Kā vannot jaundzimušo: padomi tētim

Kā vannot jaundzimušo: padomi tētim

08. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas var būt vienkāršāks par mazuļa mazgāšanu: saslapinam, saziepējam vanniņā, noskalojam un ņemam ārā. Diez kāpēc tad pārsvarā mazuļus vanno mammas, nevis tēti? Ūdens procedūras droši var nodot arī uzticamajās vīriešu rokās! Sekojiet mūsu instrukcijai un kļūstiet par mazuļu mazgāšanas čempionu, sapratīsiet, cik patiesībā šis process var būt vienkāršs un jauks!

Mērķis

No prakses redzespunkta raugoties, vannot katru dienu mazuli īsti nav jēgas, jo zīdainis vēl nerāpo un ēd tikai mammas pienu, tātad it kā viņš nenošmulējas. BET: ūdenī mazulis "atceras" par laiku,ko pavadījis mammas puncītī, drošībā un ātri nomierinās, aktīvi kustās, tātad trenē muskuļus un elpošanas orgānus, kā arī - pierod pie temperatūras maiņas. Pie viena tā ir arī iespēja pabūt kopā ar vecākiem un gūt jaunus iespaidus.

Laiks

Būtībā mazuļus var vannot jebkurā laikā. Kādam ērtāk to būs darīt vakaros, bet, protams, te jāatceras, ka to nevajadzētu darīt pēc vienpadsmitiem vakarā, un kādam ērtāk vannot mazuli būs no rītiem. Gadās, ka mazuļi pēc vanniņas, kurai seko nakts ēdienreize, ļoti labi iemieg. Bet var gadīties arī, ka mazulis pēc ūdens procedūrām pat nevēlas gulēt. Tavs gadījums? Tātad mēģini vannot mazuli no rīta.

Svarīgi! Vannošanās procesa ilgumu nosaka mazulis. Pirmajā dzīves mēnesī procedūra parasti aizņem 10 minūtes, vēlāk jau tā var būt ilgāka.

Vieta

Pirmais variants - bērnu vanniņa, tās sagatavošana aizņems mazāk laika, un tas ir pluss, bet šī vieta aktīvām kustībām īsti nederēs. Otrais variants - pieaugušo vanna - te var plunčāties kārtīgāk. Droši varat vannoties kopā ar mazuli, bet pirms un pēc mazuļa mazgāšanas jāatceras vannu kārtīgi izmazgāt.

Temperatūra

Uzklausot padomus, atcerieties arī par kritiku: bērni ir atšķirīgi, un, kas der kaimiņienei, jūsu dēlam var nepatikt. Būs bērni, kam patiks +36-37С grādus silts ūdens, bet būs bērni, kam pietiks pat ar +33-34⁰С grādiem. Kopumā ir tā, - jo vēsāks ūdens, jo aktīvāk kustēsies bērniņš, un - jo ātrāk viņš nogurs, un ātrāk iemigs pēc vannošanās. Ja pa rokai nav ūdens termometra, ūdens temperatūru var pārbaudīt arī ar elkoņa palīdzību.

Mazgāšanas līdzekļi

Mazulim ikdienas vannošanās procesā pamatā nav nepieciešams nekas, jo katru dienu lietojot vannošanās līdzekļus, panāksiet, ka tiek likvidēts bērniņa ādas aizsargslānis, viņa āda kļūs sausa un uz tās var parādīties kairinājuma pazīmes. Tāpēc ar putām aizrauties nevajadzētu. Zālīšu novārījumus pievienot var, bet te jākonsultējas ar pediatru. Arī šampūns pieder pie līdzekļiem, ko var izmantot vien reizi nedēļā.

Leģendas un mīti

Mīts: Ūdens vanniņai pirms lietošanas ir jānovāra, lai izvairītos no mikrobiem. Uzreiz pēc mazuļa piedzimšanas viņu noskalo ar tekošu krāna ūdeni, un tieši tā viņu regulāri apskalo arī pēc katras autiņbiksīšu maiņas. Tātad - ar visiem ūdens iemītniekiem bērna āda jau ir pazīstama.

Mīts: Ja ūdens nokļūst bērna ausīs, tā ir jau katastrofa. Dzirdes orgāni visiem veselajiem bērniņiem ir veidoti ļoti rūpīgi: vidusauss un iekšējā auss ir atdalītas no ārējās bungādiņas. Mazgāšanās laikā ūdens var iekļūt tikai ārējā dzirdes kanālā, un tas no turienes veiksmīgi arī iztek ārā pēc tam.

Mīts: Mazuļa galva un mati jāmazgā ar speciālu bērnu šampūnu, ķermenis - ar speciālām ziepēm, dibens - ar citām ziepēm. Vislabāk derēs līdzekļi, kas piemēroti bērna ādai, tātad -ar neitrālu pH līmeni, tas arī viss, kas jāatceras.

Problēma. Tiklīdz mazuli ieliek ūdenī, viņš raud.

Risinājums. Acīmredzot bērns nav apmierināts ar temperatūru. Sataisiet siltāku vai vēsāku ūdeni, pavērojiet bērna reakciju. Jau pēc 2-3 vannošanās reizēm sapratīsiet, kas viņam vairāk patīk. Gadās, ka bērni raud, jo vēlas ēst. Iespējamais risinājums - paēdināt mazuli stundu pirms vannošanās. Vēl var gadīties, ja bērnam iepriekšējā reizē vannošanās nav patikusi, viņš var protestēt vēl pāris reižu. Palīdzēt var arī dekorāciju maiņa: nevanno mazuli vannas istabā, pamēģini nolikt mazuļa vanniņu virtuvē.

Problēma. Viss iesācies labi, bet pēkšņi bērna garastāvoklis sabojājas.

Risinājums. Daudziem bērniem nepatīk, ja viņiem sejā iešļakstās ūdens, pacentieties viņa sejiņu noslaucīt. Atcerieties: jo pārliecinošāk bērnu turēsiet, jo viņš mierīgāk jutīsies.

Problēma. Mazulis izslīd no rokām un sarijas ūdeni.

Risinājums. Līdz 4-5 mēnešu vecumam mazulim ir iedzimts elpošanas aizturēšanas reflekss - tieši tas mazulim palīdz tikt cauri dzemdību ceļiem, un tas mazulim uz īsu brīdi atkal parādās, kad viņam sejā iešļakstās ūdens. Ja mazulis ieniris uz mazāk kā 5 sekundēm, un uzreiz visu ūdeni izšķaudījis, palicis rozā un skaļi raud, ar viņu viss ir kārtībā. Izņemiet mazuli no vanniņas, paņemiet rokās, mīļi ar viņu parunājieties un nomieriniet. Pēc tam ļoti svarīgi ir turpināt vannošanos - bērnam jāsaglabā patīkamas atmiņas par šo procedūru.