Bērns ļoti pārdzīvo par neveiksmēm. Kā palīdzēt?

Bērns ļoti pārdzīvo par neveiksmēm. Kā palīdzēt?

24. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bez kļūdām nav iespējams iegūt jaunu pieredzi, augt un attīstīties, tomēr pat mums, pieaugušajiem, katra neveiksme sāp. Bērniem tas izraisa bēdas un dusmas vēl biežāk. Kā palīdzēt bērnam vieglāk pārdzīvot neveiksmes?

Iedzimtā zinātkārte jau no mazām dienām mudina bērnu noskaidrot, kā darbojas apkārtējā pasaule. Tāpēc bērns katru dienu paplašina savas robežas, izpēta apkārtējo vidi un nododas jaunām aktivitātēm. To ceļā neizbēgamas ir kļūdas. Starp citu, bērna uzvedība šajās situācijās lielā mērā atkarīga arī no tā, kā uz dažādām situācijām reaģē paši vecāki.

Kāpēc kļūdas padara nomāktu?

Bērns nevarēja uzbūvēt iecerēto māju no rotaļu klucīšiem, tāpēc dusmās klucīšus meta pa gaisu un tagad raud? Speciālisti skaidro, ka šāda reakcija ir pavisam ierasta parādība pēc kļūdām. To cilvēks izdzīvo momentā, kad nav iespējams iegūt to, ko vēlas, lai ātri apmierinātu savas vajadzības. Bērns šādās neveiksmju situācijās var ierauties sevī, atteikties no atkārtota mēģinājuma un baidīties no atkārtotām kļūdām, jo sevišķi tad, ja tās redz arī apkārtējie. Šādos brīžos ir svarīgi atgādināt gan sev, gan bērnam, ka tieši grūtību pārvarēšana mums palīdz attīstīties.

Kāpēc kļūdīties ir noderīgi?

Apgūstot jaunas prasmes un iepazīstot pasauli, bērna smadzenēs veidojas jauni neironu savienojumi. Jo plašāks scenāriju skaits situāciju attīstībai, tostarp negatīvo, tiks pieredzēts, jo vairāk nākotnē bērns būs gatavs pasaules izaicinājumiem.

Tāpēc ļauj bērnam patstāvīgi kļūdīties, jo:

  • Tas nepieciešams bērna tālākai zināšanu apguvei un attīstībai;
  • Tas dod spēju patstāvīgi atrast risinājumus dažādām situācijām un rīkoties arī nestandarta situācijās;
  • Tas veicina pārliecību par sevi un prasmi izturēt grūtības un citu kritiku.

Kā palīdzēt bērnam tikt galā ar savām bailēm no kļūdām?

Pirms meties palīgā bērnam, gaidi signālu. Bērns cenšas izlasīt sarežģītu vārdu, bet tu jau pasteidzies to izlasīt priekšā? Pagaidi, kamēr viņš lūgs tavu palīdzību!

Iemācies atzīt savas kļūdas. Dalies ar bērnu ar piemēriem no savas bērnības vai darba procesa, kas parāda, ka nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. 

Palīdzi emocijas pārvērst vārdos. Daudzi bērni jūtas neērti vai pat dusmojas par savām kļūdām. Saki: “Es saprotu, ka tu esi noskumis/ bēdājies/ kaunies par to, ka nevari uzreiz iemācīties braukt ar velosipēdu…”, ļaujot bērnam dalīties ar savām emocijām.

Atgādini par bērna panākumiem. Palīdzi bērnam atcerēties, ka centieni vienmēr attaisnojas. Atgādini, ka bērns savulaik pat neprata staigāt, taču nu skrien tik ātri, ka pat tētis nevar noķert.

Palīdzi analizēt situāciju. Vienmēr ir svarīgi koncentrēties nevis uz nepareizu rīcību, bet gan uz to, kā atrisināt problēmu. Tāpēc uzdod bērnam jautājumus, kas viņam palīdzēs rast atbildes, kā rīkoties, lai sasniegtu savu mērķi. Neizdodas salikt iecerēto māju? Varbūt kādus no klucīšiem var samainīt vietām? Kā tu rīkojies vakar, kad būvēji un viss izdevās?

 

Kļūdām ir nozīmīga loma bērna attīstībā, taču ir svarīgi, lai vecāki būtu bērna atbalsts un palīdzētu neveiksmes vieglāk pārvarēt.