Kādā vecumā nakts nesaturēšanu var saukt par enurēzi?

Kādā vecumā nakts nesaturēšanu var saukt par enurēzi?

18. Sep 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs nesen veica aptauju par bērniem, kas sirgst ar nakts enurēzi, tās ietvaros varēja uzdot arī jautājumus Māmiņu Kluba speciālistiem. Šajā rakstā esam apkopojuši trīs samērā līdzīgus jautājumus.

Labdien. Par nakts enurēzes problēmu runājām ar ģimenes ārstu, bijām pārbaudīties, vai nav kāda infekcija, nekā nav. Runājām ar ārstu - urologu - mums pateica, ka līdz 5 gadu vecumam nevajadzētu uztraukties šajā sakarā, un zēniem tā gadās, jo viņi vienkārši pa dienu nogurst, un tāpēc miegs ir ciešs. Pie tam, bērns 2 gadu vecumā pats modās pa nakti un gāja uz tualeti, tagad apčurājas pat nepamostoties. Naktī varu nomainīt pat divas autiņbiksītes. Ko darīt, kur vērsties, ja ģimenes ārsts un urologs, iesaka vien gaidīt?

Bērnu nerājam, viņš dārziņā neiet, ir aktīvs, dzīvespriecīgs. Paldies.

- Labdien. Jā, tik tiešām, līdz piecu gadu vecumam bērna nesaturēšana nav nakts enurēze un attiecīgi nesaturēšana netiek izvirzīta kā problēma un tāpēc to atrisināt nekādi arī neiesaka. Nenorādījāt bērna vecumu, bet, ja viņam ir 4 gadi, esat pārbaudījuši, vai nav nekādu infekciju, tad var vērsties vēl pie neirologa, psihoterapeita, homeopāta. Bet tas vairāk jūsu sirdsmieram, jo bērnam līdz piecu gadu vecumam tas viss nav aktuāli.

Daudzi vecāki vēl nezina, bet ap 3 gadu vecumu bērni 70-80% gadījumos no 100 sāk čurāt gultā. Vēl 10% var saskarties ar to pat 6 gadu vecumā. Katrs desmitais pirmklasnieks vēl aizvien slapina gultiņā.

Jā, tā gadās, ka bērns līdz 2-3 gadu vecumam pats iet uz podiņu, bet, kad saprot, apzinās šos procesus, pēkšņi sāk dumpoties, parādās jauni stresi - dārziņš, trīsgadnieku krīze, pārvākšanās, auklītes nomaiņa utt. Un atkal viss atrisinās laika gaitā.

Tagad galvenais ir nomierināties pašiem, jo jūsu miers ir jūsu bērna veselības ķīla.

Ierobežojiet izdzertā šķidruma daudzumu pirms miega. Jau no 6-7 vakarā nevajadzētu dzert un ēst šķidru ēdienu. Bet jāatceras, ka dienas gaitā tomēr ir jāuzņem pietiekošs šķidruma daudzums. Ieteicamā dienas deva bērnam ir 7-8 tasītes šķidruma dienā.

Pierunājiet bērnu pirms miega aiziet pačurāt, lai līdz minimumam samazinātu slapjās gultiņas risku.

Bieži vien bērni pieslapina gultiņu tieši dēļ tā, ka viņiem bijusi aizraujoša, piedzīvojumiem bagāta diena, kuras laikā viņi ir pārāk uzvilkušies. Vecākiem jānodrošina bērnam mierīgs vakars, nevar ļaut skraidīt līdz pēdējam spēku izsīkumam, kad rezultātā aizmidzis bērns jānes uz gultiņu.

Manai meitiņai ir 3,5 gadi, viņa pa nakti slapina gultiņā un arī pa dienu dažkārt nepagūst aiziet uz podiņu, vai arī - mazliet ieslapina biksītēs. Esam izmēģinājušies ļoti daudz ko, bet pagaidām rezultāta nav nekāda. Ģimenē problēmu nav- labvēlīga ģimene, meitiņa nav saaukstējusies, stresa situāciju arī nav. Iesakiet,  - ko darīt?

- Sava mīļā miera labad var vērsties pie pediatra un nodot analīzes, lai pārliecinātos, vai nav kāda no urīnizvadsistēmas infekcijām. Ja viss ir kārtībā, tad līdz 5 gadu vecumam tāda lieta ir pilnīgi normāla.

Vienkārši pieņemiet situāciju kāda tā ir un atlieciet tās atrisināšanu uz kādu laiku, iespējams, uz mēnesi. Pēc tam varat atkal izmēģināt kādu saudzīgu problēmas risinājumu. Jūsu gadījumā, iespējams, ir jāpatrenē bērna urīnpūslis.

Kad bērniņš grib čurāt, palūdziet mazliet paciesties. Tādas situācijas bieži gadās, piemēram, veikalā vai dodoties izbraukumā. Urīnpūslis tiek trenēts un tā apjoms pieaug. Parasti tiem, kas slapina biksītēs vai nevar pagūt aizskriet līdz podiņam, urīnpūslis ir mazliet mazāks, kā vajadzētu. Māciet bērniņam laicīgi aizturēt urinēšanu un pačurāt podiņā, tad čurāšanas laikā atkal palūdziet aizturēt un tad ļaujiet, lai bērns nokārtojas līdz galam. Tā bērniņš sajutīs muskuļu darbību un savu spēju visu kontrolēt.

No kāda vecuma slapināšanu gultiņā var uzskatīt par problēmu? Bērniņam ir 2 gadi un 5 mēneši, un naktī apmēram 2-3 reizes bērns pamostas slapjš, lai arī naktī tiek sēdināts uz podiņa. Periodiski apčurājas diendusas laikā arī dārziņā, mājās tā nenotiek.

- Kā jau augstāk minēju, par problēmu var runāt no 5 gadu vecuma. Naktī sēdināt bērniņu uz podiņa šajā vecumā neiesaka vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, jūs traucējat bērna miegu, otrkārt, tam nav jēgas, kamēr bērns neapzinās to, ka grib čurāt.

Ārsti apgalvo, ka šajā vecumā nesaturēšana saistīta ar to, ka bērniņš vēl nav nobriedis, viņa centrālā nervu sistēma, kas kontrolē arī urīnpūšļa darbību, nav vēl līdz galam ieslēgusies, tā teikt, ar pilniem apgriezieniem. Tāpēc bērni nav spējīgi apzināties visus procesus, kas notiek viņu organismā. Signāls "jāiet pačurāt" ir zemapziņā un miega laikā urīnpūslis pats veic savu darbu, nemodinot bērnu.

Nesēdiniet miegainu bērnu uz podiņa naktī, šis process bērnam ir jāapzinās, tāpēc, ja gribat viņu sēdināt uz podiņa, pamodiniet viņu pilnībā. Bet arī šis ieteikums attiecas uz bērniem, kas vecāki par 5 gadiem, divgadniekiem tas nebūs aktuāli.

Līdz 4-5 gadu vecumam vispār nevajadzētu uztraukties. Nervi un spēka rezerves jums vēl noderēs patiešām nopietnu problēmu risināšanā.

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

Speciālistu padomi, videopadomi, māmiņu personīgā pieredze

www.bernuenureze.lv

.