Rūpes par jaundzimušā ādu: profilakse

Rūpes par jaundzimušā ādu: profilakse

22. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi zina, ka vieglāk uzsākt profilaktiskos pasākumus, nevis vēlāk cīnīties ar sekām. Tikai dažkārt nepietiek zināšanu par to, kas tieši būtu jādara. Mēs papildināsim jūsu zināšanas par mazuļa ādas aprūpi, un palīdzēs šajā jautājumā mums ģimenes ārsts Ignats Kulišovs.

 

Piemērotas autiņbiksītes

Pirmās mazuļa drēbes ir autiņbiksītes. Tāpēc ļoti svarīgi ir pareizi tās izvēlēties. Iespējams, tas var neizdoties ar pirmo reizi, jo iepriekš ir grūti prognozēt, kā mazuļa āda reaģēs uz tās vai citas firmas autiņbiksītēm, tāpēc svarīgi ir vērot mazuļa ādas reakciju, un vajadzības gadījumā, izvēlēties citas autiņbiksītes.

Otrs svarīgais brīdis - izvēlēties atbilstošu autiņbiksīšu izmēru, orientējieties nevis uz gaējo svaru, kas norādīts uz iepakojuma, bet uz to, lai jūsu bērna svars atbilstu vidējiem rādītājiem. Autiņbiksītes nedrīkst noberzt mazuļa ādu, tas paaugstina iekaisuma risku.

Gaisa peldes

Pēc iespējas biežāk mainiet autiņbiksītes - reizi 2-3 stundās.

Autiņbiksīšu maiņas laikā ir vēlams mazuli apmazgāt, īpaši, ja viņam bijušas "lielās darīšanas", diennaktī vajadzētu būt ne mazāk kā 6 apmazgāšanās reizēm.

Autiņbiksīšu maiņas laikā nesteidzieties uzreiz uzvilkt jaunas autiņbiksītes. Dodiet bērnam iespēju pabūt plikiņam. Gaisa peldēm ir jābūt tieši tik, cik autiņbiksīšu maiņas reizēm - skaita ziņā.

Sakairinot ādas nervu galus, gaiss uzlabo elpošanu un asinsrites apgādi ar skābekli, bet skābekļa kustība reflektori pastiprina siltumpadeves un siltumatdeves procesus. Paaugstinās vielmaiņas procesu intensitāte, kā arī tiek trenēta bērna organisma termoregulācija, tiek uzlabota bērna apetīte, uzlabojas viņa miegs, un līdz ar to - uzlabojas arī viņa noskaļojums. Arteriālais spiediens normalizējas, paātrinās asinsrite, uzlabojas elpošanas sistēmas darbība.

Sākt gaisa peldes var no 3 minūtēm, kad mazulītis pavisam mazs, bet pēc tam katrā reizē pakāpeniski šo ilgumu var palielināt par vēl 1 minūti. Līdz mazuļa 6 mēnešu vecumam gaisa peldēm vajadzētu būt 2 reizes dienā, katru reizi pa 10 minūtēm. Sākot ar septīto dzīves mēnesi, mazuli plikiņu var atstāt jau uz 15 minūtēm 2 reizes dienā, un pakāpeniski laiku pagarināt var vēl par 2 minūtēm.

Neaizmirstiet mājā ielaist svaigu gaisu, vēdinot telpas 5-6 reizes dienā katru reizi 15 minūtes.

Atsvaidzinošs ūdens

Līdz mazuļa 3-4 mēnešu vecumam viņu vannot var vismaz 1 reizi dienā, un tomēr, ja aiz loga ir īsts karstums, ūdens procedūras tiek ieteikts veikt pēc iespējas  biežā, atkarībā no mazuļa vecuma.

Vienīgais, kas jāatceras,  - nevajadzētu mazuli vannot, līdz viņam nav sadzijusi nabiņa, jo tajā var iekļūt infekcija.

Vannošanās pirmajās reizēs parasti ilgst dažas minūtes, bet, kad mazulis pie ūdens pieradis pakāpeniski var palielināt vannošanās laiku līdz 10-15 minūtēm.

Kosmētiskie līdzekļi

Ar ziepju lietošanu nevajadzētu aizrauties, pietiek, ja tās lieto reizi nedēļā.  Savukārt, ja tās tiek bieži lietotas, mazuļa āda ātri izsausē, un tas var slikti ietekmēt ādas aizsargfunkcijas (tādā gadījumā var palietot medicīnisko olīveļļu).

Neslaukiet mazuļa ādu ar dvieli, daudz maigāki ir auduma autiņi.

Protams, autiņiem jābūt patiešām dabiskiem, izgatavotiem no tīras, dabīgas kokvilnas. Tas attiecas arī uz mazuļa apģērbu - no iekšpuses tam jābūt bez sintētikas. Mazuļa drēbes ieteicams mazgāt ar speciāli bērnu veļai piemērotiem veļas pulveriem, kas ražoti tiek Zviedrijā, Norvēģijā un Vācijā, kur ir ļoti augsti kvalitātes standarti. Jebkurā gadījumā, vienmēr un visur pētiet produkcijas sastāvu.

Nepārkarsējiet bērna ādu un neļaujiet tai strauji atdzist, jo arī tas ietekmē maigās bērna ādas stāvokli.

Izvairieties no kosmētisko līdzekļu lietošanas bez nepieciešamības. Jo retāk un mazākā daudzumā mazuļa āda ar to saskaras, jo labāk.

Māmiņu Klubs