Ārstnieciskā vingrošana: kas tas ir un kāpēc bērniem nepieciešams vingrot?

09. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konsultē fizioterapeite Aija Kursīte (Ķīpsalas peldbaseins)

Ārstnieciskās vingrošanas mērķis ir pareiza fiziskās veselības attīstīšana un tā novērš funkcionālas stājas izmaiņas. Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem jāpilnveido pamatprasmes – soļošana, skriešana, mešana, tveršana, lekšana, rāpošana. Pamatprasmes pilnveidojot, tiek attīstīts arī līdzsvars, koordinācija un lokanība. Ārstnieciskās vingrošanas laikā tiek normalizēts muskuļu tonuss, kā arī tiek iekļauti vingrinājumi, kas sekmē pēdas velvju veidošanos.

Ārstnieciskā vingrošana ir domāta ne tikai tiem, kam jau ir veselības problēmas, bet arī profilaktiskos nolūkos, lai nostiprinātu muskulatūru un ieliktu pamatus nākotnei.

Ķīpsalas peldbaseins piedāvā gan ārstniecisko vingrošanu grupās (Aptaukošanās riska grupa bērniem, Stāju koriģējoša vingrošana bērniem, Aerobais un spēka treniņš bērniem), gan individuālas ārstnieciskās vingrošanas nodarbības un fizioterapeitu konsultācijas.

Kādos gadījumos ir ieteicams apmeklēt nodarbību “Aptaukošanās riska grupa bērniem” un kādi vingrinājumi iekļauti šajā nodarbībā?

Aptaukošanās riska grupas nodarbības ir domātas bērniem ar palielinātu ķermeņa svaru. Nodarbība notiek mēreni augstā intensitātē (60-70% no MSR (maksimālā sirds ritma)), tiek veikti vingrinājumi visai ķermeņa muskulatūras attīstībai. Tiek izmantoti arī rotaļu elementi, lai bērns labprāt nodarbotos ar sportiskām aktivitātēm un tiktu maksimāli nodarbināts visu nodarbības laiku.

Kāpēc mūsdienās bērniem ir muguras problēmas?

Problēmas ar stāju ir bijušas arī iepriekš, bet tam nav tikusi pievērsta tik liela vērība kā mūsdienās. Problēma šobrīd ir bērnu un pieaugušo hipodinamija jeb mazkustīgs dzīvesveids. Ķermeņa muskulatūra netiek pietiekoši trenēta, tāpēc rodas funkcionālas stājas izmaiņas.

Bērna stāju visvairāk negatīvi ietekmē nemainīgas, ilgstošas un statiskas pozas. Tās pastiprina kustību un balsta sistēmas funkcionālo traucējumu veidošanos, neizbēgami notiek arī citu orgānu sistēmu traucējumi, piemēram, asinsvadu, elpošanas, gremošanas un nervu sistēmas.

Kādos gadījumos ir ieteicams apmeklēt nodarbību “Stāju koriģējoša bērniem” un kādi vingrinājumi iekļauti šajā nodarbībā?

Stāju koriģējošo vingrošanu ieteicams apmeklēt ne tikai tiem, kam jau ir muguras problēmas, bet arī profilaktiskos nolūkos. Nodarbības laikā nostiprinām muguras, ekstremitāšu, vēdera korsetes muskulatūru un stiepjam saīsinātos muskuļus. Nodarbību mērķis ir samazināt palielinātās jostas lordozes un krūšu kifozes, vai arī tās veidot, maksimāli pietuvinot bērna stāju fizioloģiskai normai.

Cik bieži būtu jāapmeklē ārstnieciskās vingrošanas nodarbības?

Labam rezultātam vingrošana jāapmeklē 2-3 reizes nedēļā, taču, ja ir nelielas novirzes no normas vai vingrošana tiek apmeklēta profilaktiskos nolūkos, var pietikt arī ar vienu reizi nedēļā, kombinējot vingrošanu ar citām fiziskām aktivitātēm, piemēram, peldēšanu.

Kam vēl jāpievērš uzmanība, lai izvairītos no bērnu muguras problēmām?

Pirmkārt, vērību jāpievērš bērna apaviem. Tiem jābūt ar stingru, elastīgu zoli, apmēram 0,7 centimetru augstu papēdi, stabili kontrolētu potīti, zoles daļu un nelielu supinatoru.

Ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību vietai, kur bērns guļ. Bērns guļot pavada vairāk laika nekā pieaugušais, tāpēc matracim vajadzētu būt apmēram 20 centimetrus biezam un cietam. Būtu jāizvairās no gulēšanas dīvānā vai pārāk mīkstā matracī.

Vēl viena būtiska nianse, kam jāpievērš uzmanība, ir bērnu skolas somas. Līdz desmit gadu vecumam visstraujāk attīstās mugurkauls, tāpēc pērkot somu nevajadzētu ieekonomēt. Muguru saudzējošai somai jābūt ar stingru polsterējumu jostas daļā un platām polsterētām lencēm. Mugursomas svars nedrīkstētu pārsniegt 10 –12 % no bērna svara.

Vai jāvingro arī mājās?

Noteikti vingrojiet kopā ar bērniem! Kopīga ikdienas vingrošana radīs stiprāku saikni starp vecākiem un bērnu. Bērni būs vairāk motivēti vingrot, ja to darīs kopā ar savu paraugu - vecākiem. Mājās būtu ieteicams vingrot pie spoguļa, jo tā iespējams kontrolēt vingrinājuma izpildes kvalitāti un stāju.

Kas būtu jāņem vērā, nākot uz nodarbību, vai nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums?

Ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams, taču, ja tāds ir, paņemiet līdzi, tā būs fizioterapeitam noderīga informācija. Stundu pirms vingrošanas nodarbības nevajadzētu ēst, un uz nodarbību ieteicams ņemt līdzi dzeramo ūdeni.

 

Uzzini vairāk par ārstniecisko vingrošanu un fizioterapeita konsultācijām Ķīpsalas peldbaseinā:

www.baseins.rtu.lv

tālr. 67616989

info@baseins.lv

20160223100140-71436.jpg