Ar drosmīgu fotosesiju sabiedrībā zināmas personības piesaka labdarības programmu sievietēm krīzes situācijās “Atbalsta grozs”

30. Apr 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bailes no nākotnes, neticība saviem spēkiem, bezspēks, depresija – ne velti saka, ka tieši sievietes pandēmijas krīzi iznes uz saviem pleciem un šobrīd piedzīvo ļoti smagus brīžus, sastopoties gan ar izdegšana, zaudētu darbu, ienākumiem, gan nespēju tikt galā ar visiem pienākumiem. Ar devīzi Tu neesi viena grūtībās” Māmiņu Kluba Labdarības Fonds un televīzija sievietēm STV Pirmā!”, iesaistoties arī sabiedrībā zināmām personībām – Samantai Tīnai, Rūtai Dvinskai, Sandai Dejus, Katrīnei Saulietei, Elīnai Fīrmanei, Ievai Brantei un Dagmārai Legantei, izveidojuši labdarības programmu sievietēm krīzes situācijās - Atbalsta grozs.” Tā nodrošinās bezmaksas konsultācijas sievietēm dažādās krīzes situācijās un sniegs kā sociālo, tā psiholoģisko un juridisko palīdzību.

Piesakot programmu, sabiedrībā zināmas sievietes ļāvušās drosmīgai fotosesijai, vizuāli atveidojot grūtībās un krīzes situācijās nonākušo sieviešu sajūtas un mudinot meklēt atbalstu, reizē arī atgādinot – “ kopā mēs varam!” Fotogrāfijās slavenības redzamas uz tumša fona, ar aizsietām acīm, rokām vai muti, simbolizējot neziņu, bailes un šaubas, kas labi pazīstamas ikvienai, kura reiz gājusi cauri kādai krīzes situācijai. “Meklēt palīdzību nav vājuma pazīme, tas ir spēks cīnīties par savu laimi. “Atbalsta grozs” nav tikai par krīzi, tas ir par gaismu tuneļa galā. Kopā mēs esam liels spēks, un palīdzība ir iespējama!” saka “Māmiņu Kluba” TV raidījuma vadītāja un kampaņas vēstnese Rūta Dvinska.

Samanta Tīna, Latvijas pārstāve Eirovīzijā, fotosesijā attēlota ar aizsietu muti, simbolizējot klusēšanu, kuru nereti izvēlas sievietes brīžos, kad vajadzētu skaļi runāt par pāri darījumu vai iestāties par savām vajadzībām: “Sievietes nereti sastingst bailēs - ir ļoti bail no nākotnes; no tā, kā tikt galā ar dzīvi, ar rūpēm par ģimeni; trūkst ticības sev. Atgādinu, ka daudzas sievietes vienas iet sāpju ceļu, bet, kopā mēs varam! Parādīt savu balsi un arī pateikt savas vajadzības!” atgādina Samanta Tīna.

Juriste un pilsoniskā aktīviste Ieva Brante, kas pati piedzīvojusi sāpīgus brīžus, nu palīdz citām sievietēm un iedvesmo ar vērtīgu padomu, kā rast izeju no krīzes: "Izeja ir ceļš uz ārpusi. Ceļš "no", ceļš "iz". Solis pretī citai dienai. Un, tas ir jādara pašai sievietei. Ir jāizvēlas izejas durvis un jāsper solis. Pašai. Drīkst un vajag atbalstīt un palīdzēt sadzirdēt savu iekšējo "es varu", "man izdosies" balsi. Taču solis sievietei - gan pirmais, gan nākamais - ir jāsper pašai. Ir svarīgi zināt, ka būs atbalsts, jumts virs galvas, uzturs, siltums. Ka būsi drošībā un tevi nenosodīs. Ir svarīgi zināt, ka tevi neatstās vienu pārdzīvojumā un sāpēs, neatstās vienu cīņā par Sevi. Ir jāzina - Tevi nenosodīs."

Sanda Dejus, “STV Pirmā!” sarunu šova “Kad viņa satiekas” un radio raidījumu vadītāja, kas allaž ēterā dzirkstī ar lielisku humoru, fotosesijā parādās ar sasietām rokām, kas simbolizē sievietes nespēju vajadzīgā brīdī kustēties uz priekšu. Sanda sieviešu atbalsta programmā saskata vienotībā ar citām dāmām: “Reizēm Tu varbūt jūties kā viena lāse, bet kopā mēs esam upe, kas var izskalot krastus un sagraut aizsprostus. Tu neesi viena! Nekad!”

Kolēģei piekrīt arī Kristīne Virsnīte, “STV Pirmā!” personība un dzīvesstila blogere, kas savā Instagram kontā bieži dalās ar dziļi personiskām sajūtām. Ar dalību labdarības programmā viņa aicina aizdomāties par sieviešu psihoemocionālo veselību: “Es labi zinu, ko nozīmē būt krīzē un esmu vairākkārt no tās tikusi laukā, taču ne bez citu atbalsta. Psihoterapija un līdzcilvēki ir bijis manas krīzes risinājums.”

Elīna Fīrmane, 360TV raidījuma “Pasaki to skaļi” vadītāja, aicina aizdomāties par līdzatkarības postošajām sekām uz sievietes dzīvi:” Sievietes vēstulēs fondam nereti raksta, ka viņām nav neviena, ar ko aprunāties. Apzināšanās par līdzatkarību ir, bet, ko ar to darīt, nav. Aicinu ikvienu sievieti apzināties, ka viņa ir vērtība! Atsevišķi no jebkurām attiecībām!”

Katrīne Sauliete influencere un 360TV realitātes seriāla “Ģimene burkā” dalībniece, drosmīgajā fotosesijā redzama ar covid masku uz sejas, akcentējot, cik smagu slogu šī pandēmijas krīze uzlikusi tieši sievietēm. “ Ir nākušas klāt jaunas lomas un pienākumi, slodze uz sievietes pleciem ir trīskāršojusies. Ir jātiek galā ar visu, bet tajā pašā laikā sievietei jāapzinās, ka tie nav normāli apstākļi, kuros šobrīd dzīvojam, un, viss nav jāvar vienai!”

Dagmāra Legante Celmiņa, TV personība un raidījuma “Kad viņas satiekas” vadītāja, atzīst, ka sievietēm satraukuma brīžos krīzes situācijās mēdz būt ļoti smagi, ir nemiers, šķiet, ka pamati zūd zem kājām. Jāļaujas ir nevis negatīvajām domām, bet jāmeklē palīdzība laikus. Nevajag gaidīt, kamēr salūzīsi.

Statistika ir skaudra – 43% sieviešu pēdējā gada laikā saskārušās ar krīzes situāciju

Medija “Māmiņu klubs” šā gada februārī veiktā aptauja  liecina, ka 43% sieviešu pandēmijas laikā piedzīvojušas ievērojamas grūtības vai  saskārušās ar kādu krīzes situāciju; piektā daļa sieviešu arī pazīst kādu tuvinieci, kam šobrīd klājas ļoti grūti. Tieši tādēļ  Māmiņu Kluba Labdarības Fonda” un kanāla “”STV Pirmā!”  programma “Atbalsta Grozs” uzsāk savu darbību, lai sniegtu palīdzīgu roku sievietēm, kam nepieciešama palīdzība, jo īpaši, ja viņa nav sociālo dienestu redzeslokā un nevēlas tur nokļūt. Atbalstu programmā var meklēt ikviena sieviete, kurai pietrūkst iekšējo resursu, lai smagos jautājumus nerisinātu vienatnē.

Kā darbojasAtbalsta grozs” sievietēm?  

·       Ja Tu vai kāda Tev tuva sieviete šobrīd piedzīvo krīzes situāciju, sazinies ar Fondu - fonds@maminuklubs.lv

·       Speciālisti izvērtēs situāciju un piesaistīs komandu, lai palīdzētu rast risinājumu!

·       “Atbalsta Grozā” ir vismaz 5 dažādu krīzes risināšanas atbalsta speciālistu bezmaksas konsultācijas un citi palīdzības veidi, vienai personai sniedzot konsultāciju paketi vismaz 250 eiro apmērā.

Atbalsta Grozs ir labdarības kampaņa, tāpēc aicinām atbalstīt sievietes krīzes situācijās, ziedojot uz “Māmiņu Kluba” Labdarības Fonda ziedojumu tālruni - 90067000 (maksa par 1 zvanu -1,42 EUR).  Kampaņa ilgs visu 2021.gadu Programmas mērķis ir izveidot ilgtermiņa atbalsta iespējas sievietēm dažādās krīzes situācijās.

fonds@maminuklubs.lv

Foto autors: Ilze Kalniņa