Psiholoģe Diāna Zande: Ir jāspēj atzīt, ka visas prioritātes nevar būt vienā līmenī

20. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izdegšanu visbiežāk piedzīvo mammas, kuras ir perfekcionistes, cenšoties vienmēr visu izdarīt uz 110%, taču, kā norāda Māmiņu Kluba Vecāku skolas psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande, šajā krīzes laikā ir jāspēj atzīt, ka visas prioritātes nevar būt vienā līmenī.

Viņasprāt, pašreizējā situācijā neatšķiramies no pārējās pasaules vai citām krīzēm, kurās cilvēki iesākumā piedzīvo šoku, kas ir pavisam normāla stadija ikvienā krīzē, aiz kura seko noliegums, cenšoties sev iegalvot, ka nav tik traki vai arī tas uz mums neattiecas, pēc tā seko kaulēšanās stadija, bet visbeidzot – nomāktības sajūta, jo saprotam, ka šajos apstākļos esam jau ilgāku laiku un gaisma tuneļa galā nav apsolīta. “Tad kļūstam nomākti, jo ikviens savās cerībās ir gatavojies, ka tūlīt būs labi. Kad saprotam, ka tas tik ātri tomēr nebūs un priekšā ir nenoteiktība, daudzi krīt depresīvākā noskaņojumā,” teic D. Zande, piezīmējot, ka to pastiprina arī lejupejošā ekonomiskā situācija, kas daudzus cilvēkus ietekmē ļoti tiešā veidā. 

Diāna Zande: “Daļa šo situāciju jau ir pieņēmusi kā neizbēgamu. Kā tādu, kuru nevaram ietekmēt sev vēlamā virzienā, un kurā varam ietekmēt tikai tās savas darbības, lai pēc iespējas sekmīgāk pielāgotos esošajai situācijai un to pēc iespējas nesāpīgāk pārdzīvotu.” 

Divu veidu cilvēki

Psiholoģe izdala divas cilvēku grupas, kuras esošajā situācijā reaģē un uzvedas ļoti atšķirīgi. Vieni ir cilvēki, kuri jau no pirmās dienas ir trača cēlāji. Šiem cilvēkiem ir tendence visas situācijas novērtēt ārkārtīgi radikāli un katru mazāko izmaiņu pielīdzināt katastrofai. Šiem cilvēkiem esošajā situācijā katastrofas izjūta varētu būt eskalējusies vēl vairāk. Otra grupa ir cilvēki, kuri ir spējīgi izvērtēt situācijas un izvērtēt, kur atrodamies, kas notiek, ko varam un ko, gluži pretēji, nevaram ietekmēt. Šie cilvēki labāk spēj pieņemt nestabilus apstākļus un ir daudz vairāk iejutušies pārmaiņās, dzīvojot saskaņā ar to, ko varam ietekmēt.

“Šis ir racionāli domājošo reālistu laiks. Es ļoti iestājos par optimismu un cerību, bet tikai ar “pliku” optimismu situāciju nevar atrisināt, ir jāveic konkrētas darbības, lai mēs varētu izairēties no purva, kurā esam,” uzsver D. Zande.

Ir vajadzīgs dienas ritms

Krīze ir situācija, kuru nevaram vairs atrisināt ar līdzšinējiem paņēmieniem. Krīzes laikā zūd prognozes un vairs nezinām, kas būs tālāk, tāpēc cilvēki jūtas apjukuši un ir svarīgi cilvēkiem dot atbalstu un struktūru. “Cilvēkam, kuram ir pazudusi prognoze, ir svarīgi kaut ko iestrukturēt, jo tas ļauj apzināties, ka kaut ko tomēr kontrolēju,” saka Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja.

Viņa norāda, ka viena no pirmajām lietām, kuru varam kontrolēt, ir dienas ritms, jo tad varam zināt, ka vismaz dienai būs kāda paredzamība. Ritma ieviešana sekmē gan to, ka jūtamies drošāk, gan arī to, ka dienas laikā kaut ko arī padarām.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Perfekcionismam šobrīd nav īstais laiks

Šobrīd daudzi runā par izdegšanu, taču, kā uzsver Diāna Zande, izdegšana nav situācija, kad mamma vakarā nokrīt pie bērna gultas, nesaprotot ne rīta, ne vakara, savukārt no rīta viņa atkal ir atdzimusi kā fēnikss no pelniem. Izdegšana ir situācija, kad cilvēks spēj ļoti vāji funkcionēt, kļūst aizkaitināms, cinisks, nespēj koncentrēties, ir miega problēmas, var parādīties arī sāpes. Izdegšana ir sekas ilgstošam stresam un nenoteiktībai. 

“Ar izdegšanu visbiežāk sirgst mammas – perfekcionistes,” atgādina psiholoģe. Tas nozīmē, ka sev esam uzstādījuši tik augstu latiņu, kuru iespējams sasniegt vien pāri saviem spēkiem.  Kā piemēru viņa teic, ka izdegšana var sekot mammām perfecionistēm, kuras šajos apstākļos ļoti nopietni uztver kopābūšanu, izvirzot sev uzdevumu palīdzēt bērnam mācībās, spēlēties ar bērndārznieku, atrast laiku sarunām ar vīru, visam pa vidu pagūstot arī paveikt savus darba pienākumus. Diāna Zande: “Visticamāk, šīs sievietes pēc kāda brīža sabruks.”

Šī iemesla dēļ viņa atgādina, cik ļoti svarīga ir prioritāšu sakārtošana gan krīzes, gan arī miera apstākļos. D. Zande: “Ir jāspēj atzīt, ka visas prioritātes nevar būt vienā līmenī. Ir jāsanāk visiem uz sapulci, jo visu nevar izdarīt viens cilvēks.” Tāpēc viņa iesaka visiem ģimenes locekļiem sanākt uz sapulci un pārrunāt, kā dzīvosim šajā mēnesī vai nedēļā, pārrunājot, kas ir minimālais, kam jābūt izdarītam. “Lai aizaug māja ar ķērpjiem! Sakārtojam māju reizi dienā un pieņemam to, ka šobrīd mums ir krīzes miskaste! Izvārām lielu zupas katlu un ēdam zupu divas dienas,” speciāliste norāda, piebilstot, ka perfekcionistes noteikti teiks, ka bērnam katru dienu vajadzīgs svaigs ēdiens, taču ikviena normāla mamma piekritīs, ka pietiek ar zupas katlu uz divām dienām. 

“Kur vien varam, novienkāršojam lietas, un vienojamies ar partneri, ko mēs darām un par ko nekreņķējamies. Jārunā arī ar bērnu par to, ka šobrīd ir tas laiks, kad katram ir kaut kas, kas jāpacieš,” saka Diāna Zande, uzsverot, ka šobrīd varam bērnam iemācīt, ka dzīvē ir arī grūtāki brīži.

Viņasprāt, šobrīd ir tas laiks, kad varam iemācīties jaunu dzīvesveidu, izkāpjot no komforta zonas. Vienlaikus viņa teic, ka tas nebūt nenozīmē, ka pēc krīzes būsim citādi: “Mēs būsim tie paši, tikai nedaudz pamācījušies, nedaudz paaugušies.”

Psiholoģe Diāna Zande 21.aprīlī aicina uz ONLINE  lekciju un virtuālo sarunu vakaru "Kā mammai nesajukt prātā". Tevi sagaida:

  • Informatīvā daļa - par bailēm, nedrošību, nestabilitātes sajūtu!
  • Raižu un problēmu apzināšanās, iespējamo risinājumu meklēšana;
  • Rūpju un ietekmju zonu sadalījums dažādām ikdienišķām ģimenes un globālām problēmām;
  • Praktiski vingrinājumi un tehnikas, ko izmantot ikdienā, spriedzes mazināšanai, lai justos labāk;
  • Idejas, kā kontrolēt dažādas situācijas un neļauties panikai;
  • Atbalsta sistēmas loka izveides pasākumi;
  • Dalīšanās personīgā pieredzē ar citām mammām;
  • Atbildes uz visiem mammu jautājumiem!

PIESAKIES SARUNU VAKARAM ŠEIT->>>

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā