Par jogurtiem un citiem piena brīnumiem

Par jogurtiem un citiem piena brīnumiem

23. Jun 2010, 00:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 Vai mūsdienu pārtikā ir kāds tiešām dabīgs produkts? Māmiņa Ērika veica nelielu eksperimentu un papētīja sīkak dažādu jogurtu sastāvus. Rezultāti ir pārsteidzoši!

 

Kamēr gatavojos vienam nopietnākam rakstiņam, nedaudz padalīšos ar stāstu par jogurtiem, kas patiesībā nemaz nav jogurti.

{smallpic:1}

Jau ilgstoši Evelīnai viens no iemīļotākajiem ēdieniem ir lakto ar dažādām garšām- aveņu, melleņu/kazeņu vai smiltsērkšķu. Pārsvarā izvēlējos melleņu lakto, jo acu ārsts ieteica vairāk palietot uzturā mellenes.

 

Tad nu vakar tā pavisam nejauši izdomāju paskatīties produkta sastāvā, cik tad tur tās mellenes ir daudz, jo melleņu garša tāda knapa. Un lūk sastāvs: piens, sīrups ar melleņu un kazeņu garšu (satur aromatizētāju, krāsvielas- biešu sarkano un antocianīnus, skābuma regulētajus- nātrija citrātu un pienskābi), pienskābes baktēriju ieraugs.

 

Jautājums pavisam vienkāršs: KUR PIE VELNA IR MELLENES?!


Redzu tikai mākslīgi radītu sīrupu, kur no mellenēm ir tikai SMARŽA- aromatizētājs. Un tas, kas pēc krāsas liekas ir mellenes, patiesībā ir biešu krāsviela un kaut kādi antocianīni.

 

BET- pievērsiet uzmanību pienskābei, kas slēpjas bundžiņā- uztura speciālisti neiesaka šo vielu lietot bērniem līdz 3 gadu vecumam, kā arī grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām. Puff! Vienā mirklī tik ļoti „veselīgais” lakto zaudē savu nozīmību.

 

Savukārt lakto, kuram it kā jābūt ar smiltsērkšķu sīrupu, ogu sulas vietā ir cukurs, ābolu koncentrāts, krāsvielas, visādi skābuma regulētāji un- SMILTSĒRKŠĶU AROMATIZĒTĀJS! Šis vārds man uzreiz asociējas ar aromātikso eglīti auto salonā pie spoguļa.

 

Paskatīsimies vēl kaut ko:

 

„Active mango jogurta dzēriens”- jogurts, cukurs, stabilizētāji, mango aromatizētāji. Maigā vārdā nosaukts par „stabilizētāju” patiesībā ir karboksimetilceluloze, kas negatīvi ietekmē zarnas un nav ieteicama lietošanai mazu bērnu uzturā. Tik nez kāpēc tiek pielietota zīdaiņu pārtikas ražošanā...

 

Ak, jā, gandrīz aizmirsu- UN KUR PIE VELNA IR MANGO?!

 

Lūk, tā.  Te tev nu bija- jogurts ar odziņām... Baigi negribu neko reklamēt, bet visdabiskākais jogurts, ko esmu ēdusi, ir no „Daugavas”- sastāvā jogurts un ievārījums (ogas ar cukuru). Viss. Vot to es saucu par tīru mantu! Uz kefīra pudeles rakstīts „sastāvs: kefīrs”. Un viss. Nekā lieka. Savukārts skābais krējums no „Baltais”: krējums, augu tauki, stabilizētāji (modificētā ciete, želantīns), krāsviela (beta- karotīns), aromatizators, pienskāba kultūra. Nu mīlīši, vai tad tas ir krējums? Vemt gribas.

 

Bet nu- ko tu padarīsi... Ar katru dienu pārtikā ienāk aizvien vairāk un vairāk ķīmijas. Ja palasīsiet par šiem stabilizētājiem, garšas uzlabotājiem utt, tad uzzināsiet, ka ir kaut kāda viela, piemēram, karaginīns („Valmieras” dzeramajā jogurtā), kas var izraisīt stomatītu; amonija karamele (Jogurts ar lāču rīvmaizi), kas var izraisīt aknu darbības traucējumus vai azorubīns („Lāses” zemeņu jogurtu dzēriens), kas var izraisīt pietūkumus, hiperaktivitāti, bezmiegu, nātreni, astmu un alerģiskas izpausmes- protams, ka, apēdod bundžiņu jogurta, neatteiksies darboties aknas, bet, lietojot ilgstoši, gadiem uzņemot šo vielu, ir liela iespēja iedzīvoties aknu problēmās.

 

Un tad nu brīnamies, kāpēc katram piektajam no mums ir kāda aknu, nieru slimība, gastrīti, utt. Skatos, ka parastās apelsīnu „Fantas” sastāvā ir divas, iespējams, kancerogēnas vielas, savukārt viena no tām var izraisīt arī nieru iekaisumus un pūšļa vēzi. Jēzus Marija, negribas to visu lasīt- labāk noteikti nepaliks. Bet kad palasu, saprotu, cik mēs tālu esam aizgājuši. Bet, diemžēl mēs tur neko nevaram darīt. Es jūtos bezspēcīga. Brīžiem uznāk dusmas, ka naudai ir tāda vara pār pasauli, bet, vienu nu es skaidri zinu- pasaules gals vairs nav tālu.

 

Par labajām baktērijām "Actimel"

 

„Actimel” pirmo reizi notestēju pirms gadiem trim. Toreiz izdzēru kādas divas pudelītes, un pēc tam atkal tikai pēc vairākiem mēnešiem. Un tad, kad trešo reizi divas dienas pēc kārtas izdzēru „Actimel”, sapratu, kas ir pie vainas atombumbai manā vēderā- aktimela monstriņi no reklāmas man zarnās spēlēja kariņu.

 

Tad pāris gadus biju vispār aizmirsusi par šito štelli, līdz pavasarī nopirku četrpaku un trīs dienas pēc kārtas izdzēru pa aktimelam. Ceturtā tā arī vairs iekšā negāja- monstriņi spridzināja manas iekšas piecas dienas no vietas, kurās es pārdzīvoju visu krāšņo buķeti, kas piederas pie gremošanas traucējumiem- caureja, ļoooti slikta dūša, 0% apetīte, nespēks. Pazaudēju vairākus kilogramus no sava svara (oi, cik forši!).

 

Vārdu sakot- bija drausmīgi. Sajūtas kā pie pretīga vēdera vīrusa. Vislielākā škrobe bija par ekskluzīvo, dārgo gaļas gabalu, kuru nopirku kopā ar aktimelu un, kurš tā arī sasmirdēja to piecu dienu laikā, jo ieēst nespēju pilnīgi NEKO.

 

Tā, lūk. Ak-tu-melis... Nu nav tur kaut kas kārtībā. Tās baktērijas ir arī daudzos citos jogurtos, lakto utt,  bet tos visus varu ēst, kamēr pa acīm kapj ārā, un jūtos labi. Plus vēl visi tie pārējie mēsli, kas tur ir iekšā. Un, pat ja vēderā nenotiek kazaki-razboiņiki pēc aktimela iztukšošanas, organismam pašam ir jāražo baktērijas, nevis tās mākslīgi jāiepotē, radot atkarību: internetā atradu komentāru, ka, ilgāku laiku lietojot „actimel”, pārtraukšana radījusi līdzīgus simptomus kā man mēģinājums lietot.

 

Un vēl vienu mazliet šausminošu komentāru- pa nakti uz grīdas izlijis aktimels noēdis laminātam lakas kārtu...

 

Tā kā mīlīši-  labāk vasarā sasaldēt ogas vai savārīt zaptes, ko ziemā piešaut klāt kefīriņam. Pa pirmo! Lētāk un ilgāk dzīvosim. Nu ja tik ļoti gribas tās baktērijas, tad ēdiet mūsu pašu lakto. Bet tikai balto, bez smiltsērkšķiem, jo no tiem tur nav ne smakas, tik bildīte uz glāzes.... ;-)

 

Nobeigumam piedāvāju uzmest aci MILUPAS bērnu pienam- „Milumil kindremilch”, kas lietojams bērna uzturā pēc 1g vecuma sasniegšanas kā govs piena aizvietotājs:

* demineralizēts sūkalu pulveris,

* augu eļļas,

* vājpiena pulveris

* maltodekstrīns,

* šķiedrvielas (piena galaktooligosaharīdi, polifruktoze)

* piena laktoze,

* sūkalu olbaltumvielas,

* tri-kalcija fosfāts,

* kalcija karbonāts,

* tri-kālija citrāts,

* L-askorbīnskābe,

* magnija hlorīds,

* sojas lecitīns,

* holīna hlorīds,

* taurīns,

* nātrija L-askorbāts,

* vanilīns,

* dzelzs-II-sulfāts,

* cinka sulfāts,

* kālija hlorīds,

* DL-alfatokoferols,

* nikotinamīds,

* folskābe,

* holekalciferols,

* kalcija-D-pantotenāts,

* vara sulfāts,

* retinilpalmitāts,

* DL-alfatokoferilacetāts,

* D-biotīns,

* tiamīna hidrohlorīds,

* cianokobalamīns,

* piridoksīna hidrohlorīds,

* kālija jodīds,

* mangāna sulfāts,

* fitomenadions,

* nātrija selenīts.

 

Zinātnieki saka, ka bērniem šis „piens” esot veselībai labāks nekā govs PIENS. Domāju, es saprotu, kāpēc viņi tā saka.

Ko Tu domā par šiem labo baktēriju produktiem? Vai esi pamanījusi uzlabojumus veselībā?

28. Oct 2009, 14:46

Ar to Milupas pienu jūs mani sašokējāt☹

28. Oct 2009, 00:51

starp citu, meklēju inetrnetā vēl informāciju par cīsiņiem, un tas, ko atradu, mani nošokēja. zināju, ka labāk ēst svaigu gaļu un no cīsiņiem un desām labāk pa gabalu, tomēr man, kā izteiktai atkarīgajai no gaļas un tieši cīsiņiem, grūti atturēties.
tad nu padalīšos ar informāciju:
"Nitrītus un nitrātus saturošu gaļas izstrādājumu īpatsvars cilvēku uzturā palielinās, un tas var izraisīt nevēlamas novirzes cilvēku organismā: nitrīti var reaģēt ar pārtikā vai cilvēka ķermenī esošiem amīniem un veidot nitrozamīnus – vielas ar izteiktām kancerogēnām īpašībām. Palielinās onkoloģisko saslimšanu iespēja, pavājinās imunitāte, veidojas A vitamīna deficīts u.c. Saindēšanās gadījumi ar nitrātiem fiksēti visā pasaulē, sevišķi kaitīgi tie ir bērniem. Pasaulē tiek veikti pētījumi nitrātu un nitrītu aizvietotāju meklēšanai."

Un- šis bīstamais nātrija nitrīts atrodas GANDRīZ VISOS desu izstrādājumos ar pāris izņemumiem no visa lielā veikala piedāvājuma klāsta, tostar visos "bērnu cīsiņos".... ☹

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Es gan domāju, ka nekā veselībai bīstama sulās no pakām nav. Tikai tās nav ieteicamas zīdaiņiem līdz gada vecumam. Filmējot Māmiņu klubu, mums viena zobārste teica, ka vistrakākās esot ledus tējas (pudeļu) - bērniem ir kariesi no tām ledus tējām, jo tās ir saldas un bērni tas dzer nejēgā

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Es reiz piedalījos Cido sulu reklamas prezentācijās, savā studiju laikā😀 No sulām tad tur nebija ne smakas. Tie bija no koncentrātiem ražoti dzērieni, jo reāli jau tertra pakās dzīvu sulu neviens nelej. Ir koncentrāts, kuru pēc tam atšķaida ar ūdeni un iepilda pakās. Ko tad jūs domājat, ka no Brazīlijas apelsīnu kravas nāk uz Latviju😀?

Bet par Daugavas produktiem - tie nav ne bio, ne eko produkti. Parasti piena produkti. Cerams, krējums un piens nav no pulvera, bet gan tiešām īsts, bet par to 100 % pārliecības nav.

Katrā ziņā, ja tiešām grib ĪSTU PIENU UN KRĒJUMU, jāiet uz Centrāltirgu zemnieku stendu un jāpērk!

27. Oct 2009, 17:40

Daugavas veikaliņš ir t/c Olimpija pirmajā stāvā.

27. Oct 2009, 17:16

Runājot par Lāses pienu, atceros bērnībā noslēpu no mammas mazo zemeņu lāsēnu, un pati aizmirsu. Atcerējos pēc 3 nedēļām. saskumu, ka būs sabojājies, bet bija svaigāks par svaigu, lai gan stāvējis siltumā. Lāses pieni vispār derīgi ķipa 3 mēnešus- nu kas tad tas par pienu?? Daugavas jogurtiņiem vien kādas 3 dienas, ja nemaldos, pēc tā vien var secināt, ka tīra manta...

kurš te rakstīja par krāsvielām- jā, krāsvielas ir viena no sliktākajām pārtikas piedevām, ir sevišķi sarkanās un oranžās (tie paši zemeņu jogurti, limonādes, utt)- var izraisīt smagus aknu un nieru bojājumus, oranžais pat vēzi.... ☹
Tāpēc- Dieva dēļ nepērciet bērniem limonādes, labāk kādu cido sulu......

27. Oct 2009, 17:11

27.10.2009 16:56:06

Viesi- Daugavas veikaliņos cena ir pietiekoši zema kvalitātei, kuru pērkam: 400g burciņa ar jogurtiņu maksāja bik pāri 60 santīmiem.
Ja nemaldos, Daugavas veikaliņš esot Olimpijā, bet, iespējams, kļūdos... Katrā ziņā viņu veikaliņos preces ir krietni lētākas...

Muuna Muuna 27. Oct 2009, 16:49

un ja vēl padomā, ka tie ir tikai jogurti un kas ir iekš visa cita, ko katru dienu ēdam.... Katru "slikto" vielu atsevišķi nav jēgas skatīties un jās ir visur un no tām mums neizvairīties, bet, ja kopsumma ir iespaidīga, tad gan ir jāapsver vai to vispār pašam ēst, kur nu vēl bebucim.. 😀

27. Oct 2009, 16:14

aaaa, tik traki????
es arī cītīgi skatos, kas uz trauka rakstīts, kad pērku sev vai mazajam...Ārzemju preci vispār neskatos, no pašmāju ražojumiem esam par Daugavas produktiem (Rebeka vienreiz ieteica, ka labi), pērkam dzeramos jogurtus. Vēl mūsu ģimenei patīk no Valmieras piensaimnieka dzeramie jogurti.....
Mans vīrs vispār nelieto nekādus jogurtus - viņam momentāli caureja!!!!
Dzer tikai Valmieras kefīru!!! 😀😀😀

27. Oct 2009, 16:09

Es Daugavas produktus nepērku vis Rimi vai Maximā,bet gan viņu pašu veikaliņos.Vienmēr kada akcija,un arī bez tās cena ir zemaka ka lielveikalā.Un kvalitate ir atbilstoša nosaukumam.

27. Oct 2009, 16:07

mums tieši šodien ģimenes ārsts ieteica lietot Bio lakto bez piedevām,pamēģināsim kā mums garšos...un piekrītu ka labāk nopirkt parasto ķefīru pieielikt klāt pašu saldētas odziņas vai arī pašu vārītas zaptes😀
un tās šogad man netrūks visu ziemu.Paldies Erika-par šo info😀