Atbildes uz 7 svarīgākajiem jautājumiem par masku nēsāšanu bērniem

Atbildes uz 7 svarīgākajiem jautājumiem par masku nēsāšanu bērniem

08. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums par masku lietošanu bērniem sabiedrībā izsaucis plašas diskusijas, tāpēc Māmiņu Klubs apkopojis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atbildes uz vecāku biežāk uzdotajiem jautājumiem par masku lietošanu bērniem. 

Vai bērniem vajag nēsāt maskas?

PVO izveidotā starptautiskā ekspertu grupa, kas izvērtējusi Covid-19 izplatīšanos bērnu vidū, rekomendē bērniem līdz 5 gadu vecumam maskas nenēsāt, savukārt , saskaņā ar PVO un UNICEF datiem par masku nēsāšanu bērniem vecumā no 6 līdz 11 gadu vecumam, jāņem vērā šādi kritēriji:

  • Infekcijas izplatība teritorijā;
  • Vai bērns spēj pareizi lietot masku;
  • Masku pieejamība un iespēja to nomainīt;
  • Pieaugušo klātbūtne, lai bērnam dotu padomu un uzraudzītu, vai maska tiek uzlikta, noņemta, kā arī pareizi valkāta.

Maskas valkāšanas iespējamās sekas uz bērna mācīšanos jāizvērtē kopā ar pedagogiem. Uz masku valkāšanu bērniem vecumā no 12 gadu vecuma attiecas tie paši nosacījumi, kas uz pieaugušajiem.

Kādās situācijās arī bērniem līdz 5 gadu vecumam jānēsā maskas?

PVO norāda, ka parasti bērniem vecumā līdz 5 gadiem nevajadzētu valkāt maskas. Šāds ieteikums pamatots ar drošības apsvērumiem un bērnu spēju ievērot pareizus maskas nēsāšanas noteikumus. Prasību masku valkāšanai bērniem no 5 gadu vecuma var noteikt, pamatojoties uz konkrētām situācijām un atsevišķu iestāžu darba specifiku, piemēram, ja bērns atrodas tiešā kontaktā ar saslimušo. Šādos apstākļos bērnam maska jāvalkā tiešā vecāku vai citu aprūpētāju uzraudzībā.

Vai bērniem ar attīstības traucējumiem vajadzētu valkāt maskas?

Masku lietošana jebkura vecuma bērniem ar attīstības traucējumiem, invaliditāti vai citiem veselības traucējumiem, pēc PVO norādītā, nedrīkst būt obligāta, un to var praktizēt pamatojoties uz bērna vecāku vai aizbildņa, vai veselības aprūpes speciālista individuāli veiktu apstākļu izvērtējumu. PVO norāda, ka nedrīkstētu būt obligāta prasība valkāt maskas bērniem, kuriem ir smagi kognitīvie traucējumi vai elpošanas ceļu slimības.

Kādas maskas ir piemērotas bērniem?

PVO norāda, ka veseliem bērniem piemērotas ir auduma maskas vai vienreizlietojamas nemedicīniskas maskas. Tās ļauj kontrolēt infekcijas avotu, t.i., novērst vīrusa pārnešanu no inficēta bērna, kurš nezina par inficēšanos, apkārtējiem cilvēkiem. Pieaugušajam ir jāpārliecinās, ka maska ir bērnam piemērota izmēra un pareizi nosedz degunu, muti un zodu. 

Bērniem ar veselības problēmām, piemēram, cistisko fibrozi, vēzi jālieto medicīniskās maskas. Medicīniskās maskas ieteicams lietot ikvienam, kurš ietilpst augsta riska saslimstības grupās.

Kā bērnam jāvalkā maska?

Bērniem masku lietošanā jāievēro tie paši principi, kas pieaugušajiem. Tas nozīmē, ka pirms maskas uzlikšanas ir svarīgi rokas nomazgāt vai dezinficēt. Jāpārliecinās, ka maska ir pareizā izmēra un tā nosedz muti, degunu un zodu. 

Būtiski bērnam iemācīt, kā pareizi maska jānēsā, - nedrīkst aiztikt tās priekšpusi, novilkt uz zoda, tā jāuzglabā maisiņā un ar masku nedrīkst dalīties ar citiem.

Vai bērnam maska jānēsā arī fizisko aktivitāšu laikā?

Bērnam nevajadzētu valkāt masku sporta vai citu fizisko aktivitāšu laikā, piemēram, skrienot, lecot. Tāpēc, organizējot aktivitātes un bērnu brīvā laika atpūtu, jāievēro visi epidemioloģiskie noteikumi, ievērojot distancēšanos, ierobežojot bērnu skaitu, nodrošinot piekļuvi roku dezinfekcijas līdzekļiem. 

Vai bērns maskas vietā var lietot sejas aizsargu?

PVO speciālisti norāda, ka daļa bērnu, iespējams, invaliditātes vai citu veselības problēmu dēļ nevar valkāt masku, tāpat arī pastāv īpašas situācijas, piemēram, logopēda nodarbības, kurās speciālistam ir svarīgi redzēt bērna mutes kustību. Šādos gadījumos sejas aizsargus var uzskatīt par alternatīvu maskām, taču jāatceras, ka tie nenodrošina līdzvērtīgu aizsardzību kā maskas.

Ja tiek pieņemts lēmums izmantot sejas aizsargu, tam jāaptver visa seja, sejas sāni un jāsniedzas līdz zodam.

 

Informācija sagatavota balstoties uz PVO publiskotajiem ieteikumiem