Svarīgākais par jaundzimušā redzi

Svarīgākais par jaundzimušā redzi

23. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No visām jaundzimušā maņām vismazāk attīstītā ir mazuļa redze. Piemēram, ja bērniņa dzirde līdz piedzimšanas brīdim ir jau pilnībā izveidojusies, tad tikko dzimis mazulis redz ļoti neskaidri un tikai nelielā attālumā.

Kad mazuļa redze kļūst skaidrāka? Ko pēc piedzimšanas redz bērniņš un kā viņš atšķir vecākus? Meklēsim atbildes kopā!

Pirmie redzes aizmetņi jau 3. nedēļā

Pirmie aizmetņi bērniņa redzei tiek ielikti jau grūtniecības 3. nedēļā, laikā, kad tu vēl, iespējams, nemaz nezini, ka drīz kļūsi par māmiņu. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi savlaicīgi sākt gatavoties grūtniecībai, atbrīvojoties no saviem netikumiem, kas var kaitēt bērna redzes orgānu, kā arī citu svarīgu ķermeņa sistēmu veidošanai. Ja apsver domu kļūt par mammu, pārdomā savu uzturu un to, vai tajā ir pietiekami daudz vitamīnu, piemēram, A vitamīns, karotīns, jo pretējā gadījumā, ja organisms saskaras ar to trūkumu, tas var izraisīt bērniņa redzes traucējumus. Tāpat arī ļoti jāpiedomā pie tā, kāds ir tavs uzturs, kādus medikamentus lieto grūtniecības laikā, jo tas var ietekmēt mazuļa attīstību.

Bērniņu pēc piedzimšanas pārbauda neonatologs, tostarp speciālists arī pārliecinās, vai jaundzimušajam nav iedzimti redzes defekti, piemēram, katarakta, glaukoma. Starp citu, piedzimšanas brīdī mazuļa acis jau sasniedz 70% no pieauguša cilvēka acu lieluma, tāpēc vari novērot, ka bērniņa acis, salīdzinot ar citām viņa sejas daļām, ir ļoti lielas.

Kad bērns sāk redzēt?

Ir pierādīts, ka bērniņš jau esot māmiņas vēderā spēj reaģēt uz spilgtu gaismu.

Piedzimstot jaundzimušais redz ļoti neskaidri un visa pasaule viņam redzama pelēkos toņos. Maksimums, ko viņš spēj saskatīt un atšķirt, ir māmiņas seja. Un tā nav nejaušība, jo zīdīšanas laikā mazulis mammas acis un seju redz pavisam tuvu, tāpēc viņš to iegaumē un atpazīst.

Ko redz jaundzimušais?

Mazulis spēj atpazīt objektus, kas atrodas ne vairāk kā 30cm attālumā no viņa. Lai viņš kaut ko saskatītu, ir nepieciešams laiks un koncentrēšanās, jo jaundzimušā redze vēl nav tik attīstīta kā pieaugušam cilvēkam.

Starp citu, mazulis savu māmiņu var vērot ilgi un nenogurstoši, taču, ja uzliksi sev cepuri vai atglaudīsi matus, mazais var zaudēt interesi un pārstāt tevi vērot, jo mati sniedz tik vajadzīgo kontrastu, lai viņš labāk saskatītu un izšķirtu māmiņas seju. Tāpēc nav ieteicams radikāli mainīt savu izskatu mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, kamēr vēl tikai veidojas viņa redze.

Kā redz jaundzimušais?

Aptuveni tā kā mēs, pieaugušie, mazulis sāk redzēt vien 6. -8. dzīves mēnesī. Pirms tam bērniņam ir izteikta tuvredzība. Bērna redze nostabilizējas 3 – 5 gadu vecumā, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai redzes traucējumi tiktu atklāti pēc iespējas ātrāk un tos varētu koriģēt.

Kā mēnesi pēc mēneša mainās bērniņa redze?

Līdz 1.mēneša beigām jaundzimušais var šķielēt un skatīties dažādos virzienos. Tas ir normāli! Tu vari novērot, ka bērns neskatās uz tevi, lai gan uzmanīgi klausās. Tas saistīts ar vājiem acu muskuļiem, tāpēc vēl nav vajadzības celt trauksmi un satraukties.

2 līdz 3 mēnešu vecumā mazulis iemācās uztvert kustīgus objektus. Šajā vecumā bērna perifērā redze ir labāk attīstīta nekā centrālā redze. Šajā vecumā mazulis jau izšķir sarkano, oranžo, zaļo un dzelteno krāsu. Ja piedāvā bērniņam šajā vecumā rotaļlietas, tad priekšroku dod mantiņām, kuras ir košās, tīrās krāsās nevis raibas.

4 līdz 5 mēnešu vecumā bērns sāk saskatīt un atšķirt priekšmetu krāsu, kā arī pamanīt objektus, kas atrodas tālāk. Šajā vecumā izzūd zīdaiņa tuvredzība.

6 - 7 mēnešu vecumā bērniņš jau ļoti skaidri spēj saskatīt lietas un viņš rūpīgi izpēta pasauli, pamanot arī sīkas detaļas, jo līdz šim neskaidrā vide pēkšņi kļuvusi tik skaidra! Mazulis ļoti labprāt pēta pats sevi un savu ķermeni – plaukstiņas, rociņas, kājas.