Olu krāsošanas gudrības

Olu krāsošanas gudrības

29. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Olu krāsošana, šķiet, ir viens no Lieldienu tradicionālākajiem rituāliem. Gatavojies tai laikus, lai svētkos visus pārsteigtu ar košāko un spēcīgāko olu!

Dabīgās olu krāsas

Protams, veikalos var iegādāties dažādas olu krāsas, tomēr sīpolu mizās krāsotas ir daudz veselīgākas. Tiesa, sīpolu mizas nav vienīgais dabīgais olu krāsošanas izejmateriāls. Ja vēlies sārtas Lieldienu olas, tās vari vārīt ūdenī, kas sajaukts ar biešu sulu. Ja tev mājās ir dārzeņu un augļu sulu spiede, tad tajā izspied spinātu sulu, to sajauc ar ūdeni, un olas izvāri tajā.

Dzeltenu olu krāsas iegūšanai, savukārt, ir divi paņēmieni. Tās vari vārīt vai nu safrāna, vai kurkuma novārījumā. Tad olas čaumala būs tādā pašā krāsā, kādā ir tās iekšpuse, tātad, dzeltenums!

Vēl olas vari vārīt sarkano kāpostu novārījumā, tad tās iegūs interesantu, tumši violetu krāsu, vai arī nokrāsot ar oglīti. Tad tās būs pelēcīgas.

Šādas krāsas iegūsi, ja izmantosi: 

  • Sīpolu mizas – brūna krāsa 
  • Safrāns vai kurkums – spilgti dzeltena krāsa 
  • Bietes – rozā krāsa 
  • Sarkanais kāposts – violeta krāsa 
  • Spināti – zaļgana krāsa 
  • Ogle – pelēcīga krāsa 

Ko pievienot, lai ola būtu raibāka?

Pārsvarā, krāsojot olas, tiek izmantoti dažādi putraimi un zirņi. Noderēs lēcas, rīsi, griķi un citi putraimi, bet galvenais ir izvēlēties pēc izmēra atšķirīgus! Labi izskatīsies arī šķelto zirņu veidotie raksti.

Protams, olas čaumalai vari piestiprināt dažādus zaļumus un lapiņas. Vari izmantot arī marli vai saites, kas nopērkamas aptiekā, vai pirms vārīšanas uz olas uzlīmēt dažādu formu uzlīmes. Iespēju ir daudz!

Kā izvārīt spēcīgu olu?

Olas, izņemot no ledusskapja, pirms vārīšanas noteikti vajag ielikt siltā ūdenī, lai tām nebūtu „šoks”. Tad tās jāliek karstā ūdenī (nevis verdošā, bet siltā, gandrīz vai karstā), kas sajaukts ar sīpolu mizām, vai kādu citu krāsošanai paredzēto izejmateriālu – spinātiem, bietēm, vai citu.

Novārījumu ir jāsagatavo jau iepriekš, bet tas attiecas tikai uz sīpolu mizām! Jo, piemēram, spināti, ja to novārījumu uzvārīsi iepriekš, mainīs krāsu.

Svarīgi atcerēties, ka olu jāvāra ļoti strauji. Jo straujāk vārīsi, jo tā pēc tam vieglāk lobīsies!

Lai noteiktu, kad olas gatavas, vāri bonusā vienu „lieku” olu. Kad tās esi vārījusi, aptuveni, astoņas minūtes, izņem šo olu no katla, pārsit uz pusēm un apskaties, vai tā ir izvārījusies. Olu vārīšanas ilgums var būt atšķirīgs, jo to ietekmē gan plīts, gan vārīšanās temperatūra.

Iegaumē, ka pēc vārīšanas olu vajag atdzesēt zem auksta tekoša ūdens, vai arī ledus ūdenī! Tas ir vienīgais „šoks”, kas olai visā krāsošanas procesā ir paredzēts.

Ja runājam par paipalu olām, noteikti jāpiemin, ka tās, atšķirībā no vistu olām, jāliek verdošā ūdenī un jāvāra precīzi divas minūtes! Ļoti labi, ja to dzeltenums ir vidēji vārīts, tātad, gandrīz vai šķidrs.

Ar ko tu šogad krāsosi Lieldienu olas?