7 svarīgi padomi, kas jāņem vērā topošo pirmklasnieku vecākiem

7 svarīgi padomi, kas jāņem vērā topošo pirmklasnieku vecākiem

09. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā klase katram bērnam ir ļoti svarīgs dzīves posms, tāpēc vecāku palīdzība un atbalsts vajadzīgs vairāk nekā jebkad iepriekš. Ņemot vērā, ka skola vairs nav aiz kalniem un topošie pirmklasnieki jau satraukti skaita dienas līdz 1. septembrim, mēs apkopojām septiņus ieteikumus, kurus vajadzētu ņemt vērā topošo pirmklasnieku vecākiem.

Adaptācijas periods skolā katram bērnam ir individuāls – kamēr vienam bērnam tas būs vien mēnesis, otram – vairāki mēneši vai pat viss pirmais mācību pusgads. Tas tāpēc, ka vēl pavisam nesen bērns bezrūpīgi rotaļājās bērnudārza grupiņā, bet nu uz viņa pleciem jau gulst liela atbildība, tāpēc vecākiem jābūt tam drošajam plecam, kas sniedz atbalstu, palīdzību un uzklausa.

Nepārslogo savu bērnu. Nav vajadzības kopš septembra aptvert iespējami vairāk pulciņus, sporta treniņus, jo bērnam tā visa būs par daudz. Protams, ja tavs mazais skolēns jau iepriekš apmeklējis dažādas nodarbības, tās skolas dēļ nevajadzētu pamest, taču tavs uzdevums ir sekot līdzi bērna slodzei, lai tā nebūtu pārāk liela un bērns – pārguris. 

Starp mācībām atvēliet laiku arī atpūtai. Atceries, ka mazs bērns nespēj noturēt uzmanību vienam uzdevumam stundu no vietas, tāpēc ir ļoti svarīgi bērnu nepārslogot un ļaut, veicot mājas darbus, ik pa brīdim atvilkt elpu. Mazs triks – sadaliet mājas darbus tā, lai pēc kārtas nebūtu jāveic vairāki līdzīgi uzdevumi.

Organizējiet režīmu. Ja vēl neesat sākuši to darīt, tad ir pēdējais laiks pakāpeniski pārorganizēt bērna dienas režīmu, lai līdz skolas sākumam viņš būtu pieradis savlaicīgi doties gulēt, no rīta – celties. Pie šī režīma ieteicams pieturēties arī nedēļas nogalēs, lai bērnam būtu vieglāk pierast pie ikdienas rutīnas, un viņa bioloģiskais pulkstenis vieglāk pielāgotos jaunajiem apstākļiem.

Modini pakāpeniski. Lai diena iesāktos uz priecīgas nots, nepakļauj bērnu stresam, modinot viņu no rīta haotiski un pēkšņi, noraujot segu un ieslēdzot spilgtu apgaismojumu. Modini bērni pakāpeniski, ļaujot pamosties vienmērīgi nevis tikt strauji izrauts no gultas.

Neignorē bērna stāstīto. Jaunajā dzīvē bērnam būs daudz emociju, ar kurām viņš gribēs dalīties ar saviem vecākiem. Tāpēc neignorē bērna stāstīto, pat ja tev šķiet, ka stāsts ir maznozīmīgs. Ja bērns to tev stāsta, tātad, tas viņam ir svarīgi. Neignorē bērna vēlmi dalīties ar piedzīvoto, necenties visas sarunas pārvirzīt tikai uz jautājumiem par mācībām, jo bez apgūtajām zināšanām skolā ir arī saskarsme ar citiem bērniem, personālu.

Nekritizē skolotāju. Lai bērnam veidotos cieņa un uzticēšanās savam skolotājam, nekritizē viņu bērna priekšā, jo bērns visu dzird un saprot. Tā vietā, ja šķiet, ka skolotājs pret bērnu neizturas godīgi, risini šo jautājumu, sazinoties ar pašu skolotāju.

Uzņemies atbildību. Ir vecāki, kuri uzskata, ka bērnu skološana ir tikai skolas un skolotāja atbildība, taču tā nebūt nav. Protams, lielu daļu zināšanu bērns saņems tieši skolā, taču vecākiem jābūt tiem, kuri sniedz atbalstu pildot mājas darbus, gatavojoties stundām, izskaidrojot bērnam viņam neskaidros jautājumus. Svarīgi, lai vecāki saglabātu mieru, nevis mājas darbu pildīšanas laikā paaugstinātu balsi, ja bērnam kaut kas nepadodas vai arī viņš kaut ko nesaprot.