APTAUJA: 56% māmiņu arī nākamajā grūtniecībā uzskaitē vēlētos būt pie tā paša ārsta

29. May 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Esam priecīgi, ka mazliet vairāk kā puse (53%) māmiņu ir apmierinātas ar to, kā norit vai noritēja viņu grūtniecības aprūpe pie ārsta-ginekologa, kas uzraudzīja viņu grūtniecību. Savukārt, 32% māmiņu, diemžēl, uzsver, ka grūtniecības laikā aprūpe varēja tomēr būt labāka, un 8% aptaujāto vispār nebija apmierinātas ar ārsta darbu. Māmiņas uzsver, ka vēlētos vairāk informācijas saņemt no sava ārsta ne tikai par grūtniecības norisi, bet arī par to, ko grūtniecības laikā drīkst, ko nedrīkst. Tāpat ir mammas, kas atzīst, ka ārsta attieksme bijusi pavirša, bezpersoniska.

59% māmiņu grūtniecības laikā izmantojušas bezmaksas ginekologa pakalpojumus un arī par izmeklējumiem nav meklējušas, savukārt, 23% aptaujāto priekšroku devušas privātajai iestādei. Pamatā šie 23% tā rīkojušies, jo cerējuši saņemt labāku attieksmi.

Ko māmiņas vēlētos uzlabot savas grūtniecības aprūpē?

  • 50% - vēlētos saņemt vairāk informācijas par grūtniecību, tās norisi, izmeklējumiem
  • 15% - ārsta attieksmi
  • 9% - ārsta prakses iestādes servisu un komfortu

Interesanti, ka daļai māmiņu grūtniecības laikā būtu gribējies mainīt pieņemšanas ilgumu un pašas apskates kvalitāti. Tāpat daudz māmiņu izsaka nožēlu par to, ka viņu grūtniecību uzraugošais ginekologs neveic USG izmeklējumus, jo viņa kabinetā attiecīgās ierīces nav, kā arī - ārsts nav specializējies šajā jomā. 

Lielākā daļa māmiņu (56%) atzīst nešaubīgi, ka arī nākamo grūtniecību pavadītu pie tā paša ārsta uzskaitē. Savukārt, 29%, ja vien varētu to atļauties, noteikti mainītu savu ierasto ginekologu pret privāto vai pat tālāk esošu ginekologu, labākas attieksmes, kvalitatīvāku izmeklējumu meklējumos. 

50% māmiņu tieši no sava ginekologa saņēmušas ieteikumu apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, un tikai 2% ginekologu bijuši tādi, kas vadījuši speciālu dzemdību sagatavošanas konsultāciju paši savā praksē. 22% māmiņu, par nožēlu, atzīst, ka ginekologi ne tikai viņas neapmācījuši, bet arī nav ieteikuši nekur tālāk iet mācīties. 

Prieks, ka māmiņas, kas saņēmušas no sava ginekologa ieteikumu apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, saņēmušas ieteikumu doties tieši uz Māmiņu Kluba Vecāku skolu vai Rīgas Dzemdību nama. Citos rajonos dzīvojošas mammas devušās uz kursiem turpat sev tuvākajā ārstniecības iestādē vai vietā pēc pašas izvēles.

Lietas, bez kurām nav iedomājama droša un kvalitatīva grūtniecības novērošana:

  1. labs, izglītots, profesionāls ārsts
  2. nodrošināti visi nepieciešamie izmeklējumi un analīzes
  3. labs kontakts ar ārstu, lai nav neērtības jautāt visu, kas uz sirds. Iespēja zvanīt ārstam jebkurā laikā
  4. visas nepieciešamās informācijas nodrošinājums par grūtniecību un dzemdībām
  5. moderns aprīkojums
  6. ar grūtniecību saistītiem servisiem būtu jābūt bezmaksas, vai arī - tiem jābūt augstā līmenī, jo mammas ir gatavas par labu servisu un kvalitatīvu aprūpi piemaksāt
  7. ērta, laba ārsta prakses vieta, kurā patīkami atrasties
  8. ne tikai ārsta, bet arī dūlas vai vecmātes atbalsts grūtniecības laikā

Cik lieli ir bijuši māmiņu izdevumi par grūtniecības aprūpi?

Kā jau noprotat, tā kā lielākā daļa māmiņu izmantojušas bezmaksas aprūpi, viņām, attiecīgi nav bijis jāmaksā ne par izmeklējumiem, nedz arī par pašu apmeklējumu. Savukārt, mammas, kas izmantojušas maksas pakalpojumus, visas grūtniecības laikā šķīrušās pat no 200-600 eiro. Bet bija mammas, kas atrodoties valsts apmaksātā aprūpē, arī tomēr šķīrušās no 10-150 eiro visas grūtniecības laikā par atsevišķiem izmeklējumiem.

Savukārt, dūlas pakalpojumus, ja atrastos tāda dūla, kas māmiņai patīk un iet pie sirds, kā arī, ja mammai būtu pārliecība par viņas spējām palīdzēt, zināšanām un prasmēm, izmantotu 36% māmiņu nākamās grūtniecības laikā. Apmēram 25% māmiņu uzsver, ka to nevar atļauties un diezvai to atļautos un izmantotu arī nākamajā grūtniecībā. Bija mammas, kas atzina, ka īsti nezina, kāda ir dūlu loma, tāpēc nespēj atbildēt objektīvi uz jautājumu, vai dūla būtu tas, ko viņas savās dzemdībās vēlētos redzēt. 

19% māmiņu priecājās arī par to, ka viņu grūtniecības novērošanā piedalījās ne tikai ginekologs, bet arī vecmāte, kas ginekologam bija piesaistīta, un pavisam neliels skaits topošo māmiņu atsevišķi konsultējušās ar vecmāti citā iestādē.

Kā māmiņām gājis ar dzemdību iestādes izvēli?

  • 32% - izvēlējušās dzemdību iestādi pēc rekomendācijām un ieteikumiem no citām māmiņām
  • 37%  - dzemdē, vai grasās to darīt vietā, kas ir vistuvāk dzīvesvietei

Un tikai 8% māmiņu priekšroku devušas vai dos dzemdību iestādei, ko ieteicis viņu ginekolos. Apmēram 10% māmiņu uzsver, ka ir bijis/vai arī ir tagad - grūti izvēlēties dzemdību iestādi, jo pietrūkst objektīvas informācijas. 

Balva

20140416101435-25041.jpg

Jaunākais žurnāla Šūpulītis numurs

20140416101637-79226.jpg

Palmer's Cocoa Butter Formula

Pie balvas tiek -

 solvita.stara@g...

APSVEICAM! Balviņas savu saņēmēju gaida jau Māmiņu Kluba redakcijā, Vīlandes ielā 1- 3 (ieeja no Elizabetes ielas puses), otrajā stāvā līdz 20.jūnijam. Atgādinām arī par iespēju saņemt balviņas ar Pasta Stacijas starpniecību (skatiet zemāk!).

Sakām visām, visām mammām paldies par to, ka dalījāties savā pieredzē!

Māmiņu Klubs