24 veidi, kā nomierināt mazuli

24 veidi, kā nomierināt mazuli

26. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tu nupat kā esi nomainījusi mazulim autiņbiksītes, viņš ir paēdināts, un tagad tu centies viņu nolikt pagulēt. Bērniņš nav nomierināms un raud bez mitas. Pirms ļauj vaļu satraukumam, mēģini ieklausīties šajos vienkāršajos padomos, kuros ar mums padalījās Māmiņu Kluba māmiņas!


1) Mans dēls uzreiz nomierinās, kad izeju ar viņu ārā. Ja atrodamies dzīvoklī, izvedu viņu kaut via uz balkona. Mēs stāvam abi un ieklausāmies vēja šalkās, putnu dziesmās, un kopā skatāmies uz kokiem.

2) Es turu savu meitiņu pie krūts un viegli šūpinu viņu. Pēc tam sāku čukstēt viņai austiņā, vai pat klusītēm šņākt. Viņa nomierinās, dzirdot šīs skaņas.

3) Savam dēlam veicu masāžu. Sākumā sasildu plaukstās mazliet bērnu eļļas un tad maigi masēju viņa pierīti, pēc tam pakausīti, vaidziņu, zodu un kakliņu. Dēlam ļoti patīk, kad masēju viņam arī rociņas un kājiņas.

4) Mēs sēžam istabā, kur izslēgta gaisma, un tad es savam mazulim dziedu. Izvēlos sev zināmas, vienkāršas miega dziesmiņas, dažkārt vārdus izdomāju pati, izvēloties dziesmu galveno tēmu - mīlestību pret savu bērniņu.

Bieži vien vecāki paši izraisa mazuļa raudāšanu, kaprīzes, laicīgi nenoliekot mazuli gulēt. Mazuļi ātri nogurst, tāpēc viņiem nepieciešama biežāka atpūta. Lai izvairītos no histērijām un mazuļa dusmām, liec mazuli gulēt, tiklīdz pamani viņa pirmās noguruma pazīmes.


5) Kad mani 10 mēnešus vecie dvīņi dusmojas, es uztaisu viņiem vanniņu. Apstākļu maiņa uzlabo viņu noskaņojumu, un viņi patiešām atslābinās. Īpaši viņiem patīk, kad sataisu vanniņā putas ar lavandas eļļu.

6) Kad mana pusotru gadu vecā meita sāk raudāt un nav nomierināma, izmantoju šādu viltību: atveru ledusskapi un kopā ar meitu nostājos tā priekšā, vēsais gaiss mūs apņem. Mazulītes seja ir atsvaidzināta, un viņa nomierinās.

7) Mans ierocis - muzikālā mīkstā rotaļlieta. Katru reizi to izvelku kā pārsteigumu un tas nostrādā! Atliek tikai nospiest podziņu uz plīša lāča ķepiņas, un mazā nomierinās, klausoties jautro dziesmiņu, ko izpilda lācis.

8) Tas strādā uz visiem 3 maniem bērniem. Raudošu bērnu ņemu rokās un nesu pie spoguļa. Iepazīšanās ar "citu" bērnu novērš uzmanību no raudāšanas un skumjām domām, bērniņš ātri aizmirst par savu nemieru.

9) Reiz, kad dēls sadusmojās un neboja nomierināms, noliku mums blakus ventilatoru, ieslēdzu to, un bērns bija patīkama vēsuma apņemts, kā arī - aizmirsa par raudāšanu, jo bija jāklausās ventilatora interesantajās, vienmērīgajās skaņās.

10) Kad nekādi nevaram nomierināt meitiņu, liekam viņu ratos un šūpinām, vibrācija novērš viņas domas no raudāšanas.

11) Jebkuras ritmiskās, vienmērīgās kustības palīdz bērniņam nomierināties, un mēs tādu nomierināšanās metodi izmantojam jau kopš meitiņas 8 mēnešu vecuma.

12) Ja mazulis ir pārnervozējies, lieku viņu uz batuta. Viņš ir pietiekoši liels, lai mācētu palekties, un kustības kopā ar prieku aizdzen asaras prom.

13) Gadās, ka meitiņu nekādi nevaram nomierināt, tad sēžos uz vingrošanas bumbas, ņemu viņu klēpī un abas šūpojamies vai palēkājam. Mazā smejas, bet es trenēju kājas.

14) Viens no iemesliem, kāpēc pavisam mazi bērniņi raud ir sāpes puncītī. Liec mazuli uz muguriņas, paņem viņa kājiņas savās rokās un pabraucat "ar ritenīti". Protams, līdzēt var arī jūsu ārsta ieteiktie pilieni.

15) Pasēdi ar mazuli virtuvē vai vannas istabā, kurā ieslēgta veļas mašīna, vieglā vibrācija un troksnis mazulim patiks tikpat labi kā šūpuļdziesmas.

16) Ņem mazuli rokās un liec ar puncīti uz leju uz sava vēdera, vai arī  - te uz viena sāniņa apvel, te uz otra. Mums palīdz.

17) Uzvari mazuļa histēriju ar mīlestības palīdzību. Ņem bērniņu rokās, runājies ar viņu pat tad, ja tev sāp sirds par to, ka viņš raud.

18) Dodies ar mazuli izbraukumā, sēžaties mašīnā un pavizinaties kādu gabaliņu. Ja tādas iespējas nav, dodies pastaigā ar ratiem uz tuvējo parku.

19) Apskauj mazuli un radi viņam tādu kā ligzdiņu, ietinaties sedziņa kopā un ļauj viņam to pataustīt, pataustīšanai var noderēt arī mammas krelles ar lielākām pērlēm vai kāda maza rotaļlieta.

20) Jaundzimušajiem patīk siltums, palīdzēt var mazuļa ietīšana vai iesiešana slingā.

21) Daudzi mazuļi nomierinās kaut ko zīžot, iedod savam mazulim māneklīti. Dažkārt mums palīdz mammas vai tēta pirksts.

22) Mūsu dēlam palīdz nomierināties pieklusināts troksnis: radio, putekļu sūcējs vai vibrokrēsliņš.

23) Ja mazulis nejūtas ērti savā apģērbā, ļauj viņam kādu brīdi palaiskoties uz dvielīša plikiņam.

24) Ļauj ar mazuli kopā pabūt tētim, atpūties, nomierinies, un arī bērniņš nomierināsies.

Nav neviena paņēmiena, kas derētu pilnīgi visiem mazuļiem, tāpēc jāliek lietā miers, viltība un sava mīlestība pret mazuli, lai atrastu tieši viņam piemērotāko nomierināšanās veidu!

Māmiņu Klubs