Kā uzlabot bērna rokrakstu? 10 ieteikumi

Kā uzlabot bērna rokrakstu? 10 ieteikumi

18. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slikts rokraksts var sagādāt daudz galvassāpju. To noteikti zina ikviens vecāks, kura bērns jau kļuvis par pirmklasnieku. Bērnam uztraukumi par to, ka skolotājs nepārtraukti visus burtiņus pārlabo, liek “mīnusiņus”, tādējādi radot nepatiktu pret rakstīšanu, savukārt vecākiem – uztraukumi, kā situāciju labot?

Vecāki, protams, cenšas darīt visu iespējamo, lai iemācītu bērnam pareizi rakstīt, kā to pieprasa priekšraksti, jo pastāvīgie skolotāja komentāri un aizrādījumi bērnā rada tikai mazvērtības kompleksus. Tomēr atceries – sākotnēji jāatrod iemesli, kāpēc rokraksts ir tāds, kāds ir.

Iemesli, kāpēc bērnam ir neglīts rokraksts

Daudzi uzskata, ka neglīta rokraksta iemesls ir tikai un vienīgi slinkums, taču tā nav. Protams, daļai bērnu patiešām pietrūkst pacietības un neatlaidības, vēl jo vairāk, ja viņi uzreiz neredz gaidīto rezultātu. Lai uzlabotu bērna rokrakstu, iesākumā jāatrod problēmas cēloņi.

  • Vāji attīstīts roku kustīgums. Noteikti esi daudz dzirdējusi par sīko motoriku – cik svarīgi to attīstīt jau no mazām dienām, cik svarīgi bērnam ļaut darboties ar smalkiem darbiņiem. Lūk, rokraksta veidošanā sīkajai motorikai ir ļoti liela nozīme. Aplikāciju veidošana, darbošanās ar plastilīnu, rotaļāšanās ar LEGO konstruktoriem – tas viss veicina sīkās motorikas attīstību. Tāpēc pievērsiet tai uzmanību un cenšaties to attīstīt ar rotaļāšanās palīdzību.
  • Problēmas ar telpisko uztveri. Bērna smadzenes var neuztvert priekšmetu lielumu, formu, atrašanās vietu telpā. Šī iemesla dēļ bērnam var būt grūtāk rakstīt burtus, jo viņš neizjūt, cik augstu un platu vilkt burtiņu “l”, cik lielam jābūt burtiņa “d” vēderiņam utt.
  • Bērns nepareizi sēž. Ja bērns sēž neērtā pozā, nepareizi sakārtojis ķermeni, rokas kājas, tad nav nekas pārsteidzošs, ka arī rokraksts veidojas paviršs.
  • Disgrāfija – šo problēmu konstatēt var tikai speciālists. Disgrāfijas gadījumā bērnam tiek traucēta rakstīšana pēc fonētiskā principa, kas nozīmē, ka viņam rodas specifiskas rakstības kļūdas.

Kā uzlabot rokrakstu?

  • Pārliecinies, ka bērnam ir pareizi iekārtota darba vieta un viņam pie galda ir patiešām ērti strādāt. Ir bezcerīgi censties sagaidīt skaistu rokrakstu, ja bērnam jāsēž pie slikti apgaismota virtuves galda vai arī sakumpušam pie viesistabas žurnālgaldiņa.
  • Stāsti bērnam, kā pareizāk un skaistāk uzrakstīt katru burtiņu, taču nepārslogo viņu. Tā vietā piedāvā dažādus interesantus uzdevumus, kuros jāpārvelk līnijas, jāzīmē attēli.
  • Nodarbojaties ar bērnu regulāri nevis tad, kad par to atceraties. Pietiek ar 15-20 minūtēm dienā, lai soli pa solītim uzlabotu rokrakstu.
  • Īpašu vērību pievērsiet cipariem un burtiem, kuri bērnam rada vislielākās problēmas.
  • Trenējiet sīko motoriku – spēlējiet spēles ar pupiņu šķirošanu, celiet LEGO mājas, darbojaties ar aplikācijām.
  • Nerāj bērnu par viņa rokrakstu un neveiklajiem burtiem. Tā izsauksi no viņa puses pretēju reakciju – viņš negribēs vairs ne censties, ne apmeklēt rakstīšanas nodarbības.
  • Mācoties rakstīt, izmantojiet zīmuli, lai varētu izlabot radušās kļūdas. 
  • Izmanto grāmatnīcās nopērkamās treniņu burtnīcas, kurās ir sarakstīti burtiņi un dažādi elementi, kas bērnam jāpārvelk. Daudzās no tām katrā lappusē ir iespēja arī bērna darbiņu novērtēt ar smaidiņu – priecīgs smaidiņš noteikti iedvesmos censties vēl vairāk.
  • Pavisam maza nianse, par kuru varbūt pat neaizdomātos – raugies, lai bērna burtnīcas būtu apvākotas ar plastmasas vāciņiem. Tie palīdz ne tikai saglabāt burtnīcu uzskatu, bet arī novērš to slīdēšanu pa galdu rakstīšanas laikā.
  • Pārliecinies, ka bērns pareizi tur roku!