Popularizējot Jauniešu garantiju, mudinās nestrādājošos jauniešus mācīties un gūt darba pieredzi

Popularizējot Jauniešu garantiju, mudinās nestrādājošos jauniešus mācīties un gūt darba pieredzi

25. Mar 2015, 12:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

«Vairāk nekā pusei no 50 tūkstošiem nestrādājošiem Latvijas jauniešiem ir ļoti zems izglītības līmenis. Šiem jauniešiem nav ne zināšanas, ne profesionālās prasmes, lai iekļautos darba tirgū, tādēļ Jauniešu garantijas atbalsts ir nozīmīga investīcijas valsts izaugsmē un labklājībā. Ar tās palīdzību 2014.gadā darbā iekārtojušies jau seši tūkstoši jauniešu,» otrdienas rītā atklājot Eiropas Komisijas iniciētās Jauniešu garantijas programmas informatīvo kampaņu, pavēstīja labklājības ministrs Uldis Augulis. Šīs programmas ietvaros jaunieši saņems atbalstu darba tirgum piemērotas profesijas apgūšanai, kā arī palīdzību iekļauties darba tirgū.

Latvijā jauniešu bezdarba problēma ir ļoti aktuāla, jo šobrīd vairāk nekā 50 tūkstoši Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem nestrādā, nemācās un neapgūst arodu, bet tikai nedaudz vairāk par 20 tūkstošiem no tiem saņem atbalstu darba meklēšanā.

«Ja visi Latvijas nestrādājošie jaunieši dzīvotu vienkopus, tā būtu piektā lielākā pilsēta Latvijā. Bet, ja visi 7,5 miljoni Eiropas Savienības nestrādājošie jaunieši dzīvotu vienuviet, tā būtu otrā lielākā pilsēta Eiropā. Katrs nestrādājošais jaunietis ir neveiksmes stāsts, bet mēs ar Jauniešu garantijas palīdzību gribam to pārvērst veiksmes stāstā,» pavēstīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka, piebilstot, ka Jauniešu garantijas īstenošanai līdz 2020.gadam būs pieejami 66,7 miljoni eiro.

Jauniešu garantijas programmu Latvijā īsteno trīs aģentūras. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) sadarbībā ar pašvaldībām neaktīvajiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem piedāvās regulāru padomdevēju atbalstu, dalību pasākumos un individualizētu pieeju jauniešu prasmju attīstībai. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) īstenos vienu un pusotru gadu ilgas profesionālās izglītības programmas jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ neturpina mācības un nav atraduši darbu. Tādejādi jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem īsā laikā varēs iegūt profesionālo kvalifikāciju profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā kādā no aptuveni 110 profesionālās izglītības programmām. Savukārt NVA sniegs jauniešiem informāciju par Latvijā pieejamām darbavietām, profesionālās pilnveides programmām un darbam nepieciešamajām iemaņām.

«Līdz šim 8000 jauniešu Latvijā piedalījušies konkurētspējas pasākumos, kur iemācījušies, kā meklēt darbu, kā rakstīt dzīves aprakstu, kā uzvesties darba intervijā un kādas ir viņa tiesības, uzsākot darba attiecības. Kad jaunietis atnāk un kļūst par mūsu klientu, mēs četrus mēnešus sniedzam viņam nopietnu atbalstu, ja tas ir nepieciešams. Mēs palīdzam iegūt profesionālo kvalifikāciju un pirmo darba pieredzi. 12 mēnešus ieinteresējam darba devēju ar dotāciju, lai radītu jauniešiem iespēju strādāt, kā arī iesaistām viņus brīvprātīgo darbā,» ar programmas praktisko norisi iepazīstina NVA direktore Inese Kalvāne.

20150325124354-93744.jpg 

Informatīvās kampaņas laikā pie jauniešiem dosies arī personības, kuras jauniešus iedvesmo – TV raidījumu vadītājs Mārtiņš Kozlovskis, Ghetto Games vadītājs Raimonds Elbakjans, dziedātāja Liene Šomase un diriģents un NVA sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists Ints Teterovskis.

«Nesen noslēdzās Eiropas kultūras galvaspilsētas «Rīga 2014» projekts, kurā es biju brīvprātīgo programmas vadītājs un strādāju ar četriem tūkstošiem jauniešu. Viņi bieži vien pieteicās darīt to, ko viņam gribās, bet no malas varēja redzēt, ka īsti dotību nav. Jauniešu garantijas programma ir izcila, jo tā aptver plašu jauniešu spektru un palīdz iegūt kārotās prasmes. Pēc četriem studiju gadiem cilvēks ir tikai apzinātā ceļa sākumā un vēl ir daudz jāmācās. Es būtu laimīgs, ja vecumdienās varētu skatīties uz izglītotiem cilvēkiem un veiksmīgiem uzņēmējiem, kas guvuši panākumus ar šīs programmas atbalstu,» I.Teterovskis mudināja jauniešus nemitīgi papildināt zināšanas un uzlabot prasmes.

20150325124430-15941.jpg

Savukārt R.Elbakjans, kurš sešus gadus strādā ar jauniešiem, rīkojot Ghetto Games pasākumus, aicināja vecākus un skolotājus vairāk runāt ar bērniem par viņu nākotnes profesiju: «Visas problēmas sākas tad, kad bērns ir izskolots un jāsāk meklēt darbu. Šobrīd ir populāri mācīties par menedžeriem un sociālo tīklu kontu uzturētājiem, bet domāju, ka ir laiks popularizēt prātīgāku darbu. Arī man bērnībā bija sapņi – gribēju būt profesionāls basketbolists, spēlēt NBA, braukt ar bentliju un atpūsties ar smukām meitenēm. Tagad mudinu jauniešus atrast savu aicinājumu un nedarīt lietas, kas viņiem neder».

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar programmu «Jauniešu garantija», dažādās Latvijas pilsētās notiks interaktīvi pasākumi jauniešiem: 27. martā Daugavpilī, 17. aprīlī Liepājā, 24. aprīlī Jelgavā un 30. aprīlī Valmierā.

Plašāka informācija: www.jauniesugarantija.lv