Ģimenes stiprums. Galvenā vērtība, ko savās meitās vēlas ieaudzināt Normunds un Elīna Baranovski

Ģimenes stiprums. Galvenā vērtība, ko savās meitās vēlas ieaudzināt Normunds un Elīna Baranovski

14. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Normundu Baranovski esam iepazinuši kā Rimi Bērniem garšu pavēlnieku, kurš Māmiņu Kluba raidījuma skatītājiem regulāri piedāvā gardu ēdienu receptes. Šajā reizē Māmiņu Klubs Normundu un viņa sievu Elīnu aicināja uz lielo sarunu, lai runātu ne tikai par ēdienu un gatavošanu, bet arī par ģimenes dzīvi.

Šefpavārs Normunds Baranovskis nav gluži no tiem, par kuriem var teikt, ka ir kā kurpnieks bez kurpēm, jo arī mājās viņš gatavo daudz. Kā atzīst pats, viņam gatavot padodas un arī patīk. Elīna piemetina, ka tad, ja kādam pastāsta, ka viņas vīrs ir pavārs, visbiežāk saņem reakciju, ka viņai, visticamāk, katru dienu mājās ir restorāns. “Ja godīgi, man restorāns mājās ir vairākas reizes nedēļā, bet mēs dažkārt ēdam arī pelmeņus, cīsiņus un burgerus, un nav tā, ka mums trīs reizes dienā būtu mīdijas,” nosmejas Elīna, piebilstot, ka viņa ļoti novērtē vīra gatavošanu.

Normunds atzīst, ka cenšas saplānot ēdienreizes bērniem, taču ir reizes, kad šāda plānošana nenostrādā, jo bērni ir personības, kas nozīmē, ka vienā dienā meitas var paziņot, ka, piemēram, dārzeņus neēdīs. Tāpēc šajās reizēs Normundam ir jāpārslēdzas no savas plānošanas un jāpagatavo kas cits. Viņu mazais knifiņš ir gatavot ēdienu mazās porcijās, lai produktus nevajadzētu vēlāk izmest. Jau pieminētie dārzeņi ir tie, kurus, viņaprāt, bērniem vajadzētu piedāvāt neatlaidīgi. Lai bērnu iedraudzēšanās ar dārzeņiem būtu veiksmīgāka, ieteicams izmantot dažādus pagatavošanas veidus. Šefpavārs Normunds Baranovskis: “Tas pats burkāns. Ja mēs to nedaudz apcepsim, pievienojot eļļu, sviestu, medu un garšvielas, tas karamelizēsies un bērnu acīs kļūst par pavisam citu dārzeni.” Viņš norāda, ka nevar cerēt, ka vienas dienas, nedēļas vai pat mēneša laikā izdosies panāk, ka bērns sāks ēst dārzeņus, jo tas jādara pamazām. Viņš dalās arī ar kādu savas ģimenes noslēpumu: “Atnākot mājās bērni grib ļoti ēst. Ņemiet mājās esošos svaigos dārzeņus, izņemot kartupeli, sagrieziet strēmelītēs un nolieciet vienkārši uz galda. Tas aizies.”

Meitām desmit gadu starpība

Normunda un Elīnas meitām ir desmit gadu starpība. Kā stāsta Elīna, pa šiem desmit gadiem bērnu aprūpē ir ļoti daudz kas mainījies, tāpēc viss šķiet pilnīgi jauns: “Ir dažādi māmiņu forumi, kas nebija iepriekš, ir dažādas ierīces, arī pati esmu daudz savādāka nekā pirms 10 gadiem.” Viņa atceras, ka, gaidot nākam pasaulē vecāko meitiņu, bija iepirktas dažādas ierīces, vanniņas uz statīviem un daudzas citas lietas, taču, gaidot jaunāko meitu Emmu, pirkumi bijuši daudz apzinātāki, jo iegādāts tikai tas, par ko bija skaidrs, ka to tiešām vajadzēs.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

To, ka pa šiem desmit gadiem mainījusies arī Elīna pati, labi parāda tas, ka ar pirmo meitu esot mājās viņa nav varējusi sagaidīt dienu, kad varēs atgriezties darbā, jo šķitis, ka visi pārējie ballējas, bet viņai vairs savas dzīves nav, jo jāsēž mājās ar bērnu. Tā dēļ jau gada vecumā mazā Neila palikusi mājās ar auklīti, jo Elīna atgriezusies darbā. Šobrīd mājās būšanu ar jaunāko meitiņu Elīna ļoti izbauda, uzskatot, ka šajā laikā neko no savas dzīves nepazaudē. “Man šķiet, ka šī gada laikā esmu ieguvusi daudz vairāk nekā 10 gados kopumā,” teic Elīna.

Lielākā vērtība - stipra ģimene

Normunds cer, ka bērni izaugs forši un paši atradīs savu ceļu. “Mēs šajā laikmetā esam kā dinozauri, jo piedzīvojām, kā parādās sociālie tīkli, telefoni, krāsaini televizori, mūsu vidū ienāk ļoti daudz tehnoloģiju, taču es ceru, ka bērni būs atvērti viens pret otru un tehnoloģijas nepārņems viņu domas,” par mūsdienu paaudzi stāsta Normunds, piebilstot, ka viņu nedaudz baida tas, ka jaunā paaudze iegrims datorā.

Elīna tikmēr norāda, ka viņai ir svarīgi, lai meitas nepazaudētu savu bērnību un foršās lietas, kurām jāiziet cauri bērnībā. Tāpēc viņu ģimene cenšas daudz laika pavadīt pie dabas, tā parādot, ka ne tikai veikalos un datorā ir dzīve. Elīna: “Man šķiet, ka bērnu paaudze izaugs ļoti gudra un vispusīga, jo viņiem ir ļoti daudz informācijas. Domāju, ka pienāks brīdis, kad tā paaudze būs gudrāka par mums. Viņi jau tādi, patiesībā, ir, jo informācijas uztvere un apstrāde ir ātrāka nekā mums.” Abi vecāki ir pārliecināti, ka viņiem nav svarīgi, par ko strādās viņu meitas, jo svarīgāk ir, lai viņas būtu laimīgas. “Esmu nodefinējusi, ka ir svarīgi būt laimīgam. Laime ietver veselību, mīlestību un labklājību. Ja ir visas šīs trīs lietas, tad esi laimīgs,” saka Elīna.

Normunds un Elīna nāk no pilnām ģimenēm, tāpēc arī viena no lietām, kuru viņi vēlas parādīt savām meitām, ir tā, ka, lai arī cik slikti vai labi būtu, ir jāturas kopā. Nav nekāds noslēpums, ka mūsdienās ģimenes veidojas ļoti strauji, bet tikpat strauji arī brūk, tāpēc ir jāpieliek darbs, lai ģimeni saglabātu. Tāpēc Elīna un Normunds uzsver, ka viņiem ir svarīgs ģimenes stiprums. “Lai arī kā ietu, mēs turēsimies kopā. Tas man pašai ir bijis svarīgi manos vecākos, un patīk, ka arī Normunda vecāki ir mīloši. To gribam kā vērtību parādīt arī savām meitenēm,” saka Elīna.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT