Dvīņu ratu un tandēmratu izvēle

Dvīņu ratu un tandēmratu izvēle

04. Jan 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās ratu izvēle ir ļoti plaša ne tikai vienvietīgajiem, bet arī dvīņu un tandēmratiem. Tāpēc Māmiņu klubs vēlējās noskaidrot, kā šādus ratus labāk izvēlēties, kam pievērst uzmanību, ko ņemt vērā. Māmiņu klubu konsultēja Daina Ozola, tandēmratu un dvīņuratu www.dailukss.lv īpašniece. Mājaslapā pieejami gan ratiņu apraksti latviešu valodā, kā arī bildes un video.

Daina Ozola ir trīs meitiņu māmiņa – vecākajai meitiņai Elizabetei jau ir četri gadi, Evelīnai janvārī paliks trīs gadi, savukārt jaunākajai peciņai Emīlijai ir tikai četri mēnesīši. Tā kā starp vecākajām meitām bija tikai pusotra gada starpība, tad ģimene aktīvi izmantoja tandēmratus, izmēģinot vairāk nekā 10 ratiņus. Pateicoties šai pieredzei, Dainai radās doma apkopot informāciju par šiem ratiem vienuviet, jo līdz šim Latvijā bija visnotaļ neliela informācija par šādiem ratiem, jo īpaši latviešu valodā. Savukārt angliski ne visām māmiņām informācija ir viegli saprotama. Tāpat Dainai radās doma piedāvāt arī pašus ratiņus citām māmiņām, kurām tas atvieglotu pastaigas ar mazajiem. Šobrīd jau divus gadus Daina piedāvā iegādāties citām māmiņām kā tandēmratus, tā arī dvīņu ratus.

Ja pirms pāris gadiem ražotāji tik lielu uzmanību nebija pievērsuši šāda tipa ratiņiem, tad nu jau ar vien vairāk ražotāji sāk aizdomāties tieši par ratiņiem diviem bērniem, un to klāsts un izvēle kļūst ar vien lielāka. Daina ievērojusi, ka arvien vairāk dzimst dvīņi un bērni, kuriem nav pat gada starpība un kuriem lieliski noder tandēmrati. Mazajiem ķipariem nav nepieciešams tipināt savām kājiņām vai sēdēt uz ratu kulbiņas tikai tāpēc, ka piedzimis jaunāks brālītis vai māsiņa.

Foto: Britax B-dual rati

20161222112943-51415.jpg

Lai gan bieži māmiņas prasa, kuri ir tie vienīgie, vislabākie rati, Daina norāda, ka nav tādu vienu vislabāko ratiņu, jo katrai ir savas prasības un savi ieradumi: “Aktīvi piedalos facebook lapā un sekoju līdzi māmiņu grupām, kur mammas meklē savus ideālos ratus, ņemot vērā savu dzīves ritmu – viena māmiņa bieži iet pastaigās staigājot pa asfaltētiem ceļiem, citas pastaigājas pa zemes ceļiem – lauku ceļiem, mežu, gar jūru, kādai māmiņai būtiski, lai rati ieietu liftā, citai – lai ar ratiem var tikt veikalā vai ratus kompakti var salocīt un ielikt mašīnas bagāžniekā.”

Lai saprastu, kādi māmiņai būs vispiemērotākie rati, Daina parasti noskaidro, kas ir svarīgākais pašai māmiņai un kādus no ratiem māmiņa vislabāk gribētu. Tandēmrati un dvīņu rati iedalās trīs tipos: blakus sēdoši bērniņi; viens aiz otra un viens zem otra. Ratiem pieejamas dažādas variācijas – viens ar skatu uz priekšu, otrs uz aizmuguri, vieni ir kulbiņrati, bet otri sēžamrati.

Foto - Baby Jogger City Select rati

20161222113108-63005.jpg

20161222113214-27584.jpg

20161222113253-46631.jpg

Tagad moderni ir arī tādi rati, kas pārveidojas par vienvietīgiem ratiem. Daina pēc savas pieredzes atzīst, ka tie tiešām ir izdevīgi: “Man meita sāka iet dārziņā, bet ratos brauca arī pa nedēļas nogalēm, tad nu brīvdienās pielikām vēl vienu sēdeklīti klāt, līdz ar to nevajadzēja divus ratus, kuriem mūsdienu mazajos dzīvoklīšos ne vienmēr būs vieta. Tāpat, ja viens no dvīnīšiem saslimst un nevar iziet laukā, tad var izvest vienu bērniņu.”

Jauni vai lietoti

Protams, izvēloties ratiņus, svarīgs ir finansiālais aspekts. Daina skaidro, ka “cenas ratiem ir ļoti dažādas, un arī pašam mazākajam maciņa saturam var atrast un piemeklēt labus ratiņus. Cenšos savā mājas lapā piedāvāt ratiņus par pēc iespējas visizdevīgākajām cenām. Ir arī bijušas mammas kuras raksta un jautā kāpēc tik lēti. Es piedāvāju iegādāties mazlietotus ratus, jo jauni rati tiešām maksā ļoti dārgi. Protams, ir māmiņas, kuras uzskata, ka jāpērk tikai jauni rati.”

Bērni blakus viens otram

Ratiem, kuros bērni sēž blakus viens otram, ir dažādas variācijas. Bērni var sēdēt ar skatu braukšanas virzienā vai ar skatu uz mammu. Ir rati, kurus var likt gan tā, gan tā, bet daļai ratu nevar šo pozīciju mainīt. Ir ratiņi, kuriem var variēt, vienu bērnu liekot ar skatu braukšanas virzienā, bet otru – ar skatu uz mammu. Šāds variants, protams, ir visizdevīgākais, jo jaunākais bērniņš vēlēsies skatīties uz mammu, savukārt vecākajam bērniņam jau interesēs, kas notiek visapkārt. Protams, būtiski, lai katram atsevišķi var regulēt muguriņas slīpumu. 

Ratiņus, kur bērniņi ir blakus viens otram, bieži izvēlas mammas, lai redzētu abus mazulīšus vienlaikus. Šāda veida ratus piedāvā dažādas firmas. Izplatītākie ir poļu firmas ratiņi TAKO, bet ir arī ļoti daudz citu firmu ratiņi. Daina skaidro, ka pastāv uzskats, ka šāda tipa rati ir ļoti plati un ar tādiem nevar iziet caur durvīm vai pie kasēm. Tomēr arī šie rati mēdz būt pietiekami šauri, lai tiktu iekšā pa standarta izmēra durvīm, piemēram, First Wheel City Twin, Easy Walker Duo, Obaby Zezu.

Bērni ratos vienā līmenī viens aiz otra

Ratiņi, kur bērni atrodas vienā līmenī viens aiz otra, ir firmām Obaby Zoom vai ABC Design (abi pēc skata pilnīgi identiski rati, ar pāris nelielu detaļu atšķirībām),

Foto: ABC Design rati

20161222113609-22106.jpg

20161222113715-36703.jpg

Foto: Obaby Zoom rati

20161222113832-30844.jpg

20161222113858-45892.jpg

tāpat arī Mamas & Papas Duette (Peg Pegero Duette), kurus var sakombinēt daudz dažādos variantos. Tomēr šo ratu mīnuss, ka tos nevar pārveidot par vienvietīgiem, Firmas, kuru ratos bērni sēž vienā līmenī un tos var pārveidot arī par vienvietīgiem ratiem, ir Bébécar One&Two , Bébécar Vector Duo.

20161222114011-52061.jpg

20161222114051-23372.jpg

20161222114113-46227.jpg

Iepriekš minētie ratiņi derēs kā dvīņiem, tā arī kā tandēmratiņi.

Vēl ir ratiņi, kuros bērniņi atrodas viens aiz otra kā vagoniņā - ar skatu braukšanas virzienā. Tādos parasti vecāko bērniņu liek priekšā, un tad nepieciešams tikai nedaudz nolaist uz leju, lai var aizmugurē likt zīdainīti, kuros sēžamā daļa nolaižas pilnīgi guļus un ir pielāgojama zīdainīša vajadzībām. Daina vērtē, ka tādi ratiņi ir piemēroti bērniem ar mazu vecuma starpību. Populārākie ir Graco Quattro Tour Duo, Jane Powertwin Pro, MyChild Sienta Duo .

Rati, kuros bērni ir viens zem otra

No firmām, kuras piedāvā ratus, kuros bērni ir viens zem otra, daudzas māmiņas iecienījušas Phil &Teds ratus, bet arī citas firmas tādus piedāvā, piemēram, Britax B-dual, iCandy Pear, iCandy Peach,  Jané TwOne, Kidz Kargo Duellette, Babystyle Oyster Max 1 & 2, Baby Jogger City Select.  Daina piekrīt, ka ir māmiņas, kuras uz šādiem ratiem skatās atturīgi, bet Daina tāda tipa ratiņus ir izmēģinājusi: “Arī mums pirms tam likās, kā var braukt ar tādiem ratiem. No malas varbūt liekas jocīgi, bet tie ir ļoti ērti. Nav tā, ka bērniņš, kas sēž apakšā, neko neredz. Skatījos uz savu vecāko meitu, kura sēdēja apakšā, un viņai bija ļoti ērti, viņa visu redzēja lieliski. Turklāt viņa pati varēja iekāpt un izkāpt no ratiem.”

Lifti, bagāžnieki un riteņu rotēšanas iespējas

Ja nepieciešams, lai ratiņi ieietu liftā, tad Daina norāda, ka pat vismazākajos liftos var iebraukt ar iCandy Pear ratiņiem, kuri ir tikai 60 cm plati un garumā arī nav pārlieku gari.

20161222114235-56561.jpg

Ratiņi tiek pielāgoti arī, lai tie ieietu mašīnas bagāžniekā. Daudzi no tiem aizņems tik pat daudz vietas, cik vienvietīgi ratiņi, jo ratiņi kompakti salokas.

Runājot par ratu riteņiem, Daina stāsta, ka viņai pašai patīk, ka priekšējie riteņi griežas pa 360 grādiem jeb rotē, jo ar divu bērnu svaru ar tādiem riteņiem var vieglāk izņemt līkumus, un arī nebūs tik bieži tie jācilā. Tāpat divvietīgajiem ratiem ir pieejami viegli lietussarga tipa ratiņi, kurus izvēlas tuvojoties vasarai.

20161222114818-94588.jpg

20161222115014-26469.jpg

20161222115059-41917.jpg

Mūsdienās, protams, ratiņi ir pieejami visdažādākajās krāsās, arī lillā, oranži, dzelteni.

20161222115345-58204.jpg

Nobeigumā gan Daina secina, ka, viņasprāt, nevieni rati nebūs par 100% ideāli, jo katram ir kādi mīnusi: “Man gan pašai ir ļoti augstas prasības pret ratiem, varbūt tāpēc tā domāju. Bet iesaku vienmēr izvēlēties tādus ratus, kas pēc iespējas vairāk atbilst šim ideālam. Tādu ratiņu savukārt ir ļoti, ļoti daudz – citi pazīstamāku firmu, citi mazāk pazīstamu, bet tas nenozīmē, ka rati ir sliktākas kvalitātes. Tāpēc galvenais ir zināt, kas māmiņai izvēlētajiem ratiem būs vissvarīgākais un attiecīgi tādus piemeklēt.”

13. Jun 2018, 13:30

Es ar šiem esmu ļoti apmierināta (Baby Trend) - https://bit.ly/2HK0x2W
Esam pa mežu braukuši, bez problēmām, nekas nečīkst, neļurkājas, tiek lietoti jau gadu, sūdzību nav. Riepu izmērs labs, ne lielas, ne mazas.