Jaundzimušo peldināšana

Jaundzimušo peldināšana

11. Apr 2013, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmo dzīves nedēļu laikā vislabāk mazuli apmazgāt ar tīru, ūdenī samērcētu, siltu švammīti. Istabā jābūt silti. Mazuli var nolikt uz tīra dvieīša, ar kuru tad pēc apmazgāšanās mazuli var nosusināt. Rociņas un sejiņa jāmazgā bieži, kā arī īpaša vērība jāpievērš dzimumorgānu tīrībai pēc katras autiņbiksīšu maiņas. Bet kad tad būtu īstais laiks sākt mazuli vannot?

Mazgāšanās vannā

Mazuli vannā var mazgāt, neskatoties uz to, ka nabas rētiņa vēl nav sadzijus. Vannošana neietekmē nekādi infekcijas attīstību nabā. Pats galvenais, lai mazulim būtu silti. Pārliecinieties par to, ka istabā ir silti un ūdens vannā ir pietiekoši silts. 

Kamēr mazulis vēl ir pavisam mazs, vannošanai var izmantot speciāli mazuļiem paredzētu vanniņu. Un līdz mazulis vēl nerāpo, tātad - nenosmērējas ik dienu, viņu var vannot 2-3 reizes nedēļā. Ja bērniņš un jūs gūstat baudu no vannošanās procedūrām, protams, mazulīti var vannot katru dienu. 

Pārmērīgi bieža mazgāšanās līdzekļu izmantošana nelabvēlīgi ietekmē mazuļa ādas stāvokli. Mazuļa mazgāšanai izmantojiet līdzekļus, kas paredzēti bērniem, tiem ir neitrāls pH. Pirmajās dzīves nedēļās šādi līdzekļi, tāpat kā mitrās salvetes jāizvēlas īpaši rūpīgi, uzmanību pievēršot tiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir dabīgas vielas un nav aromātvielu. 

Sākumā jums var būt bail vannot mazuli. Bet, lai viņu rokās būtu ērtāk turēt, var noderēt paliktnītis. Kā arī - ņemiet talkā tēti! Esiet mierīga un pārliecināti turiet bērniņu rokās. Mazuļus silts ūdens nomierina. Ja tas attiecas arī uz jūsu mazuli, ļaujiet viņam izbaudīt vannas priekus. Protams, ir mazuļi, kuriem vannošanās nepatīk, bet arī tas ar laiku pāriet. 

Vannošanās drošības noteikumi

Ievērojiet drošību mazuļa vannošanas laikā: 

  • Nekad neatstājiet vienu mazuli vannā, pat uz sekundi. Ja kāds zvana pie durvīm, vai pa telefonu, un jums jāatbild, izņemiet mazuli no vannas, ietiniet dvielī un ņemiet līdzi. 
  • Nekad nelieciet mazuli vannā, ja tajā vēl tek ūdens no krāna. Ūdens temperatūra var būt mainīga un arī ūdens līmenis pēkšņi var būt pārāk augsts. 
  • Ūdens temperatūrai jābūt 36-38 grādiem pēc Celsija skalas. Vislabāk izmērīt ūdens temperatūru ar tam paredzētu termometru.
  • Vēlreiz uzsveram: NEKAD neatstājiet mazuli vannā bez pieskatīšanas, bērniņš var noslīkt pat 2,5cm dziļā ūdenī mazāk kā 60 sekundēs. 

Kā pareizi mazgāt mazuli?

  1. Nomazgājiet rokas. Sagatavojiet visus vannošanās piederumus - tīru dvieli, tīras autiņbiksītes, tīras drēbītes. 
  2. Ielejiet ūdeni mazuļa vanniņā tik tālu, lai līmenis apsegtu vien mazuļa pleciņus. Izmēriet ūdens temperatūru. 
  3. Nesiet mazuli uz vannošanās vietu, izģērbiet viņu tur.
  4. Lēnām laidiet mazuli ūdenī, sāciet ar kājiņām. Ar vienu roku atbalstiet viņa kaklu un galvu. Ik pa brītiņam apslaciet mazuli ar ūdeni, lai viņš nenosaltu, jo mazuļi ātri atdziest. Te var noderēt plastmasas krūzīte. 
  5. Nepieciešamības gadījumā lietojiet mazuļu mazgāšanas līdzekli vai bērnu ziepes. 
  6. Nomazgājiet savu mazuli vai nu ar roku, vai maigu švammīti, sākot ar kakla krociņām, padusītēm, beidzot ar kājiņām. Sāciet mazuli mazgāt no priekšas un tikai tad mazgājiet mazuļa muguriņu. Mazuļa galviņu var mazgāt ar slapju, ziepainu flaneļa autiņu. Sejiņu, actiņas, austiņas var apmazgāt ar vatītes palīdzību.
  7. Kārtīgi mazuli noskalojiet pirms ņemat viņu ārā no vanniņas. Ar vienu roku atbalstiet viņa kaklu un galvu, ar otru turiet viņa dibentiņu, rādītājpirkstu liekot uz mazuļa gurniem, lai slapjais bērniņš neizslīd no rokām. 
  8. Ietiniet mazuli dvielītī un vieglām kustībām nosusiniet viņa ādu, uzvelciet tīras audziņbiksītes. Pēc tam apsedziet viņu ar tīru autiņu vai sausu dvielīti, paturiet viņu rokās, lai viņš sasildītus. Pēc tam var ģērbties, samīļot bērniņu un priecāties par to, cik gan jauki viņš tagad smaržo!

Mazgāšanās bez ziepām

Izmantojiet tikai bērniem paredzētus mazgāšanas līdzekļus ar neitrālu pH, ikdienā lietojiet mitrās salvetes, lai uzturētu mazuļa higiēnu normā - gan autiņbiksīšu maiņas laikā, gan tad, ja, piemēram, mazulim, pa mutes kaktiņu iztek pieniņš. Ikdienā lietojot mitrās salvetes pietiks, ja vairākas reizes dienā pēc to izmantošanas mazuli nomazgāsiet ar tīru ūdeni, ziepes atstājot vien uz vannošanās laiku.

Māmiņu Klubs

Huggies® mitro salvešu akcija: Mammu pavasaris! Blogo un tiec pie SPA Baltic Beach Hotel