7 padomi veiksmīgai autiņbiksīšu maiņai

7 padomi veiksmīgai autiņbiksīšu maiņai

15. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā reize, kad mainām autiņbiksītes savam tikko dzimušajam mazulim, noteikti ir vissataucošākā – kā to darīt, vai viss izdosies un vai bērniņš neiebildīs. Ieteikumos, kā mainīt autiņbiksītes, dalās Irēna Vitoptova, Premium Medical bērnu aprūpes māsa.

7 padomi veiksmīgai autiņbiksīšu maiņai

Ir svarīgi vienmēr atcerēties, ka autiņbiksītēm ir divas puses – mugurpusīte, pie kuras ir piestiprināti klipši un priekšpuse, pie kuras mēs pielīmējam klipšus, aiztaisot autiņbiksītes.

Mainot autiņbiksītes, svarīgi atcerēties, ka bērnu nedrīkst celt aiz pēdiņām atgādina bērnu aprūpes māsa Irēna Vitoptova. Bērniņu var pavelt uz vienu pusi un tad palikt autiņbiksītes zem bērna dupša tā, lai tur atrastos biksīšu mugurpuse, pie kuras piestiprināti klipši.

“Bieži mammas samulst un nezina, cik cieši jāaizver autiņbiksītes,” atzīst bērnu aprūpes māsa. “Rādītājs, vai bērnam nebūs par šauru, ir pirksta aizbāšana starp vēderu un autiņbiksītēm- ja pirksts viegli ieiet šajā zonā, tas nozīmē, ka vēders nav saspiests un tas netraucēs.”

Tāpat noteikti jāseko līdzi sava mazuļa svaram un atbilstošam autiņbiksīšu izmēram, lai mazuļa svars iekļautos tajā, kas uzrādīts uz autiņbiksīšu iepakojuma.

Kamēr mazulis ir pavisam mazs, autiņbiksītes jāmaina pirms katras bērniņa ēdienreizes. Tas ir svarīgi tāpēc, lai mazulītim nespiestu puncīti un ēšanas laikā nenāktu atraugas, ar kurām kopā var tikt atvemts arī pieniņš. Mainot bērniņam autiņbiksītes, viņš tiek izvingrināts un mazulis ir gatavs maltītei. Protams, ja pēc labi paēsta māmiņas piena, atkal ir nepieciešamība pēc autiņbiksīšu mainīšanas, tas ir jāatkārto.

“Pirmajās dzīves dienās bērns var atrasties pie krūts pat vairāk kā 20 reizes un attiecīgi ir iespējama arī vēdera izeja 20 reižu vai tieši otrādi- vēdera izeja ar krūti barotiem bērniņiem var nebūt līdz pat 5-7 dienām,” stāsta Irēna Vitoptova.

Ieteikumi autiņbiksīšu higiēnai

Viens no svarīgākajiem noteikumiem, lai mājās neviens neslimotu ar vēdera kaitēm, ir bieža roku mazgāšana. Jāatceras, ka rokas jāmazgā gan pirms autiņbiksīšu maiņas, gan arī pēc tās.

Bērnu aprūpes māsa to apstiprina: “Ar rokām mēs varam pārnēsāt dažādas infekcijas, piemēram, nomainām autiņbiksītes, paņemam netīrumu,kas pielipis pie kājas un pārnesam infekciju uz savu vai mazuļa ķermeni.”

Mainot autiņbiksītes savam bēbītim, svarīgi, lai līdzās ir atkritumu spainis, lai mēs uzreiz varētu no netīrajām autiņbiksītēm atbrīvoties.

Autiņbiksīšu mainīšana nav nemaz tik sarežģīta, gavenais to iesākt darīt, pareizi tverot bērniņu, lai mūsu pašu kustības kļūst par pieradumu un tad bēbītis noteikti nepretosies.

Māmiņu Klubs