Zemeņu laiks klāt! 5 gardu zemeņu ēdienu receptes tavam galdam

Zemeņu laiks klāt! 5 gardu zemeņu ēdienu receptes tavam galdam

01. Jul 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saulainas vasaras laiks līdzi atnesis bagātīgu zemeņu ražu. Tver katru iespēju mieloties ar šīm vitamīnu bumbām svaigā veidā, bet, ja šķiet, ka zemeņu ēsts jau par daudz, pagatavo no šīm gardajām ogām kādu našķi.

Protams, ir ideāli ēst svaigas zemenes, taču, tā kā tās nevar uzglabāt ilgi, sārtvaidzes vari iekļaut arī kādā no saldēdieniem. 

Zemeņu smūtijs

  • 1,5 glāze zemeņu;
  • ½ gatava banāna;
  • ½ glāzes grieķu jogurta bez piedevām;
  • ½ glāzes apelsīnu sulas.

Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sakuļ līdz viendabīgai masai. Gatavam smūtijam vari pievienot linsēklas, čia sēklas vai sasmalcinātus riekstus.

Zemeņu sorberts

  • 400g zemeņu;
  • 100g cukura;
  • ½ krūzes ūdens;
  • ½ citrona.

Lej katliņā ūdeni un pievieno tam cukuru. Karsē to uz lēnas uguns, līdz cukurs ir izšķīdis. Atdzesētu sīrupu lej blenderī un pievieno zemenes, citrona sulu. Visu sablenderē līdz viendabīgai masai. Iegūto masu izklāj uz veidnes un uz 2 stundām ievieto to saldētavā. Pēc divām stundām izņem to no saldētavas, ar dakšiņas palīdzību sorberta masu uzirdini un atkal liec saldētavā. Atkārto 2 – 3 reizes, kamēr esi ieguvusi sorberta tekstūru.

Ātrais zemeņu pīrāgs

  • 500g zemeņu;
  • 140g miltu;
  • ½ tējkarote cepamā pulvera;
  • 1 glāze cukura;
  • 1 ola;
  • 50g sviesta.

Sajauc miltus ar cepamo pulveri, pievieno cukuru un olu. Zemenes nomazgā, pārgriez uz pusēm un izkārto ietaukotā cepamtraukā. Zemenes pārkaisa ar mannu. Virs ogām lej iepriekš sagatavoto mīklu, un virs tās liek gabaliņos sagrieztu sviestu. Cep 180 grādos līdz mīkla kļuvusi zeltaina.

Zemeņu un mocarellas salāti

  • Rukola;
  • Zemenes;
  • Avokado;
  • Mocarella.

Mērcei:

  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 ēdamkarote balzamiko etiķa;
  • 1 tējkarote medus.

Sajauc olīveļļu ar balzamiko etiķi, medu un kārtīgi sakul. Salātu bļodā liec nomazgātu rukolu, sagrieztas zemenes, avokado un mocarellas sieru, pārlej ar iepriekš sagatavoto mērci. 

Panna cotta ar zemeņu mērci

  • 200g zemeņu;
  • 200ml saldā krējuma;
  • 10g želatīna;
  • 100g cukura;
  • ½ glāzes ūdens;
  • 2 ēdamkarotes cukura zemeņu mērcei.

Karstā ūdenī izkausē želatīnu. Sajauc saldo krējumu ar cukuru un karsē uz lēnas uguns, laiku pa laikam maisot, lai cukurs izšķīst. Karstajam krējumam pievieno sagatavoto želatīnu un labi izmaisa. Iegūto masu lej formās un uz nakti notur ledusskapī. Pasniedz ar mērci, kas iegūta sablenderējot zemenes ar cukuru.