Fizioterapeites padoms: Kā ģērbt mazuli?

15. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikapstākļi šogad ziemas mēnešos bieži un ātri mainās, tāpēc jauniem vecākiem radās daudz jautājumu un pārpratumu par bērna ģērbšanu ziemā. Vaicājam padomu fizioterapeitei Janai Parfjonovai.

No fizioterapeita skatu punkta, svarīgi apģerbt bērnu atbilstoši viņa kustību spējām - jaundzimušo siltāk par mums pašiem, staigājošo mazuli vieglāk, lai nekas neierobežotu viņa kustības. Ja zīdainim šī ziema ir pirmā viņu dzīvē, tad apģērba slāņi būs vairāki. Pirmo apģērba slāni izvēlāmies no dabiskājiem materiāliem, lai, saskaroties ar bērna maigo ādu, tie ir mīksti un elpojoši. Zem sintētiskiem materiāliem mazulis ātri sasvīdīs, kas var veicināt tālāko alerģisko reakciju vai bērna saaukstēšanos. Virs pirmās kārtas var vilkt kopējo rāpulīti, dodot priekšroku dabiskiem materiāliem vai ar niecīgo sintētikas piejaukumu. Trešo slāni varam vilkt tad, ja ārā ir vairāk par -15 grādiem un mazuļa kombinezons ir plāns. Protams, pie lielākiem mīnusiem bērnam jāpierod, tāpēc pirmājās pastaigu reizēs izvēlamies tās dienas, kad temperatūra nav zemāka par -5.

Kombinezona izvēlē pievēršam uzmanību funkcionālitātei, nevis skaistumam, izpētam virsdrēbju sastāvu un funkcijas, ražotāji norāda izturību pret zemākām temperatūrām, vēju un mitrumu. Pārbaudām, vai kombinezona virskārta ir elpojoša. Dienās, kad ārā ir zemāka temperatūra, noderīgi papildus iegādāties guļammaisu, kas uzturēs siltumu, parasti tie ir dūnvilnas vai aitādas. Guļammaisam jābūt viegli veramam vaļā un ciet, lai ātri pielāgotos mainīgiem laikapstākļiem. Pārbaudīt, vai bērnam ir silti, labāk ar savām siltām rokām pie muguras vai pie kādas locītavas, deguns un rokas jaundzimušiem parasti mēdz būt aukstāki uz tausti.

Gribu uzsvērt, ka apģērba “papildu” funkcija ir bērna brīvo kustību nodrošināšana, lai ļautu viņam izzināt savu ķermeni, tāpēc izvēlamies ērtu un brīvāku apģērbu.

Svarīgi izvēlēties apģērbu, kas der pēc izmēra (jaundzimušiem var ģērbt lielāka izmēra apģērbu, tas atvieglos ģērbšanas procesu mazulim un vecākiem). Rāpuļu izvēlē dodam priekšroku tiem, kuriem nav piešūta zeķes daļa, labāk uzvilkt zeķes mazulim, jo no kopējiem rāpuļiem bērns ļoti ātri izaugs, kājām varētu būt nepietiekami daudz vietas, lai tās iztaisnotu un veiktu citas kustības.

Aizsienamiem krekliņiem labāk ņemt lielāku izmēru, lai nesaspiestu bērna ādu, jo pirmajos mēnešos jaundzimušais kustās maz.

Bodijus lietot ir ērtāk un vieglāk, jo mazāk ir sīko elementu, kas var saskarties ar bērna jutīgo ādu, jo labāk. Svarīgi atcerēties, ka bērns pirmājos mēnešos nav ļoti kustīgs, tāpēc svarīgi visus skaistuma aksesuārus atstāt vēlākam laikam, jo tas tikai palielinās viņa diskomfortu.

Ikdienas aprūpē ģērbšanas laikā izbaudām komunikāciju ar bērnu, cienot viņa jau apgūtās kustības, neapsteidzot viņa motoro attīstību. Apģērba maiņas laikā esam mierīgi, mūsu kustības ir lēnas, ļaujam bērnam izbaudīt mūsu mieru un pieskārienus. Velkot un ģērbjot mazuli, sadarbojamiem ar bērnu, viņš obligāti aktīvi iesaistīsies - stums un vilks! Ievērojam mazuļa viduslīniju un abas ķermeņa puses, veļot ģērbjam mazuli, uzvelkot apģerbu sāna pozīcijā un turpinot guļus uz muguras.

Tāpēc svarīgi, lai ģērbšana notiktu plašā un ērtā vietā, neierobežojot jūsu un mazuļa kustības. Lielākus bērnus ģērbjam uz grīdas - tā ir drošāka vide kustīgiem mazuļiem. Noderīgs padoms jauniem vecākiem: sagatavojiet bērna apģērbu pirms vilkšanas, piemēram, savelkam piedurkni un tikai tad piedāvājam bērnam stumt roku iekšā. Sagatavojam apģērbu bērnam, nevis otrādi!

Svarīgi pareizi rūpēties par bērna apģērbu. Gaidību laikā laicīgi var nopirkt mazgāšanas līdzekļus, kas domāti bērna apģērbam. Tas ļaus izmazgāt citu līdzekļu atliekas no veļas mašīnas, kā arī notestēt kopšanas līdzekļus, ko lietosiet pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Dodiet priekšroku līdzekļiem, kas domāti jutīgai mazuļa ādai, kas nesatur smaržvielas un krāsvielas, lai lieki nekairinātu jaundzimušā ādu.