Bērniņa attīstība pirmajā dzīves gadā: 1. mēnesis

16. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsveicam! Tavs mazulis ir piedzimis!

Huggies® piedāvā Mazuļa attīstības kalendāru pirmajam dzīves gadam ar noderīgiem video un rakstiem, lai vari sekot bērniņa attīstībai mēnesi pēc mēneša. Ieskatīsimies, kas ar mazuli notiek 1.dzīves mēnesī.

Jaundzimušais un adaptācija

Zīdaiņa adaptācijas periods norit no dzimšanas līdz 3. - 4.mēnesim. Šajā laikā viss mazuļa organisms  pielāgojas apkārtējai videi. Tā tagad ir tik atšķirīga no piedzīvotā māmiņas puncī! Ūdens un siltuma vietā ir auksts gaiss - mammas puncī bija komfortablie 37 grādi, turklāt, peldēšanās augļūdeņos radīja patīkamu bezsvara stāvokli. Tagad apkārt viss šķiet vēss un ciets! Tik tikko piedzimis, mazulītis uz savas ādas pirmo reizi sajūt gaisu. Pēkšņi ir pazudusi saudzējošā, siltā telpa. Tieši tādēļ uzreiz pēc dzimšanas mazulīti ir svarīgi sasegt ar iepriekš sasildītiem dvieļiem vai autiņiem. Bērniņam ir nepieciešama apmēram stunda, lai viņa ādiņa pierastu pie apkārtējā gaisa temperatūras. 

Dzirde

Apmēram no 20.grūtniecības nedēļas bērniņš sāk dzirdēt. Bez tam – vēderā ir tik daudz ko saklausīt: asiņu šalkšana, kuņģa klunkšķi, zarnu burkšķoņa, un kur nu bez māmiņas sirds pukstiem! Trokšņus no ārpasaules vēl nedzimušais bērniņš dzird ļoti slāpēti, jo tos aiztur māmiņas vēders un augļūdens. Tomēr pat tad, kad māmiņa atpūšas, bērniņu maigi iemidzina viņas ķermeņa skaņas. Ienākot pasaulē, jaundzimušajam ir pārāk skaļi, bet tai pašā laikā neierasti klusu. Balsis, durvju vēršanās troksnis – tagad visi trokšņi bez jebkāda filtra laužas mazuļa austiņās, bet tad pēkšņi viss kļūst pavisam kluss. Jaundzimušo tas var satraukt, jo viņš deviņus mēnešus māmiņas vēderā ir pieradis pie nemitīgiem trokšņiem un skaņām. Tieši tādēļ bēbīšiem tik ļoti patīk gulēt uz māmiņas vai tēta vēdera un klausīties viņu sirdspukstus.

Pārmaiņas uzturā

Mammas puncī mazulīti 24 stundas diennaktī nemitīgi apgādāja ar visu nepieciešamo. Tikai grūtniecības beigās bērniņa kuņģis sāk trenēties, kā tad ir būt pilnam un kā - tukšam. Tas notiek, bēbītim dzerot augļūdeni, ko viņš atkal izčurā. Tomēr tādas sajūtas kā slāpes un izsalkumu mazais vēl nepazīst. Dzemdības mazulim ir fiziski grūts pārbaudījums, kas laupa gandrīz visus spēkus. Tieši tādēļ mazajam no sākuma nepieciešams miers un tikai tad kaut kas ēdams. Tomēr ir bezgala svarīgi, lai bērniņu pieliktu pie krūts jau dzemdību zālē. Pirmajās divās dzīves stundās bērniņa zīšanas reflekss ir īpaši izteikts! Zīžot mazulis iegūst uzticību pasaulei – māmiņa joprojām ir te un rūpējas par mani. Turklāt, jaundzimušā tūlītēja pielikšana pie krūts arī noteiks, cik veiksmīga būs krūts barošana turpmāk.

Pieskārieni – pavisam jauna mazuļa pieredze! 

Jau no 16. grūtniecības nedēļas bērniņam attīstās tauste: viņš jūt, ka mazās rociņas un kājiņas pieskaras augļa pūslim. No 20. nedēļas mazais bieži liek rociņas pie vaigiem un mutītes. Tas kairina nervu galus un sagatavo zīšanai. Tomēr, kaut arī mazulis māmiņas vēderā ir ļoti cieši ar viņu saistīts, viņš nezina, kā tas ir – saņemt pieskārienus no ārienes.

Tas ir neaizmirstams moments – māmiņa noglāsta savu mazulīti pašu pirmo reizi. Pirmo pieskārienu sajūtu viņa nekad neaizmirsīs. Daudzas vecmātes un ārsti mūsdienās ir pārliecināti, ka arī bērniņš atceras šo pirmo pieskārienu. Tieši tādēļ tik svarīgi ir pēc dzimšanas uzreiz atdot bērniņu māmiņai samīļošanai. Visas medicīniskās manipulācijas var nedaudz pagaidīt! Mazulītim ir jāpierod pie māmiņas neaizmirstamajiem glāstiem!

Elpošana

Nabassaite nodrošina bērniņu ne tikai ar skābekli, bet arī ar barības vielām. Mazulis nezina, kā ir, ja skābekļa pietrūkst (normālā situācijā). Bēbīša asinis mammas puncī ir vienmērīgi bagātinātas ar skābekli. Asinsrite vēl darbojas apgrieztā veidā – ar skābekli bagātās asinis no nabassaites plūst uz sirdi un tālāk tiek pumpētas pa bērniņa ķermeni, tad tās atgriežas atpakaļ pie mammas un "uzpildās" ar skābekli.

Jau tad, kad ir piedzimusi galviņa, mutīte un deguntiņš ir atbrīvojušies un mazulis pirmo reizi ievelk gaisu. Šajā mirklī mainās viņa asinsrites būtība – plaušas atveras un no šā brīža sāk nogādāt skābekli asinīs. Regulāra elpošana ir māksla, kas bērniņam vēl ir jāapgūst. Īpaši miedziņā bērns elpo sekli un tad atkal kārtīgi ievelk elpu, kad skābekļa sāk kļūt pārāk maz.

Plaša telpa sargājošas šaurības vietā 

Kājiņas ir pievilktas pie ķermeņa, bet galviņa ietilpusi iegurnī – pēdējās grūtniecības nedēļās mazulītis tikpat kā nespēj pakustēties. Mazulis sēž kā cālītis olā. Vēderā viņš ir pasargāts, patīkamā šaurībā, kas sniedz jauku ķermenisku kontaktu ar māmiņu.
Piedzimstot bērniņam pēkšņi apkārt ir bezgala daudz telpas. Viņš izpleš rociņas un nekur nepieskaras. Viņš izstiepj kājiņas un nekur nevar atsperties. Pāri galviņai plešas tukša telpa. Jauniegūtā brīvība ir mulsinoša. Tādēļ bērniņš vislabāk nomierinās, kad viņu stingri tur rokās. Tāpat mazulim patīk, kad viņam uz galviņas ir cepurīte - ne tikai siltuma dēļ, bet arī tādēļ, ka cepurīte ir sava veida „pieturas punkts”. Daudziem bērniņiem šī stabilitātes, atbalsta punkta tik ļoti pietrūkst, ka viņi ar galviņu cenšas atspiesties pret gultiņas redelēm, pakaviņa vai ratiņu malu, lai atkal iegūtu tās pašas sajūtas, kas bija, galviņai spiežoties pret mammas iegurni.

Pirmās dzīves dienas

Iespējams, ieraudzījusi jaundzimušo, būsi mazliet vīlusies. Nav jau tā, ka pilnīgi visi bērniņi ir rozā krāsas apaļīgie bumbulīši kā nereti mammas iedomājas. Un tomēr, vairumā gadījumu lietas, par kurām māmiņas satraucas, runājot par bērniņa ārieni, ir norma. Tās pāriet pašas no sevis apmēram 2 nedēļu vecumā. 

Pirmajās septiņās dzīves dienās bērns adaptējas, pierod pie jaunajiem dzīves apstākļiem. Šis periods medicīnā tiek saukts par agrīni neonatālo periodu.

Svara zudums

Pirmajās dzīves stundās un vēl 2–3 dienas pēc dzemdībām jaundzimušajam izdalās pirmās fekālijas - mekonijs: biezs, lipīgs, tumšā krāsā - no tumši zaļas līdz tumši olīvu krāsai. Tas atgādina biezu magoņu sulu, no tā arī nosaukums - mekonijs.

Parasti pirmās fekālijas nesmaržo un nesatur baktērijas. Pirmo fekāliju tilpums ir 60-90 grami. Vairumā gadījumu mekonijs pārstāj izdalīties otrajā vai trešajā dzīves dienā, bet gadās, ka šis process ilgst ilgāk. Šajā gadījumā mēs varam pieņemt, ka mazulis var neēst pietiekami daudz.

7.-8. dzīves dienā mazulim sāk veidoties vēdera izeja zeltaini dzeltenā krāsā ar skābu aromātu. Šāda vēdera izeja ir normā, un tai vajadzētu notikt 4-5 reizes dienā. Izkārnījumos var būt zaļgani izdalījumi un gļotas, kā arī kunkuļi. Ja bērniņš tiek barots ar piena maisījumu, zarnas iztukšojas retāk un fekālijas ir blīvākas, izdalījumu krāsa var būt gaiši dzeltena un brūna. Smarža var būt diezgan asa. Lai bērna kuņģis dabiski atbrīvotos no mekonija, ir nepieciešams ļoti mazs mātes piena daudzums. Turklāt ir pilnīgi normāli, ja mazulis zaudē 6-9% no svara, ar kuru viņš piedzima.

Mainīga temperatūra

Pēc dzimšanas bērniņam ir visai nenoturīga ķermeņa temperatūra.Piemēram, otrajā dzīves dienā tā var pazemināties pat par 1-2 grādiem. Bet trešajā dzīves dienā bērna temperatūra var būt pat 38-40 grādu augsta.  

Temperatūras noregulēšana notiks pakāpeniski, un laika gaitā veidosies tauku slānis, tāpēc jaundzimušajam ieteicams uzvilkt papildu apģērba kārtu.

Jaundzimušajiem var būt nedabīga ādas krāsa. Tā ir koši sarkana, paplašināto asinsvadu dēļ. Vairāk nekā 50% bērnu ir fizioloģiskā dzelte, par ko norāda dzeltenīga ādas krāsa. Tas saistīts ar to, ka dzimšanas laikā bērniņam ir ļoti augsts hemoglobīna līmenis, savukārt, pēc dzemdībām liekie eritrocīti iet bojā, bet nieres nepagūst tikt ar tiem galā un izvadīt tos. Septītajā dzīves dienā bērniņa āda atkal ir normālā, rozā krāsā, bet tā var lobīties - uz rociņām, kājiņām. Pirmā mēneša laikā bērna āda ir sevišķi jūtīga, tāpēc jāuzmana, jāapskata bērniņa āda vairākas reizes dienā.

Trīs jautājumi par jaundzimušā ādu

Jaundzimušā āda pirmajās nedēļās piedzīvo dažādas izmaiņas. Eksperti iesaka novērot un novērtēt, ko vecāki var rīkoties paši, un kad labāk konsultēties ar ārstu.

Autiņbiksīšu dermatīts ir visizplatītākā problēma, ar kuru vecāki var saskarties. Autiņbiksītes ne vienmēr var absorbēt urīnu vai fekālijas, kas nozīmē, ka mazuļa jutīgā āda nonāk saskarē ar šiem izdalījumiem. Ja autiņbiksītes netiek savlaicīgi mainītas, baktērijas no urīna un fekālijām izdala amonjaku, kas var kairināt bērnu ādu, radot iekaisumu. Autiņbiksīšu dermatīts var izraisīt sēnīšu infekciju, ja mazuļa āda ilgu laiku ir silta un mitra.

Retos gadījumos autiņbiksīšu dermatīts var izraisīt dažādas ādas slimības. Kad mazulim ir autiņbiksīšu dermatīts, vecākiem biežāk jāmaina autiņbiksītes un pēc mazgāšanas dermatīta skartās vietas jāpārklāj ar aizsargkrēmu.

Neaizmirstiet par gaisa vannām, kuras jāveic pēc iespējas biežāk, ļaujot mazulim apgulties bez autiņbiksītes ar katru maiņu - tam ir preventīva iedarbība. Aizsardzības krēma vai ziedes lietošana autiņbiksīšu maiņas laikā samazina risku saskarties ādai ar urīnu un izdalījumiem.

Jaundzimušā akne, kas ir kā izteiktas pūtītes vai plankumi uz vaigiem, deguna un dažreiz visā ādā, ir bieži sastopama parādība jaundzimušajiem. Pūtītes izraisa mātes hormoni, kuri grūtniecības laikā pāriet mazulim un pakāpeniski izzūd pēc dzemdībām. Kamēr tas nenotiek, mazulim ir arvien vairāk izsitumu. Bet nav pamata uztraukties, jo mēneša laikā pūtītes izzudīs bez īpašas ārstēšanas
Sausa zīdaiņu āda ir normāla izpausme pēc 9 mēnešu uzturēšanās māmiņas puncī, tāpēc ādai ir nepieciešams laiks, lai pielāgotos videi. Ādas ārējais slānis, saskaroties ar sausu gaisu, izžūst un sāk lobīties, tāpēc eksperti neiesaka lietot krēmus, losjonus vai citus sausas ādas kopšanas līdzekļus. Tā kā sausa atmiruša āda agrāk vai vēlāk pazudīs.

Ja roku un potīšu āda ir sausa un parādās asins pilieni, eksperti iesaka lietot krēmu īpaši bojātas ādas vietās.

Huggies® Elite Soft autiņbiksītes- īpaši radītas saskarei ar jaundzimušā ādu

Tavam jaundzimušajam bērniņam radītas īpašas, pirmās autiņbiksītes - Huggies® Elite Soft: kā otrā aizsardzība, saskaroties ar plašo pasauli! Jaundzimušā bērniņa āda ir 5 reizes plānāka nekā pieaugušajiem, tāpēc pirmajām autiņbiksītēm jābūt maigām, mīkstām un īpaši elpojošām.

Huggies® Elite Soft veidotas no mīkstiem un elpojošiem materiāliem. Autiņbiksītes izgatavotas no materiāliem ar mikroporām, kas ļauj ādai elpot. Huggies® Elite Soft ir īpaši mīksts slānis SoftAbsorb, kas uzsūc šķidro vēdera izeju un mitrumu sekunžu laikā, palīdzot mazuļa ādu saglabāt sausu.**

Mīkstie, mazie spilventiņi rada maigu barjeru starp mazuļa ādu un vēdera izeju.

Huggies® Elite Soft autiņbiksītēs jaundzimušajiem iestrādāta arī iekškabatiņa, kas palīdz novērst noplūdes. Autiņbiksītēs iestrādātais mitruma indikators maina krāsu, kad slapjš. 

Huggies® Elite Soft autiņbiksītes jaundzimušajiem - Huggies® vislabākās rūpes par mazuļa maigo ādu!*

*Salīdzinot ar citām Huggies® autiņbiksītēm

**Autiņbiksītes palīdz saglabāt ādu sausu līdz pat 12 stundām

Galviņa dzemdību laikā var būt saspiesta, neregulāra, vai klāta pleķīšiem. Tas pāries pirmās-otrās nedēļas laikā.

Ārsts īpašu uzmanību pievērsīs galvas augšanai - jo tas norāda uz smadzeņu palielināšanos. Pirmajos 4 mēnešos notiek visstraujākais galvaskausa pieaugums dzīvē. Jūs noteikti pamanīsiet vienu vai divas mīkstas vietas bez kauliem- tas ir avotiņš. Tas ir nepieciešami, lai nodrošinātu ātru bērna smadzeņu augšanu. Rūpējoties par bērnu, nebaidieties pieskarties avotiņam - tas ir labi aizsargāts un jūs nenodarīsiet kaitējumu mazulim!

Pēc pirmās dzīves nedēļas iestājas vēlais neonatālais bērna attīstības periods, kura laikā bērniņš turpina adaptēties dzīvei, kas jāpavada ārpus mammas punča. 

Ja viss ar krūts ēdināšanu kārtībā, mazulis ātri pieņemas svarā!

Nomoda periodi kļūst mazliet garāki, un šajā laikā bērns sāk apjaust savus pamata refleksus.

3-4.dzīves nedēļā mazulis sāk atbildēt uz māmiņas balsi ar smaidu!

Psihomotorā attīstība

Jaundzimušā attīstība norit ļoti strauji - 24 h diennaktī un katra diena nes jaunas izmaiņas gan mazulīša izskatā, gan uzvedībā.

Jaundzimušais mēģinās ieņemt tādu pozu, kādu atceras no laikiem māmiņas puncī - viņš turēs rociņas un kājiņas pievilktas pie ķermenīša; pirkstiņus cieši saspiedis dūrītē. Viņam var patikt vairāk gulēt uz to pusi, kāda bija viņa guļa pirms piedzimšanas. Paies vairākas nedēļas, līdz jaundzimušā ķermenītis aties no augļa pierastās pozīcijas.

Bērniņš pirmajā mēnesī nav pārāk aktīvs. Nomoda brīži ir īsi - tikai lai paēstu un nedaudz aprastu ar pasauli. Viņš var ik pa brīdim iztaisnot rociņas un kājiņas. Svarīgi, veicot aprūpi - mainot autiņbiksītes, veicot higiēnu, ģērbjot, ievērot simetriju, un mazuli pozicionēt uz abām pusēm līdzīgi, lai viņam neizveidojas nosliece tikai uz vienu pusi, kas veicina asimetrisku attīstību.

Novērojami arī jaundzimušā refleksi, kas ir iedzimti,piemēram, zīšanas reflekss, siekalu izdalīšanās reflekss, ēdienam nonākot mutē; rīšanas reflekss, kas nodrošina, ka mazulis uzreiz vēlēsies zīdīt; mirkšķināšanas reflekss; tveršanas, peldēšanas, iešanas refleksi u.c.. Daudzi no iedzimtajiem refleksiem rūpējas par to, lai bērns varētu izdzīvot dažādās dzīves situācijās un neietu bojā.

Komunikācija

Māmiņas seja ir visa bērna šā brīža pasaule! Viņš vēl nespēj nofokusēt skatienu un redz tikai to,kas atrodas viņam tieši pretī. Jaundzimušais pārsvarā par savām vajadzībām pateiks skaļi raudot - tā pagaidām ir vienīgā valoda, ko viņš prot. Caur raudāšanu viņš ziņos, ka ir izsalcis, kaut kas ir neērti, vajadzīgs mammas pieskāriens un drošības sajūta. Viņam būs raksturīgas jaundzimušā grimasītes, šķobīšanās - tās ir neapzinātas. Tomēr pirmajā mēnesī varam arī sagaidīt pirmo apzināto smaidu, lūkojoties māmiņas sejā. Mammas komunikācija ar bērnu ir svarīga jau no pašām pirmajām dzīves dienām! Sarunājamies, smaidam, dziedam, un pastāstam, ko ar viņu grasāmies darīt - pat, ja mazulis neko no tā nesaprot, viņš ļoti labi sajūt maigu un cieņpilnu attieksmi, kas palīdz pasaulē justies labāk un drošāk!

Vide

Svarīgi pārliecināties, lai tās vietas, kurās uzturas jaundzimušais, būtu iekārtotas tā, lai maksimāli radītu ligzdiņas un drošības sajūtu. Gultiņā vai šūpulītī vajadzētu iekārtot pakaviņu vai sarullētu sedziņu, lai mazulim būtu atbalstīta galviņa un muguriņa Arī uz pārtinamā galda veidojam ligzdiņu, un, aprūpējot bērnu plikiņu, piesedzam viņu ar autiņu, lai pasargātu no vēsā gaisa pieskārieniem.  Jaundzimušais komfortabli jutīsies pie māmiņas krūts - viņai guļus barojot vai sēdus. Svarīgi pārliecināties, vai barojot mazuli, viņa pēdiņas nekarātos, bet tiktu atbalstītas (ar pakaviņu vai sedziņu). Tas radīs lielāku drošības sajūtu! 

Lai sākums ir skaists un neaizmirstams!