Ja gadījies apdegt saulē, obligāti jāmitrina bojātā āda

16. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti spilgtākās bērnības atmiņas top saulainajās vasaras dienās, kad mazie cilvēki aizmirstas savā nebēdnībā, tā dažkārt iedzīvojoties arī nobrāztos ceļgalos vai pārsauļotā degungalā. Mēs, vecāki, par šīm mazajām lietām varam parūpēties, lai bērni varētu vasaru tvert ar prieku.

Baudot vasaras brīvdienas, dodoties laukā, obligāts nosacījums ir parūpēties par ādas aizsardzību no saules stariem, jo īpaši tas attiecināms uz bērniem. Kā uzsver “Veselības centrs 4” Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Dr. Linda Kapteine – Veita, bērniem, dažādu faktoru dēļ, saules apdegumi izveidojas ātrāk nekā pieaugušiem cilvēkiem. “Bērniem ir plānāka āda, kā arī nav attīstījušās ādas funkcijas – nav pietiekoša dziedzeru funkcija, kā arī pigmentu šūnu darbību,” skaidro dermatoloģe.

Šī iemesla dēļ bērniem līdz 3 gadu vecumam nav ieteicams uzturēties atklātos saules staros, kas nozīmē, ka bērnam vajadzētu atrasties ēnā, apģērbam, ar cepurīti un obligāti jālieto saules aizsargkrēms. Tāpat arī svarīgi pārdomāt laiku, kad bērns atrodas laukā, – vasarā ieteicams doties pastaigās, atrasties laukā līdz plkst. 11.00 vai arī pēc plkst. 16.00, jo dienas vidū spēcīgās saules dēļ bērna uzturēšanās ārā ir ļoti jākontrolē.

Dr. Linda Kapteine – Veita uzsver, ka, atrodoties saulē, saules apdegumu uzreiz nevar pamanīt, jo apsārtuma reakcija un asinsvadu paplašināšanās nav redzama uzreiz.

Kā rīkoties, ja saulē apdegusi āda?

Ja pamani, ka bērna āda kļuvusi sārtāka, bērns sūdzas par sāpošu ādu, pirmais uzdevums ir to atvēsināt, jo tas palīdzēs samazināt ādas iekaisuma reakciju, kas sekos vēlāk. Šim nolūkam lieliski noder vēss, tekošs ūdens.

Nekādā gadījumā uz apdegušas ādas nedrīkst likt ledu!

“Kad āda ir atvēsināta, tā jāsamitrina un jācenšas atjaunot ādas funkciju. Šim nolūkam jāizvēlas atbilstošu ādas kopšanas līdzekli – vieglas struktūras krēmu, kas ādu labi mitrina, veido aizsargbarjeru un atjauno šūnas,” skaidro dermatoloģe, piebilstot, ka saules apdeguma gadījumā nepieciešams dzert arī daudz ūdens.

Apdeguma gadījumā no ādas tiek izdalīts mitrums, tāpēc, lai mitruma līmeni atjaunotu, jāizmanto pēcapdeguma krēms. Tas palīdz ādu aizsargāt, mitrināt un arī atjaunoties ādas šūnām.

Izvēloties bērna ādai pēcapdeguma krēmu, pievērs uzmanību, lai tas būtu saudzīgs, bez krāsvielām un smaržvielām, kas varētu kairināt bojāto ādu.

Dr. Linda Kapteine – Veita skaidro, ka ādas kopšanas līdzekļus pēc saules apdeguma jālieto pēc vajadzības, neaizmirstot, ka arī pēc tam, kad ādas apsārtums pēc pāris dienām mazinājies, ādai nepieciešama speciāla kopšana, jo var sekot ādas lobīšanās un pastiprināta ādas jutība.