Ar ko atšķiras karantīna no izolācijas?

Ar ko atšķiras karantīna no izolācijas?

31. Mar 2020, 10:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Sociālā distancēšanās”, „pašizolācija”, „karantīna” un „izolācija” ir noteikti katru dienu pat vairākas reizes dzirdēti termini, tomēr Veselības centru apvienībā (VCA) strādājošie ārsti un farmaceiti no kaimiņos esošās “Mēness aptiekas” bieži sastopas ar iedzīvotāju nepilnīgu izpratni un neatbilstošu rīcību. Nezināšana un neatbilstoša rīcība apdraud gan līdzcilvēkus, gan ārstus un farmaceitus, kuru darbs mums šobrīd visiem ir tik svarīgs. Vai tiešām zinām, ko šie termini nozīmē un kādu rīcību paredz? 

Vispirms jāzina, ka abiem jēdzieniem – karantīna un izolācija – ir gan kopīgas, gan atšķirīgas iezīmes, un jāsaprot, kura no rīcībām ir pareizākais risinājums konkrētā situācijā. Tātad, gan vārds " karantīna ", gan" izolācija " apzīmē stāvokli, kuras centrā ir slims vai iespējami slims cilvēks un viņa nošķiršana no pārējiem. Protams, ka abi gadījumi paredz bezierunu palikšanu mājās. Tiktāl par kopīgo. Atšķirīgais – karantīnu piemēro cilvēkam, kurš vēl nav saslimis, turpretī tad, ja jau ir apstiprināts saslimšanas fakts, ir nepieciešama izolēšana. Tā ir daudz akūtāka nekā karantīna. 

Karantīna

Karantīnā, kas cieši saistīta ar pašizolēšanos, nošķiram asimptomātiskus (bez slimības simptomiem) cilvēkus, lai pasargātu apkārtējos no iespējamas saslimšanas un slimības uzliesmojuma izraisīšanās. Parasti ir kāds iemesls, kāpēc mēs tā rīkojamies, piemēram, paškarantīnā uzturas ļaudis, kas atgriezušies no ceļojumiem. Karantīna ir piemērota arī tādos gadījumos, ja ir bijusi saskare ar saslimušajiem. COVID19 gadījumā karantīna jāievēro 14 dienas no iespējamās saskares brīža.

Atrodoties karantīnā, ieteicams rīkoties šādi:

  • Ieturiet vismaz 2 metru distanci no pārējiem ģimenes locekļiem. 
  • Ja iespējams, uzturieties atsevišķās telpās.
  • Regulāri mazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni. Ja tas nav iespējams, izmantojiet roku tīrīšanas līdzekli vai dezinficējošās salvetes.
  • Regulāri dezinficējiet/mazgājiet biežāk skartās virsmas.
  • Izvairieties no pieskaršanās sejai.
  • Fiksējiet tādus simptomus kā paaugstināta temperatūra, klepus un rīkles gala iekaisums. Ja tādi parādās, zvaniet 8303.

Izolācija

Izolācija ietver daudz stingrākus pasākumus, jo tā paģērē izolēt saslimušo cilvēku, proti – to, kuram tests uzrādījis pozitīvu rezultātu. Ja jūs esat izolācijā un mājās (tātad, jūsu simptomi nav smagi un stacionēšana nav nepieciešama), jācenšas pēc iespējas vairāk norobežoties no pārējiem ģimenes locekļiem. Iesakāmi arī individuālie aizsardzības līdzekļi – sejas maskas. Taču atcerieties, ka vienreizlietojamās ķirurģiskās maskas ir jāmaina ik pa divām stundām un tās nav valkājamas atkārtoti. Maskas var pagatavot arī pats, bet arī tādā gadījumā tās bieži jāmaina, jāmazgā un jādezinficē. 

Izolēšanās pasākumi:

  • Uzturieties atsevišķās telpās. Ja tas nav iespējams, saglabājiet vismaz 2 metru loku no pārējiem ģimenes locekļiem.
  • Nēsājiet masku, atrodoties vienā telpā ar citiem.
  • Uzvelciet masku, kad kāds atnes ēdienu vai citas jums nepieciešamas lietas.
  • Mazgājiet rokas. Lietojiet ziepes un ūdeni. Ja tas nav iespējams, izmantojiet roku tīrīšanas līdzekli vai dezinficējošās salvetes. 
  • Turiet tīras virsmas, piemēram, durvju rokturus, mobilos tālruņus, darba un citas biežāk skartās virsma.
  • Izmantojiet atsevišķus traukus, šķīvjus, dvieļus, vannas istabas un personiskos priekšmetus.
  • Ja laika apstākļi ļauj, turiet logus atvērtus, lai veicinātu gaisa cirkulāciju.
  • Sazinieties ar draugiem vai ģimenes locekļiem, ja jums nepieciešama palīdzība, lai iegādātos nepieciešamo no veikala vai aptiekas.

Ja simptomi saasinās (augsta temperatūra, elpas trūkums), zvaniet 113.

Sargāsim sevi un savus tuviniekus!

Informācijai izmantoti Veselības ministrijas atbalstītās mājaslapas esparveselibu.lv un Meijo klīnikas materiāli.

Skaidrojumu sagatavojis Ingars Burlaks, ģimenes ārsts, VCA “Elite”