arī vari novērtēt bērniņa ādas stāvokli, pārliecināties, vai nav nepieciešams mazajam apgriezt nadziņus.

Glāsti barošanas laikā

Pieskārieni mazuli atslābina un dod signālu, ka viņa dzīvē viss ir kārtībā un viņš var justies drošībā, jo māmiņa viņu mīl. Glāstot mazuli arī barošanas laikā, tu palīdzi noņemt mazuļa hipertonusu, uzlabo bērniņa asinsriti un sirdsdarbību.

Glāsti vannošanas laikā

Jaundzimušais, nonācis jaunajā, nepazīstamajā pasaulē, jūtas bezpalīdzīgs, tāpēc ir ļoti priecīgs nonākt vanniņā, jo tieši ūdenī viņš daudz labāk prot kontrolēt savas kustības. Šī iemesla dēļ ieviesiet vannošanos kā regulāru rituālu, jo tas bērnam radīs daudz prieka. 

Gadījumā, ja mazulis pie miera dodas agri, vannošanos vari pārcelt uz rīta stundām, - lai pelde kļūst par foršu dienas iesākuma rituālu.

Vannošanas laikā apvelti mazulīti ar glāstiem, dziedi dziesmas, nosauc mazuļa ķermeņa daļas, ievēro konkrētu darbību secību, lai bērniņš vienmēr zinātu, kādā secībā kas sekos un viņš justos droši un paredzami.