Augu valsts līdzekļi var palīdzēt pavairot piena daudzumu

31. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdīšana, piena daudzums, piena kvalitāte ir jautājumi, par kuriem kaut reizi aizdomājusies teju ikviena topošā un arī jaunā māmiņa, tāpēc uz sarunu aicinājām krūtsēdināšanas speciālisti Sandru Lasi, lai iegūtu vispusīgas atbildes uz jautājumiem par to, kā rīkoties, ja māmiņai pazūd piens?

Piena veidošanos nosaka hormoni

“Piens māmiņai nepazūd pēkšņi, tāpēc tam var sagatavoties, jau iepriekš apbruņojoties ar zināšanām,” teic Sandra Lase, mudinot topošās māmiņas apmeklēt lekcijas par zīdīšanas uzsākšanu, lai saprastu, kā strādā sievietes fizioloģija, kā veidojas piens un kas tam var traucēt.

Piena veidošanās ir hormonāls process, un jo augstākā līmenī māmiņai ir hormons prolaktīns, jo lielāks būs arī piena daudzums. “Prolaktīna līmenis palielinās, ja krūts tiek stimulēta un iztukšota, t.i., mazulis zīž pieniņu. Ja bērns to nedara, mammai piens jāatslauc, jo pretējā gadījumā piens neveidosies,” saka krūtsēdināšanas speciāliste Sandra Lase. Viņa norāda, ka krūts nekad nav tukša un starp barošanas reizēm tā atkal piepildās, pat ja pašai mammai ir sajūta, ka piena krūtī nav. Šīs sajūtas, kad brīžiem šķiet, ka krūts ir tukša un tajā piena nav, izskaidrojamas ar prolaktīna diennakts ciklu – no rīta krūtis vienmēr šķiet pilnākas, taču vakarā -  tukšākas, lai gan patiesībā krūts nav tukša un tajā ir piens.

Tiesa, krūtsēdināšanas speciāliste novērojusi, ka reizēm māmiņas satraucas, ja mazulis pienu neēd, ir nervozs, norakstot to uz negaršīgu pienu, vai arī uz to, ka piens ir nepietiekami, taču realitātē bieži vien iemesls meklējams tajā, ka bērnam konkrētajā brīdī ir citas vajadzības, kas traucē viņam ēst. Kļūdaini pieņemot, ka māmiņai nav piena, nereti jaunie vecāki ķeras pie mazuļa piebarošanas, taču Sandra Lase brīdina, ka tas sekmēs piena daudzuma samazināšanos krūtīs, jo bērns ēdīs mazāk, jo būs daļu vajadzīgā ēdiena saņēmis ar piebarojumu.

Par piena veidošanos atbildīgs ne tikai hormons prolaktīns, bet arī oksitocīns, kuru mēdz bloķēt adrenalīns, kas izdalās māmiņai esot stresā. “Šī iemesla dēļ piens no krūts izdalās sliktāk, taču tas nenozīmē, ka mammai piena nav,” saka Sandra Lase. Tiesa, stresa situācijās adrenalīnam bloķējot piena ražošanu, mammas stress palielinās vēl vairāk, kā rezultātā māmiņas arī mēdz ķerties pie piena maisījuma izmantošanas. Sandra Lase: “Ja stresa stāvoklī nomierinās, liek bērnu pie krūts, adrenalīna līmenim samazinoties palielināsies oksitocīna līmenis, līdz ar to piens atkal izdalīsies labāk.” Pēc speciālistes teiktā, šajās situācijās nepieciešamas vien dažas stundas, lai adrenalīna līmenis samazinātos, tāpēc māmiņai nav iemesla ķerties pie piena maisījuma izmantošanas.

Papildus jau iepriekš nosauktajiem iemesliem, kas var veicināt piena daudzuma samazināšanos, Sandra Lase min arī pašas māmiņas pašsajūtu, sakot, ka tad, ja mamma nav izgulējusies, ir pārgurusi un nav atpūties, arī tas var būt viens no iemesliem, kāpēc piens neizdalās pietiekami labi.

Augu valsts izcelsmes līdzekļi veicina piena straujāku veidošanos

Tiesa, ir situācijas, kuras iepriekš nav iespējams paredzēt un kas var ietekmēt piena daudzuma veidošanos, piemēram, mammas slimība. “Slimošana var veidot piena krīzi, tāpēc var izmantot līdzekļus, kas veicina piena laktāciju. Tāpat arī šādus līdzekļus var izmantot uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas, kad piens vairojas, taču ļoti lēni,” saka speciāliste, kā pārbaudītu līdzekli iesakot “Maria Lactation”, kura sastāvā ir augu valsts izcelsmes līdzekļi – grieķu sierāboliņš, fenhelis, romiešu ķimenes un bišu māšu peru pieniņš, kas ne tikai veicina laktāciju, bet arī palīdz māmiņas gremošanas sistēmai.

Šeit gan krūtsēdināšanas speciāliste uzsver, ka gadījumos, ja mazulis nezīž, ir jāvēršas pie speciālista, kurš parādīs īsāko ceļu, kā visātrāk atrisināt radušos problēmu, lai mazuli varētu sekmīgi zīdīt.

Zīdīšanas laikā māmiņai jājūtas ērti

Iespējams, viens no iemesliem, kas kavē sekmīgai zīdīšanai, ir neērta zīdīšanas poza, kā rezultātā mazulis pienu no krūts neizēd, kā arī pašai māmiņai zīdīšanas process var būt sāpīgs. “Tikko dzimušam mazulim vislabākā poza zīšanai ir guļot uz māmiņas punča, jo šādā pozīcijā bērniņš izjūt atbalstu, var atpūsties un sameklēt arī māmiņas krūti, to satvert,” iesaka S. Lase. Vienlaikus jebkurā zīdīšanas pozīcijā jāraugās, lai mazuļa galva nebūtu piespiesta uz leju un deguntiņš būtu brīvs.

Ne mazāk svarīgi, lai pati māmiņa zīdīšanas laikā justos ērti un varētu atbrīvot gan plecus, gan muguru. Kā uzsver speciāliste, zīdīšanas laikā māmiņai ir jāatpūšas, jo bērniņš tiek zīdīts vairākas reizes dienā un tas aizņem daudz laika. Gadījumā, ja mamma zīdīšanas laikā ir saspringusi, tas bloķē oksitocīna izdalīšanos. 

WWW.MARIALINE.LV