Ieva Brante: Vardarbībai nav ne nacionalitātes, ne dzimuma!

Ieva Brante: Vardarbībai nav ne nacionalitātes, ne dzimuma!

03. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Juriste Ieva Brante runā atklāti un nebaidās būt neērta. Dzīvē izgājusi cauri arī ne tiem vieglākajiem brīžiem, Māmiņu Kluba Labdarības fonda un STV Pirmā organizētās labdarības kampaņas “Atbalsta grozs” ietvaros viņa ir gatava atbalstīt arī citas sievietes, kuras vēlas sākt jaunu dzīvi.

Ieva kļuva par māmiņu vēl būdama nepilngadīga, un arī viņas meita kļuva par mammu vēl mācīdamās skolā. “Smējāmies, ka tas mums ir ģenētiski,” ar smaidu sejā saka Ieva, piebilstot, ka gadu skaitlim pasē nav nekādas saistības ar atbildību, gluži tāpat kā prātam un gudrībai nav nekā kopīga ar vecumu. “Tāpēc mums būtu jāizkāpj ārā no tām kurpēm, kas saka, ka “vecs” nozīmē “gudrs”, ka jaunā māmiņa ir muļķe, jo daža laba jaunā māmiņa var labi oponēt dažai pieaugušai sievietei, kurai ir citādāks dzīves ceļš,” uzsver Ieva. Viņa uzskata, ka bieži vien vēlamies dzemdēt bērnu tad, kad no mums to gaida sabiedrības pieņemtie stereotipi, kas nosaka, ka tad, ja sievietei ir 30 gadu un viņa vēl nav precējusies un nav bērnu, ar viņu kaut kas nav kārtībā, gluži kā tad, ja sieviete grasās dzemdēt 40 gadu vecumā. “Mēs kalpojam sabiedrības nevis savām interesēm,” ir pārliecināta juriste Ieva Brante.

Viņa uzskata, ka vienā dienā nav iespējams izmainīt savu dzīvi, taču vienas dienas laikā var nonākt līdz tādam līmenim, kad notiek domāšanas un apziņas maiņa, kas var izmainīt turpmāko dzīvi. 

Palīdzēt sievietēm, kuras vēlas sākt dzīvi no jauna

Ieva Brante ir viena no sabiedrībā zināmām personībām, kura iesaistījusies Māmiņu Kluba Labdarības Fonda un “STV Pirmā!” labdarības programmā sievietēm krīzes situācijās “Atbalsta grozs”, un tas nav nejauši. “Es savās pirmajās attiecībās cietu no vardarbības, man ļoti pietrūka sajūtas, ka neesmu viena,” atklāta ir viņa, sakot, ka sievietes kaunas no tā, ka kļuvušas par vardarbības upuriem.

Ieva Brante uzsver, ka sabiedrībā vardarbība aizvien tiek attaisnota, vainojot sievieti tajā, ka viņa to it kā izprovocējusi. “Ļoti daudz kas ir atkarīgs no sabiedrības, un kādam tas ir jāpasaka skaļi. Kad sāc par to [vardarbību] runāt, saproti, ka neesi viens,” saka Ieva, norādot, ka viņai šajā dzīves posmā paveicās, jo blakus atradās draudzene, kas deva pajumti. Ieva Brante: “Es gāju tam cauri, 15 reizes aizejot un 15 reizes atnākot atpakaļ. Es esmu izgājusi to apli, izgājusi visas tās sajūtas.”

Vaicājot, kas viņai lika atgriezties vardarbīgajās attiecībās, Ieva saka, ka ikviena sieviete sapņo par savu skaisto dienu – kāzām, par gādīgu vīru, bet, kad saņem smago realitātes devu, sāc domāt, ka tie ir māņi, un tas notiek tikai īslaicīgi. “Sabiedrībā jau par to nerunā! Grāmatās viss ir skaisti, neviens jau nestāsta, ka var būt situācija, kad vīrs pārnāk mājās un lido kā tējkanna pret sienu. Mamma jau nepastāsta, ka vīrietis var nevis glāstīt, bet sist un spert! Kad ar to saskaries, domā, ka tas ir normāli, jo neviens jau par to nerunā, tātad, iespējams, tā ir visiem,” saka Ieva. Viņasprāt, tieši iepriekšminētais, kā arī kauns un finanšu faktors ir iemesli, kāpēc sieviete neiet projām no vardarbīgām attiecībām. “Tāpēc mīlestība pret sevi ir ļoti svarīga,” turpina Ieva Brante, iedrošinot un norādot, ka stāsts nav tikai par māmiņām, jo arī tēvi mēdz iekrist tādos slazdos. Ieva Brante: “Vardarbībai nav ne nacionalitātes, ne dzimuma!”

Ieva Brante teic, ka labprāt palīdzēs sievietēm, kuras vēlas sākt dzīvi no jauna. “Darīt vajadzēs pašai, bet es teikšu, kur, ko, kad un kādā secībā. Man ļoti patīk dot mājas darbus. Es būšu palīdzīgā roka, atbalsts, padomdevējs, atbalstītājs, tomēr darīt savu dzīvi būs jādara pašai,” saka viņa.

Viņasprāt, būtu muļķīgi pagriezt muguru un teikt, ka jātiek galā pašam. “Ja varam apvienot spēkus un noziedot kādam cilvēkam operācijai, ja varam apvienot spēkus un iztīrīt kādam māju, lai bērni var atgriezties pie mātes, ja varam apvienot spēkus un palīdzēt kādai sievietei sākt dzīvi jaunā kvalitātē, tad kāpēc to nedarīt,” uzskata Ieva, sakot, ka dzīvē ir jāprot redzēt tālāk par to, kas notiek deguna priekšā.

SKATIES VISU SARUNU ŠEIT

Kā darbojas “Atbalsta grozs” sievietēm?  

  • Ja Tu vai kāda Tev tuva sieviete šobrīd piedzīvo krīzes situāciju, sazinies ar Fondu - fonds@maminuklubs.lv
  • Speciālisti izvērtēs situāciju un piesaistīs komandu, lai palīdzētu rast risinājumu!
  •  “Atbalsta Grozā” ir vismaz 5 dažādu krīzes risināšanas atbalsta speciālistu bezmaksas konsultācijas un citi palīdzības veidi, vienai personai sniedzot konsultāciju paketi vismaz 250 eiro apmērā.

Atbalsta Grozs ir labdarības kampaņa, tāpēc aicinām atbalstīt sievietes krīzes situācijās, ziedojot uz “Māmiņu Kluba” Labdarības Fonda ziedojumu tālruni - 90067000 (maksa par 1 zvanu -1,42 EUR).  Kampaņa ilgs visu 2021.gadu Programmas mērķis ir izveidot ilgtermiņa atbalsta iespējas sievietēm dažādās krīzes situācijās.

fonds@maminuklubs.lv