6 nejēdzīgi padomi, kurus mēdz dot apkārtējie, un kuriem nevajag klausīt

6 nejēdzīgi padomi, kurus mēdz dot apkārtējie, un kuriem nevajag klausīt

15. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ka reti kura mamma nav piedzīvojusi situāciju, kad apkārtējie nebūtu devuši padomu, kā labāk rūpēties par bērnu - kā viņu pareizāk barot, kā ģērbt un audzināt. Dažkārt šķiet, ka visi apkārt tavu mazuli pazīst daudzkārt labāk nekā tu pati, tāpēc par obligātu pienākumu uzskata dalīšanos ar padomiem.

Ja tu spēj saglabāt šajās situācijās pilnīgu mieru, tas ir apsveicami. Citām mammām šo padomu dēļ rodas satraukums un miljons domu par to, vai viņa tiešām visu dara pareizi.

Tāpēc mēs apkopojām sešus padomus, ar kuriem bieži vien mēdz dalīties tantes trolejbusā, uz ielas vai veikalā, bet kuriem noteikti nevajag paklausīt!

Mazulim noteikti vajag dot dzert arī ūdeni!

Ja mamma zīda mazuli, viņam līdz 6 mēnešu vecumam papildus nav jādod ūdens, lai arī ko teiktu apkārtējās tantes. Tas attiecināms arī uz vasaras siltajām dienām. Māmiņu Kluba Vecāku skolas eksperte, zīdīšanas konsultante Sandra Lase atgādina, ka mammas pienā ir 87% ūdens, kas bērnu pilnībā nodrošina ar vajadzīgo ūdens daudzumu.

Bērnam tikai ar pienu nav pietiekoši

Šādi padomi no mammu un vecmāmiņu puses bieži dzirdami tāpēc, ka savulaik, kad mazi bija viņu bērni, sievietēm nebija iespēja doties tik garā bērna kopšanas atvaļinājumā un drīz pēc bērna piedzimšanas bija jāatgriežas darbā. Tāpēc mazuli no krūts vajadzēja nošķirt jau ļoti agrā vecumā un uzsākt piebarošanu ar putriņām.

Mūsdienās ir zinātniski pierādīts, ka mazulim līdz 6 mēnešu vecumam vislabākais ir māmiņas piens un mēģinājumi daudz agrākā vecumā uzturā ieviest putras un biezeņus drīzāk var radīt mazulim veselības problēmas.

Pirms zīdīšanas vienmēr vajag nomazgāt krūtis

Vēlme nodrošināt bērnam maksimālu sterilitāti ir pārspīlēta, jo tad, ja mamma rūpējas par savu higiēnu, nav nepieciešamības pirms katras mazuļa zīdīšanas speciāli mazgāt krūtis, lai tā likvidētu uz tām esošās baktērijas. Šāda pārspīlēta higiēnas ievērošana var nodarīt kaitējumu tikai mammas krūšu ādai, to lieki sausinot. Piedevām, pat ja lieto lanolīnu saturošas ziedes, lai, piemēram, dziedētu krūšgalu pušumus, uzklājot to pēc zīdīšanas, līdz nākamajai bērniņa barošanas reizei tā jau būs iesūkusies ādā un nebūs vajadzība krūšu ādu pirms tam vēl arī nomazgāt.

Ja bērnam ir paaugstināta temperatūra, viņu vajag noberzēt ar degvīnu

Lai arī ko teiktu omītes vai citas tantes par šīs metodes efektivitāti, tās izmantošana mazulim ir ārkārtīgi bīstama. Alkohols caur ādu nokļūst bērna ķermenī un var izraisīt saindēšanos. Ņem arī vērā, ka straujš ķermeņa temperatūras kritums var bērnam izraisīt arī pretēju reakciju un mazajam izraisīt krampjus un drebuļus.

Bērnam ir auksti, tāpēc viņu vajag kārtīgāk saģērbt

Mazulis, kurš nav saģērbts adītās biksēs, siltajā kombinezonā un vēl sedziņā var omītēm radīt sirdstrieku, jo bērniņam taču noteikti salst! Bieži vien apkārtējie uzsver, ka mazi bērni pastāvīgi salst, tāpēc viņi ir kārtīgi jāsaģērbt. Vai tā tiešā vajag darīt? Bērnu nevajag satuntuļot un tikai tu pati vislabāk zini, cik biezi saģērbt bērniņu, sekojot līdzi viņa pašsajūtai un vajadzības gadījumā kādu no apģērba gabaliem noķērbjot vai arī tieši otrādi - uzvelkot.

Bērnu nedrīkst nēsāt uz rokām, savādāk, viņš būs izlutināts

Jā, bērni, gluži tāpat kā mēs, pieaugušie, mēdzam pierast pie labām lietām, taču tas nenozīmē, ka nedrīkstētu jaundzimušo nēsāt uz rokām. Tikko dzimis bērniņš vēl nespēj sevi uztvert kā atsevišķu personu un uzskata sevi par daļu no māmiņas. Esot māmiņas vai tētas rokās viņš jūtas aizsargāts, līdz ar to, arī mierīgāks un laimīgs, gluži kā esot māmiņas puncī.

 

Tieši tu vislabāk pazīsti savu mazulīti, un zini, kas viņam ir vajadzīgs. Tāpēc nepaļaujies citu ietekmei un nesteidz uzreiz mainīt savus uzskatus par to, kā būtu pareizāk audzināt bērniņu. Ja tevi māc šaubas, labāk konsultējies ar speciālistiem nevis paļaujies, ko "viena tante teica".

Pašreiz nav iespējams komentēt