Baltais troksnis – palīgs saldākam miedziņam

Baltais troksnis – palīgs saldākam miedziņam

01. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi no mums, lai atslābinātos vai iemigtu, mēdz klausīties nomierinošu mūziku – putnu vīterošanu, ūdenskritumu skaņu vai arī lietus monotono dungošanu, savukārt māmiņas, stāstot par trikiem, kas palīdz mazulim iemigt, dažkārt min, ka vislielākais palīgs ir fonā skanošs fēns vai putekļu sūcējs. Jā, abu ierīču monotonajā dūkšanā saskatāma liela līdzība ar baltā trokšņa skaņu.

Kas ir baltais troksnis?

Baltais troksnis, dažkārt dēvēts arī par visu trokšņu troksni, atgādina šņācošu skaņu, kura līdzinās troksnim, kuru dzirdam, kad nav kārtīgi noregulēta radio stacija. Patiesībā tas apkopo dažādas, ausij tīkamas frekvenču skaņas vienādā augstumā un, vienlaicīgi skanot gan zemām, gan vidējām un augstām frekvencēm, rodas baltais troksnis, kas palīdz cilvēkam atslābināties. Retāk dzirdam pieminam rozā troksni, kas apvieno zemās aun augstās frekvences, un kura atskaņošana lieliski noņem stresu, uzturot cilvēkā možumu un sniedzot enerģiju, savukārt brūnais troksnis rada dunoņu, jo tas apkopo zemās frekvences, un var kalpot kā palīgs, lai nomierinātu bērnus.

Kāpēc atskaņot balto troksni?

1.iemesls

Baltais troksnis zīdainītim mazina stresu

Ikdienā jaundzimušajam apkārt ir daudz stimulu – gaismas, sejas, skaņas –, kas mazajam cilvēciņam rada uztraukumu un stresu. Baltais troksnis palīdz apkārt esošos stimulus bloķēt, ļaujot mazulim atslābināties un kļūt mierīgākam.

2.iemesls

Baltais troksnis mazulim palīdz iemigt

Pastāv uzskats, ka šīs skaņas ir ļoti līdzīgas tām, kuras dzird bērni, vēl atrodoties mammas puncī. Tāpēc, atskaņojot bēbītim balto troksni, viņš atceras mammas vēderā esošo drošības sajūtu, vieglāk pārdzīvo dienas iespaidus, ātrāk iemieg un guļ dziļākā miedziņā, jo tas palīdz bloķēt apkārt esošos sadzīves trokšņus.

3.iemesls

Baltais troksnis ir viegli pieejams

Dažkārt vecāki, lai nomierinātu un iemidzinātu savu bērnu, vakaros sēžas automašīnā un braukā pa apkārtējām ielām. Taču baltā trokšņa atskaņošana ir daudz pieejamāks veids, kā sagatavot mazuli nakts mieram. Kad bērns sasniedzis jau 1 gada vecuma, baltā trokšņa skaļumu var pakāpeniski samazināt. Ja pēc tā izslēgšanas bērns turpina labi gulēt, baltais troksnis turpmāk vairs nav nepieciešams, savukārt, ja bērns naktīs mēdz mosties, baltā trokšņa atskaņošanu jebkurā mirklī var atsākt.

4.iemesls

Baltais troksnis palīdz mierīgāk gulēt arī māmiņai

Baltais troksnis lieliski iedarbojas ne tikai uz maziem bērniem, bet arī uz pieaugušajiem. Ikdienā mammas ir nogurušas no bērna aprūpes un vēlmes paveikt visus sadzīves darbus, savukārt brīžos, kad bērns guļ un arī paši vecāki varētu atgūt spēkus, mammas nespēj iemigt, jo prātā pārdomā nākamos darbu. Šajos gadījumos noderēs baltais troksnis, kas palīdzēs atslābināties un aizmigt.

Tiesa, atskaņojot balto troksni, der ielāgot, ka skaļāk nebūt nenozīmē labāk. Baltajam troksnim ir jābūt tikai kā fona skaņai. To vari atskaņot gan YouTube, gan arī ielādēt savā telefonā kādu no speciālajām aplikācijām, kuru atradīsi, meklējot pēc atslēgvārdiem „White Noise”. Protams, balto troksni vari radīt arī pati, telefonā ierakstot fēna vai putekļa sūcēja skaņu, lai vajadzīgajā brīdī, kad nepieciešams nomierināt un iemidzināt bērniņu, to klusām atskaņotu fonā.