Pirmklasnieks viens pats mājās

Pirmklasnieks viens pats mājās

16. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pilna laika darba diena skolā ne katram bērnam ir pa spēkam. Īpaši pirmajā klasē un īpaši, ja bērniņš nav pirms tam apmeklējis bērnudārzu.

Kā pieradināt bērnu pie patstāvības, ja viņam pēc skolas dažas stundas mājās jāatrodas vienam?

Skolās, kā zināms, ir pagarinātās dienas grupas, bet tādās nevajadzētu atstāt bērnus, kas bieži slimo, vai arī ļoti skumst pēc mammas, ātri satraucas. Savukārt, sabiedriskiem, aktīviem bērniem tur būs īstā vieta. Viņi varēs gan parotaļāties, gan izpildīt mājasdarbus kopā ar pedagogu.

Pēc mācību stundām bērns dodas vai brauc mājās. Jāizlemj, kurš viņam var panākt pretim. Viena lieta - ja mamma nestrādā, vai arī ir vecmāmiņa, vecākie bērni, kas var palīdzēt šajā jautājumā. Pavisam cita - ja bērnu līdz mājām nav, kas pavada. Tādā gadījumā ir vērts aizrunāt kādu citu cilvēku, kam  bērns uzticas. Varbūt tā var būt vecmāmiņas kaimiņiene, mammas draudzene, kas ir pirmsdzemdību atvaļinājumā, kādas draudzenes vecākais bērns utt. Kādam bērns līdz laikam, kad jūs atgriežaties no darba, ir jāpieskata. Un agri vai vēlu bērnam būs jāpaliek mājās vienam, bet tam nav jānotiek uzreiz. Novīlējiet bērnam pašam savu mājokļa atslēgu, ko var atstāt kaut vai glabāšanā pie kaimiņiem, kam uzticaties.

Atnākot no skolas, bērnam ir jāpaēd. Ne katram sešus - septiņus gadus vecam bērnam var uzticēt darbošanos ar gāzes plīti, tāpēc izeja no situācijas reizēs, kad neesat mājās var būt termosi, kuros ir pirmais un otrais ēdiens. Ledusskapī atstājiet maizītes, augļus, jogurtu. Vecākam bērnam pa spēkam būs ne tikai uzsildīt ēdienu, bet arī izvārīt sev cīsiņus, makaronus, biezputru vai pat izcept olas un pagatavot pavisam vienkāršus salātus. Viss atkarīgs ir no bērna vecuma, prasmēm, iemaņām.

Lai bērns neaizrautos ar ilgstošu rotaļāšanos vai atrašanos pie TV vai datora ekrāna, kopīgi izveidojiet dienas režīmu. Varat uzrakstīt to uz lielas lapas, pielīmējiet vai piezīmējiet klāt košus zīmējumus, lai mazais zina, kad un kas viņam jādara. Neskaitot mājasdarbu izpildi, iekļaujiet arī citus mājas pienākumus - ziedu apliešanu, putekļu noslaucīšanu, kaķa pabarošanu utt. Tas ne tikai organizēs bērnu un pieradinās pie patstāvības, bet arī sniegs viņam iespēju atpūsties no mācībām.

Labi, ja bērns pēc skolas atguļas vai pat iemieg uz apmēram stundiņu. Pirmklasniekiem tas reizēm mēdz būt noderīgi pēc saspringtas dienas.

Reti, bet tomēr gadās, kad vecāki ļauj bērniem iziet uz ielas bez pieskatīšanas, un visbiežāk skolēni dodas ārā tieši vakarā, kopā ar vecākiem bērniem. Ja jūsu rajons ir drošs, bet bērns no teritorijas nemēdz pazust, un ir cilvēks, kas viņu pieskata, pastaiga pēc skolas sniedz labumu.

Lai mazulim nebūtu vientuļi, laiku pa laikam, atstājiet viņam nelielas dāvaniņas. Kādu kārumu, rotaļlietu, puzli, ko var paslēpt galda atvilktnē vai zem spilvena utt. Uzrakstiet dažus jaukus vārdus zīmītē, piestipriniet to pie ledusskapja. Bet spēļu konsoles, TV pulti gan vajadzētu noslēpt, tāpat arī datoram būtu jāuzliek parole, un tā būtu biežāk jāmaina. Ar iestāšanos skolā slodze uz bērna acīm pieaug vairākkārt, tāpēc laiks pie TV un datora ir stingri jāierobežo.

Pirmajā uzmetienā šķiet, ka 6-7 gadus vecs bērns ir pietiekoši liels, bet tas tā nav, ja runa ir par ikdienas dzīves ritmu. Viņš vēl ir par mazu, lai pats tiktu galā ar dažādām ārkārtas situācijām: pēkšņi nav elektrības, izcēlies ugunsgrēks utt. Laikus visu bērnam apstāstiet, lai viņš zinātu, kur vērsties pēc palīdzības, uz kādu telefona numuru jāzvana, kas jādara ekstremālās situācijās. Aptieciņai ar minimālās nepieciešamības lietām jāatrodas bērnam zināmā vietā. Tajā jābūt marlei, vatei, plāksteriem, briljantzaļajam šķīdumam, ūdeņraža pārskābei. Viņam jāiemāca nepieciešamības gadījumā lietot šos līdzekļus. Bet pat nekaitīgākās tabletes, ziedes tur nedrīkst atrasties.

Protams, sākumā jūs uztrauksieties, pārdzīvosiet par to, kā bērns tiek galā, vai viss ar viņu ir kārtībā. Un noteikti zvanīsiet viņam bieži (ai, cik labi, ka ir mobilie telefoni!), un varbūt pat izvietosiet videonovērošanu mājā, lai laiku pa laikam on-line režīmā pieskatītu bērnu.

Daži vecāki cenšas pat izņemt atvaļinājumus darba vietā tieši sākoties jaunajam mācību gadam. Tas ir visai prātīgi, jo mazulis patstāvīgs iemācās kļūt pakāpeniski, bet jūs pierodat pie domas par viņa patstāvību.

Māmiņu Klubs