TOP padomi, lai krūts ēdināšana izdotos sekmīgi

TOP padomi, lai krūts ēdināšana izdotos sekmīgi

13. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nekas nevar būt labāks par māmiņas pienu pirmajā dzīves gadā, bet lai tas izdotos, jaunajām māmiņām nākas sastapties ar dažādiem izaicinājumiem.Ieskaties Māmiņu Kluba TOP padomos,lai krūts ēdināšana izdotos sekmīgi!

Sandras Lases ONLINE lekcija

Konsultē krūts ēdināšanas konsultante Sandra Lase.

Iekārtojies pati ērti 

Kā novērojušas māmiņas, visērtākā pozīcija pirmajām reizēm, barojot mazuli ar krūti, ir sēžot:

- Apsēdies gultā, ērtā kubkrēslā vai šūpuļkrēslā;

- Lieto spilvenu vai pakaviņu: liec to aiz muguras, zem elkoņa un zem apakšdelma, lai atbalstītu mazuli;

- Vari izmantot arī krēslu, lai atbalstītu ceļus vai paliec zem ceļiem spilvenus, ja sēdi gultā.

Krūts barošanas laikā sievietei jājūtas ērti bez sasprindzinātiem muskuļiem.

Iekārto bērniņu pareizā pozīcijā

Mazulim jāguļ pilnībā uz sāniem ar skatu pret Tevi.

Turi mazuli krūts gala līmenī

Tu un mazulis jutīsieties ērtāk, ja nebūsi noliekusies uz priekšu, mēģinot aizsniegt mazuli, bet gan mazulis atradīsies tuvu Tev. Šim nolūkam vari izmantot spilvenu zem apakšdelma.

Piedāvā krūti mazulim

Īkšķim un rādītājpirkstam būtu jāveido "C" vai "U" veida burts. Esi pārliecināta, ka Tavi pirksti ir aiz areolas.

Atbalstīt krūti tik tuvu tās dabiskajam augstumam, cik iespējams.

Mudini bērnu zīst pareizi

Pirmās krūts barošanas reizes var būt īsts izaicinājums. Ja bērniņš griež prom galvu, maigi pagriez mazuļa vaidziņu tuvāk sev. Reflekss liks pašam mazulim pagriezt galvu Tavā virzienā.

  • Mudini mazuli atvērt plaši muti, virzot viņu pie un nost krūts, aizskarot viegli mazuļa lūpas līdz mazulis atver muti;
  • Lai bēbītis satvertu krūti un spētu zīst, viņam jābūt pietiekami atvērtai mutei;
  • Parunā ar mazuli,mudinot viņu atvērt muti.

3 soļi līdz sekmīgai zīšanai 

Pirmkārt, mazulim plaši jāatver mute.

Otrkārt, mazulim jāsatver krūts gals.

Treškārt, mazuļa zīdīšanai nevajadzētu būt sāpīgai.

Lai strādāšana notiktu sekmīgi, mazuļa deguntiņam jāpieskaras mātes krutij ar plati atvērtu muti. Turklāt krūts gals ir dziļi mutē. Ja areola- krūtsgals- nav liels, tad tā tiek satverta pilnībā.

Mazuļa lūpiņas ir izvērstas uz āru un redzama mēlīte. Vēl viena interesanta pazīme- zīžot mazuļiem parasti kustās austiņas.

Izvairies no krūtsgala saplaisāšanas

Ja mazulis ir pareizi satvēris krūti un zīž pareizi, tad nekādas sāpes vai spiedienu nevajadzētu izjust. Ja šķiet,ka mazulis nedara to pareizi vai barošanas laikā tiek justas sāpes, mazulis ir jānoņem no krūts un jāmēģina pielikt pareizi. 

Lai pārtrauktu barošanu,ieliec pirkstu mazuļa mutes kaktiņā vai maigi piespiežot pie mazuļa vaidziņa.

Atrisini krūts barošanas problēmas

Neļauj mazulim zīst nepareizi, jo tas var novest pie saplaisājušiem krūts galiem, turklāt, ja mazulis neiemācīsies zīst pareizi, tad arī vēlāk var būt zināmas problēmas krūts ēdināšanu turpināt.

Ierastākās krūts barošanas problēmas iekļauj:

- Mazuļa mutei jābūt atvērtākai;

- Jāpamaina mazuļa atrašanās pozīcijas leņķis attiecībā pret Tavu krūti;

- Mazulis jāpiespiež tuvāk Tev.

Kas liecina par sekmīgu zīdīšanu?

Daudzi mazuļi jau kopš dzimšanas zina, kā pareizi jāzīž. Citiem savukārt nepieciešamas pāris dienas lai praktizētos. Kā jau iepriekš esam stāstījuši, zīdīšanai jāsagādā patīkamas sajūtas un pat baudu, vērojot, kā mazulis ēd krūti. Enerģiski zīžot, bērna sejas muskuļi strādā tik spēcīgi, ka kustas pat bēbīša austiņas, un var dzirdēt, kā mazulis rij mammas pienu.

Par veiksmīgu zīšanu liecina arī tas, ka brīdī,kad sākotnējais izsalkums ir apmierināts, bēbītis kļūst apmierināts, atslābst un sākt zīst mazāk aktīvi, turpinot baudīt māmiņas tuvumu un komfortu, atrodoties pie krūts.

Ļauj mazulim pabeigt ēst vienu krūti, pēc tam piedāvājot otru

Pirmajās krūts ēdināšanas dienās lieliska ideja ir piedāvāt abas krūtis katrā ēdienreizē, kas ļaus noregulēt arī piena plūsmu. Ja māmiņai piena ir daudz, tad pietiks katrā ēdienreizē piedāvājot citu krūti.

Ja mazulis zīž aktīvi, ļauj viņam pašam pabeigt ēst no vienas krūts. Ja mazulis iemieg, tad skaties pēc situācijas, vai ir nepieciešamība piedāvāt otru krūti vai nē.

Esi pacietīga

Sekmīgai krūts ēdināšanai nepieciešams laiks- kamēr daži mazuļi saprot pavisam ātri, kas un kā darāms, citiem nepieciešams ilgāks laiks vai pat neskaitāmi mēģinājumi,lai krūts ēdināšana noritētu sekmīgi.

Ja mazulis kļūst kreņķīgs, iespējams, ka laiks uz brīdi pārtraukt barošanu, lai turpinātu,kad mazulītis jutīsies atkal labi.

Likt mazuli pie krūts laiku pa laikam dienas laikā- atgādinām par to,ka mazulītis jābaro pēc pieprasījuma, nevis stingra ikdienas režīma- palīdzēs mazuli nodrošināt ar krūts pienu un stimulēs piena veidošanos.

Meklē palīdzību

Krūts ēdināšana ir vienkārša un dabiska, ja māmiņa zina, ko darīt un ko gaidīt. Ja Tev ir jautājumi par krūts ēdināšanu, meklē atbalstu pie krūts ēdināšanas speciālistiem!

Sandras Lases e-lekcija "Krūts ēdināšanas ABC"

Sandras Lases ONLINE lekcija