Mēnesis pēc krūtsbarošanas noslēguma – nav nedz svara, nedz enerģijas pieauguma

Mēnesis pēc krūtsbarošanas noslēguma – nav nedz svara, nedz enerģijas pieauguma

25. Aug 2018, 13:18 Ievas_mamma Ievas_mamma

Gluži nemanot paskrējis vesels mēnesis kopš dienas, kad abas ar vieglu sirdi pārtraucām mūsu krūtsbarošanas piedzīvojumus. Kas ir mainījies šai laikā?

Vislielākās un pasaulē labākās pārmaiņas ir meitiņas izgulētās naktis. Pēc gada un deviņiem mēnešiem, kuru laikā mēdzām celties vismaz divas, pat astoņas reizes naktī, pilnībā izgulēta nakts lika man silti apraudāties. Tā īsti pat negribēju ticēt, baidījos, ka tikai sakritība. Taču nē - mana Ieva noguļ visu nakti līdz pat modinātāja pirmajam signālam. Tagad pilnībā piekrītu viedoklim par to, ka zīdīšanas pārtraukšana var uzlabot mazuļa miega kvalitāti.

Pirms liktenīgā vakara bieži jutos nogurusi, ar septiņām miega stundām man teju nekad nebija gana, taču ticēju, ka tas ir grūtniecības, dzemdību un zīdīšanas laikā patērēto resursu dēļ. Domāju, ka, pārtraucot krūtsbarošanu, sajutīšu enerģijas pieplūdumu, jo visas uzturvielas paliks manī, taču pagaidām nekādas atšķirības nav. Varbūt jādod organismam vairāk laika.

Lielākais pārsteigums bija mans nemainīgais svars. Pirms grūtniecības svēru 64, pat 65 kg, uzreiz pēc dzemdībām biju šādā pašā svarā, zīdīšanas laikā tas nokritās līdz pat 59 kg. Lai gan tas mazliet lēkāja, 62 kg atzīmi nepārsniedzu nekad. Daudz nepriecājos, jo zināju, ka ierastais svars atgriezīsies – tā noticis ar neskaitāmām sievietēm. Izbaudīju to, ka varu ēst visu, kalorijas īsti neskaitīju un dzīvoju, gaidīdama dienu, kad vairs nebūs neviena, kas noēstu manas liekās kalorijas.

Pirmajās dienās pēc zīdīšanas beigām pat baidījos normāli ēst, jo nezināju, kas mani sagaida. Šī pusotra gada laikā mans apģērba izmērs mainījās no M uz S, es iemīlēju savu ķermeni vēl vairāk, negribēju, lai tas beidzas. Palēnām pārbaudīju organisma atbildes reakciju uz apēsto, ēdot līdzīgi, kā pirms tam, vienīgi izvairījos no liela uzkodu daudzuma, samazināju porciju izmēru un daudz biežāk atteicos no maltītes neilgi pirms naktsmiera (nelāgs ieradums).

Pašai šķita, ka svars nedaudz pieaudzis, taču svērties nevēlējos. Pārāk mīlu gatavot un baudīt labu ēdienu, lai mocītu sevi ar dažādām diētām un ierobežojumiem, tādēļ atmetu visām bailēm ar roku. Līdz kādu dienu ciemoties atbrauca mana ģimene. Māsa iepleta acis un iesaucās:” Tu vispār kaut ko ēd?”. Smejoties atbildēju, ka ēdu kā zirgs, tad viņa jau nopietnāk teica, ka es ļoti labi izskatoties.

Neilgi pēc viņu apciemojuma uzkāpu uz svariem, tie rādīja 59,9 kg – mēnesi pēc tam, kad pārtraucu zīdīt meitu. Neticami, taču jauniegūtais svars nekur nezūd.

Jāpiebilst, ka mani uztura paradumi kopš grūtniecības iestāšanās ir stipri mainījušies, īpaši piedomāju pie uztura pēcdzemdību periodā - iespējams, tas ir galvenais svara nemainības iemesls, jo šie labie uztura paradumi nezūd. Tāpat savu lomu varētu spēlēt ģenētika, jo mana mamma pēc dzemdībām ieguva slaidāku un vieglāku augumu, kurš tā arī nav zudis. Arī mans aktīvais dzīvesveids palīdz ķermeni uzturēt labā fiziskā stāvoklī.

Un kāds pārmaiņas skāra Tevi, beidzot zīdīt bērniņu?

lauvinja lauvinja 27. Aug 2018, 08:36

Par enerģiju, tās daudzums krasi nemainās mēneša laikā, jo organisms ir gana ilgi strādājis ar paaugstinātu slodzi un patērējis rezerves, vajag laiku, lai tas savestu sevi kārtībā.

Par svaru - man šķiet tam īsti nav korelācijas ar barošanas pārtraukšanu, ja vien krasi nemaini savu ēdienkarti. Lai gan atkal, mēnesis ir ļoti īss laiks, lai izdarītu secinājumus. Man šķiet, ka bieži vien svara pieaugms pārtraucot krūtsbarošanu ir saistīts, ne ar krūtsbarošanu, bet gan to, ka mainās dzīvesveids, bieži vien sieviete atgriežas darbā un bieži vien darbs ir sēdošs vai maz fiziski aktīvs.

zacc zacc 26. Aug 2018, 22:16

Es arī nejutu ne vairāk enerģijas, ne arī svars mainījās. Pat bērns turpināja naktī mosties 😃

Ievas_mamma Ievas_mamma 26. Aug 2018, 12:07

Mīļās, foršās mammas - paldies jums par atklātajiem pieredzes stāstiem! Prieks lasīt! 😀👍

Elionore Elionore 25. Aug 2018, 21:52

Tik ļoti Tev piekrītu par gulēšanu! Mēs pārtraucām savu zīdīšanas stāstu, kad meeitai bija 1,8. Momentā sāka normāli gulēt! Beet lai cik tas mazohistiski neizklausītos -- nenožēloju nevienu mirkli no šī laika 😀 Jāsaka, ka viņa arī kļuvusi ievērojami patstāvīgāka. Par potenciālo svara pieaugumu pat neaizdomājos. Tā mēdz notikt? Šķiet, ka nekas nav nācis klāt. Ja stabili gadu svars svārstās 55 - 57 kg robežās, atkarībā no cikla posma. Jāsaka gan, ka svars arī apmēram pirms gada pārstāja kristies, kad meita arvien vairāk pārgāja uz "īsto" ēdienu un piens palika tik cik nedaudz padzerties. Tad arī beidzās tā vilka apetīte, negribējās vairs ēst tik daudz, kā zīdīšanas sākumā - biju gatava ēst visu un visu laiku 😃 Nenoliegšu, ka jūtos lieliski - šobrīd savu ķermeni ne ar vienu nedalu, esmu tikai sava 😀 Esmu šajā periodā arī nobaudījusi kādu glāzi vīna. Nav tā, ka mežonīgi tas pietrūka, bet karstā vasaras vakarā ļoti patīkami. 🌷

Mar_Mar Mar_Mar 25. Aug 2018, 16:50

Par svaru varu piekrist, man pašai - 2 kg ir nekā pirms grūtniecības, bet arī tad labi jutos ar saviem 62. Bet esmu priecīga savā S izmērā atpakaļ būt un mana pārliecība tomēr ir, ka tas dēļ zīdīšanas, lai gan S man arī bija grūtniecības laikā.
Jāsaka, ka vecums arī ietekmē, jo jaunāka, jo dzirdēts, ka nav tā jānopūlas, lai atgūtu iepriekšējo formu.
Savu mazo beidzu zīdīt 1.1 g. vecumā un arī jutu atšķirību gulēšanā, protams, ir, ka slikti gulēts ar līdz šim vai tagad, bet tas dēļ zobiņiem, bet ne tik slikti, kā agrāk, kad pieniņu gribēja pat vairākas reizes naktī.

mamma88 mamma88 25. Aug 2018, 15:42

Es tiesi tad beidzot notieveju. Pec 1 bernina man skiet druscin mulkigi par to formu tik loti iespringt, it seviski jaunam sievietem,jo visas vairak vai mazak izskatas labi(ja nu vienigi kadai ir baigas strijas vai diastaze,bet ari ta nav tragedija). Pec vairakiem un lielaka vecuma atgur formu-tas gan ir izaicinajums. Nemitiga sekosana lidz apestajam,aktivitates un vispar daudz problematiskaka ikdienas menedzesna.