Toksiskie vecāki. Kā atpazīt?

Toksiskie vecāki. Kā atpazīt?

21. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Toksiskas attiecības ģimenē ietekmē visu bērna turpmāko dzīvi. Kas ir toksiski vecāki? Kā rīkoties, ja šādas attiecības bojā tavu dzīvi un kā pašiem nekļūt toksiskiem pret savu bērnu?

Lielākā daļa problēmu, ar kurām cilvēks saskaras pieaugušo dzīvē, seko viņam līdzi no bērnības, kad vecākiem uz bērnu ir ļoti liela ietekme. Kā atpazīt toksiskus vecākus?

Ir lieliski, ja bērnam ar vecākiem ir draudzīgas attiecības, kā rezultātā bērns var dalīties, uzticēties saviem vecākiem. Tomēr var būt gadījumi, kad vecāki bērnā izraisa emocionālu nestabilitāti, stresu un pat garīgas ciešanas. Šādā ģimenē bērns jūtas neērti, ir nemierīgs un nelaimīgs. Šādas attiecības var saukt par neveselīgām, bet vecākus – par toksiskiem. Kādas īpašības liecina par vecāku toksiskumu?

Pārmērīga koncentrēšanās uz sevi

Šādiem vecākiem rūp tikai sava personība, tāpēc savas vajadzības un vēlmes vecāki vienmēr izvirza augstāk, un ikdienā šķiet, ka vecāki atrodas ļoti tālu no saviem bērniem. Katra saruna tiek virzīta tikai uz vecāku problēmām, vajadzībām un dzīvi. Vienlaikus šādi vecāki vienmēr cenšas uzsvērt, ka bērniem ir jājūt līdzi vecākiem, jāatbalsta, jāpalīdz, pat ja pats bērns šajā laikā jūtas slikti un viņam nepieciešams atbalsts.

Attiecību nestabilitāte

Attiecības ar toksiskiem vecākiem ir gluži kā šūpoles – te siltas sarunas, te vēsums, dažkārt pat nesaprotama agresija, tāpēc komunikācija kļūst apgrūtinoša. Šādas attiecības izsit no ikdienas ritma un liek izvairīties no vecākiem, jo nekad nezini, ko no viņiem sagaidīt.

Bērni viņiem neinteresē

Šādi vecāki nekad nejautā par to, kā jūtas bērns, tāpēc viņiem nav ne jausmas, kas notiek bērna dzīvē.

Sajūta, ka tu kļūsti par vecāku

Šādās attiecībās reizēm piezogas sajūta, ka esat apmainījušies ar lomām, neatkarīgi no tava vecuma. Tu rūpējies par saviem vecākiem, vienmēr interesējies par viņa gaitām. Vecāki pieprasa mūžīgu uzmanību un rūpes, kamēr tava paša dzīve paliek otrajā plānā.

Tu nevari uz vecākiem paļauties

Toksiski vecāki, visticamāk, neatbalstīs tevi grūtā brīdī un nebūs blakus, kad tas visvairāk nepieciešams. Šādās reizēs par lielāku atbalstu nekā vecāki kļūst tavi tuvākie draugi.

Cietēja loma

Tu regulāri no vecākiem dzirdi sūdzības, viņiem regulāri nepieciešams atbalsts. Ja tavi plāni nesakrīt ar vecāku ieplānoto, tiek pieprasīts, lai tu pilnībā mainītu savus plānus un pieskaņotos viņu vajadzībām.

Rada vainas sajūtu

Šādi vecāki vienmēr tev radīs vainas sajūtu – par to, ka aizmirsi piezvanīt, nevelti viņiem pietiekami daudz laika u.tml. Toksiski vecāki pie jebkuras iespējas centīsies atgādināt, ka esi parādā par bērnībā veltīto laiku, par to, ka vecākiem tevis audzināšanas laikā no kaut kā bijis jāatsakās. 

Atvainošanos nesagaidīt

Pat ja vecāki būs pie kaut kā vainīgi, viņi tev nekad nelūgs piedošanu. Pat ja tas notiks, atvainošanās nebūs no sirds. Šādi vecāki domā tikai par sevi. Ja vecāki tevi ir aizvainojuši vai sāpinājuši, vari negaidīt atvainošanos, jo no cilvēkiem nevar prasīt to, ko viņi nespēj dot.