Grilējam, nevaram

Grilējam, nevaram

09. May 2017, 08:47 nosiguldas nosiguldas

Vai vispār varam, iedomāties kādu, kas nepiedalās vasaras grila sezonā. Viens marinē, viens cep un cits tikai ēd. Tie, kas saka, ka gaļu neēd, tie ēd grilētus dārzeņus.

Tā kā tikko sākās pavasaris, grila sezona iet vaļa.


Mēs noteikti neesam izņēmumi. Visvairāk grilētus labumus gribas agri pavasarī, kad ārā sniegs un salst kājas, bet smarža ir tik vilinoša, ka var ietīties segā un pacietīgi skatīties kā gardie gaļas gabaliņi čurkstinās uz iesma. Vēlā rudenī, kad pie mums vienmēr līst grils tiek pārvietots uz verandas un gardumi top tur, tad gan parasti tā ir putnu gaļa, jo ātri ir gatava. Tas īsti nav tas laiks, kad gribas uzturēties svaigā gaisā.

20170509084130-10826.jpg

Kad nu sezona ir atklāta, gaļas cepšana pagalmā, ir iknedēļas tradīcija, bet uz augusta beigām uz šiem gardumiem vairs skatīties negribas.


Katram ģimenes loceklim savs gardums


Nopietnu šašliku parasti pie mums ir, iecienījuši ģimenes vīrieši un ciemiņi, kam grilēta gaļa ir svētki, jo dzīvo pilsētas dzīvoklī.
Dāmas parasti niekojās ar marinētu putnu gaļu, te der gan fileja, gan spārniņi, kas tiek marinēti ar zaļumiem un ķiplociņu majonēzē.
Bet bērni labprāt pagaršo no visa pa drusciņai. Visjaukākā nodarbošanās ir “rupjmaizes našķīšu” cepšana.
Nepieciešams :
Visparastākais rupjmaizes ķieģelītis, šķēlīte tiek sagriezta četrās daļās un apsmērēta ar ķiplociņu, eļļu un sāli, tad uzvērta uz mazajiem iesmiņiem un grilēta. Te nu nav galvenais to apēst, cepto maizīti vienmēr var iedot mammai vai tētim, galvenais ir process.


Desu zagļi

20170509084233-50121.jpg

Pie gardumu degustācijas piedalās visa ģimene, to skait kaķi, kurus bez pieskatīšanas nevar atstāt ne minūti. Vienmēr vismaz viena desa tiek novilkta no galda. Ir bijis, ka mēģina nočiept iesmu no grila, tad ar ķepu ķeksē iesmu tikmēr, kamēr tas nokrīt zemē.

Katram savs pienākums

20170509084313-24054.jpg

Šādas vasaras vakariņas ir īpašas ne tikai ar to, ka dārzs smaržo pēc ceptas gaļas, bet arī ar to, ka mūsu mājā katram ir savi pienākumi un vakariņu gatavošanā piedalās pilnīgi visi. Bērni klāj galdu, vīrieši gatavo gaļu, bet sievietēm jāparūpējas par dārzeņiem un gardām mērcītēm.
Arī vakara noslēgumā piedalās visi, jo viss ir jāsakārto, trauki jāsanes mājā . Parasti tie ir jauki vakari kopā ar visu ģimeni, bērni paspēj izskrieties vai izdejoties mūzikas pavadījumā, bet pieaugušie apspriež dienas notikumus.